Praktiska tips när du har svårt att somna

Sovande kvinnaI denna artikel får du praktiska tips som kan hjälpa dig till att somna, antingen omedelbart eller helt enkelt få bättre sömnvanor.  Tipsen och hjälpen du kan läsa om här är praktiska tips som fungerat för andra personer, det finns alltså inte några medicinska rapporter eller dylikt som bevisar att det fungerar.

Akut hjälp – “Klockan är 01.43 och jag vill somna nu!”

Du ligger vaken och skruvar på dig och bara känner hur det blir senare och senare och du blir helt enkelt inte trött! Vad kan man göra då?

 • Acceptera faktumet att du inte kan somna eller att du kommer att få lite sömn inatt. Du kommer att få en jobbig dag imorgon men det kan lösas till viss del med kaffe och dylikt. Det är inte hela världen! Genom att acceptera detta faktum tar du bort moment-22 stressen man får. Man blir stressad över att man inte kan somna och kan inte somna för att man är stressad. Strunta i att försöka. Njut av att du, just nu, är ledig och inte behöver göra nånting istället!
 • Lyssna på stillsam musik eller avslappnings-CD, gärna musik du kan utan och innan och som inte påkallar uppmärksamhet.
 • Drick mjölk eller varm choklad.
 • Ha penna och papper vid nattygsbordet. Har du får många tankar som cirkulerar i huvudet och att du egentligen inte vill släppa dem för att stressen av att glömma bort dem är värre än att ”jonglera” med tankarna. Skriv ner vad du tänker på och tänk på dem på morgonen. Vissa människor får sina bästa idéer när de försöker somna, fortsätt med det men skriv ner dem och gå vidare till att somna. Ligger du och ”jonglerar” idéer är det kanske precis det som hindrar dig från att somna.
 • Tänk på ett ämne som är lagom engagerande och bara det. Tänk på samma sätt in dig i ett halvtråkigt scenario. Exakt hur du kommer att ha dina morgonrutiner imorgon, vad du kommer att äta till frukost osv. På så sätt håller du dig borta från stressande ämnen men tråkar ut hjärnan tillräckligt för att den ska koppla av.
 • Ät något sockerrikt. Först får du en “sockerchock” som gör dig väldigt pigg, sen sätter insulinet igång och “dippen” gör dig ”lägre” än innan. Tänk på hur man brukar känna sig efter en middag. Detta tips är dock långt ifrån ett säkert kort och kan ha motsatt verkan.
 • Prova avslappningsövningarna vi tipsar om.
 • Precis som du kanske gjort just nu är det ibland bättre att stiga upp ur sängen och göra något helt annat istället för att ligga i sängen och grubbla.

“Ganska ofta ligger jag vaken och kan inte somna”

Om du då och då har problem med att somna hjälper det att försöka tänka ut vad det är som sker under dagen som får dig att vara vaken på natten. Har du tagit en tupplur? Har du inte haft möjlighet att varva ner under hela dagen? Generellt är det bra att tänka på följande:

 • Undvik träning före läggdags, det sätter igång stresshormonerna som tar ett tag att lägga sig.
 • En tung middag gör dig sömnig direkt efteråt men håller dig vaken på natten för att magen håller på att arbeta. Av samma anledning ska man heller inte äta något precis innan man ska lägga sig.
 • Se till att det är mörkt. Skaffa mörka gardiner och se till att blinkande lampor eller lysdioder stängs av.
 • Se till att det är tyst (om du kan påverka det). Det är bättre att gå upp ur sängen och stänga av den irriterande droppande kranen, datorfläkten eller säga till den stökiga grannen. Irritation och sömn går inte ihop.
 • Undvik att titta på TV precis innan du ska lägga dig. En spännande film är svår att slita sig ifrån och man är då vaken längre än man bör. En spännande film eller alltför engagerande film kan också sätta igång stress.
 • Sov svalt
 • Du kan prova ett receptfritt sömnmedel.

Det största hotet mot sömnen är stress vilket du säkert förstått är ganska självklart. Försök att gå till roten på problemet genom att ta reda på vad din stress kommer ifrån.

 • Din partner snarkar och lika mycket som snarkljudet håller dig vaken så är faktumet att denne snarkar gör att du blir arg och uppstressad. Lösningar på detta problem hittar du under hjälpmedel mot snarkning.
 • Oregelbundna ljud såsom störande grannar, snarkningar eller trafik ger en irriterande stress i form av att man ligger och väntar på nästa oljud och koncentrerar sig starkt på detta; ”När kommer nästa dunk i väggen?”, ”När kommer snarkningen?”. En lösning som kan vara bra är att antingen sätta på hörselproppar, eller sätta hörlurar i öronen med lagom engagerande musik som överröstar oljudet.

Här är lite rutiner som kan vara bra att följa för att kontinuerligt förbättra dina sömnvanor och förbättra dygnsrytmen.

 • Inte ta tupplurar
 • Stiga upp vid samma tid varje morgon
 • Undvika koffeinhaltiga drycker, framförallt senare på dagen (kaffe, Coca-cola, till viss mån te)
 • Inte arbeta i sängen. Hjärnan kan då ställa in sig på att sängen är för vardagsaktiviteter och inte sömn.

“Jag har ständigt återkommande problem med att sova”

Denna typ av hjälp ligger utanför innehållet för denna webbsida. Du bör söka upp läkare för att undersöka om det finns en medicinsk orsak till din sömnlöshet. Apoteket rekommenderar att man ska söka hjälp när man:

 • Har svårigheter att orka med arbete och/eller privatliv.
 • Om du vaknar mycket tidigt och känner ångest, oro och hopplöshet kan orsaken vara en depression.

Lösningen kan kanske vara ett receptbelagt sömnmedel under en kortare tid. Dagens moderna sömnmedel är oftast inte vanebildande och man blir inte dåsig dagen efter av dessa.

Sömnkliniker

På ett fåtal sjukhus finns specialenheter för sömnstörningar. På sömnlaboratoriet gör man en noggrann kroppslig och psykiatrisk utredning, och patienten får också sova en eller flera nätter med mätinstrument.

På dessa sjukhus finns sömnkliniker:

Foto: graur codrin / freedigitalphotos.net

 

120 Responses to Praktiska tips när du har svårt att somna

 1. Bella says:

  Jag kan ha väldigt svårt att sommna,sedan vaknar jag tigtigt på morgonen.(05.00)
  Ibland kan jag vara i sängen & bara ligga i skruva på mej & kan inte sova alls.Börja med sömntabletter?

  • anna says:

   Jag är 12 år och jag har aldrig haft problem med att sova, oftast sover jag 8-10 timmar varje natt men jag sov mer när jag var yngre. De senaste veckorna har jag haft sömnproblem då jag somnat vid 23.00-00.00 tiden.
   Mitt tips är att meditera. Då ligger du stilla i sängen och slappnar av, sedan andas du ut och in med lugna andetag och tänker att du är på ett exotiskt ställe. Det funkar för mig!

   • frimmie says:

    Anna du sover ju extremt mycket! 23.00 är extremt tidigt! du verkar inte ha sömnproblem så vad gör du här?

   • Tezz says:

    Ett väldigt bra tippa tycker jag ! Tack för att du delade med dig :)

    • Linnea says:

     Jag är 16 år och har haft sömnproblem så länge att jag knappt kan minnas, sov på dagar eftersom jag somnade 05.00 på morgonen vilket ledde till att gå om nian, vilket sög ju! Haha.
     Jag har har sömntabletter, circadin. Ja visst somnar jag av dom men då vaknar jag isf efter cirkus 2-3 timmar och inte kan somna om, vilket inte är så bra det heller.. Haha.

     Men det jag gör för att somna och komma upp i tid dagen därpå är:
     1. Lyssna på avslappningsmusik.
     2. Blunda och tänka på olika saker som gör mig glad eller hitta på en liten historia i huvudet, haha vet inte om ni riktigt förstår.
     3. Ha ett öppet fönster i rummet, lättare att somna när det är svalt än sjukt varmt på rummet.
     4. Det här vet jag inte om ni kommer lyssna på och det kanske låter otroligt barnsligt, men jag somnar på en gång då jag håller min mamma i handen eller sover med min katt nära ansiktet så jag känner att jag inte är ensam.
     5. Ha något svalt på ögonlocken, blöta en handduk eller ha en kall tidning över ansiktet, jätte avslappnande!

     Och om dessa funkar på mig kan jag garantera er att alla fall ett kommer funka på er med! Hoppas det var till någon hjälp! :D

     • Juri says:

      Ditt tips nr 4 tror jag är det viktigaste. Närhet och trygghet. Det är mycket viktigt. Kanske avgörande. Du kan faktiskt prova med ett tungt täcke eller överkast ovanpå Ditt vanliga täcke. Tex dubbla trasmattor. Eller ett sk Kedjetäcke. Det får Dig att känna Dig omfamnad och har en lugnande verkan. Nästan ett mirakel, men det har hjälp mig i omgångar (är 42 år).

 2. Aron Göransson says:

  Jag har sömn problem, men vet inte varför.. Jag ligger inte och tänker eller något sånt, jag är trött och allt stämmer för att jag ska kunna somna men jag kan bara inte..

  • J-Dash says:

   Hej !
   ok testa med att ligga till din hjärna stänger av sig själv , och om du inte tänker på något , så testa med att tänka på något , aktivera din hjärna med något bra tills den blir verkligen trött och stänger av .

   Mvh

 3. Jesper says:

  Är en väldigt ung kille som har haft problem med att sova dom närmsta 1-3 åren idag gjorde jag nåt nytt gick och la mig ca klockan 21:05 sov till 00:00 sen vakna jag och har ej kunnat sova! Vad beror det på?

 4. Katerina says:

  Jag är 21 år och har oftast problem att somna när jag väl vill & ska lägga mig. Är jag trött på dagen somnar jag direkt eller om jag är hos någon jag känner mig bekväm hos. Men kvällarna spelar de ingen roll vart jag sover över, ska jag sova så somnar jag inte. Hjälp mig tack!

  • J-Dash says:

   Hej !
   Läs vad jag skrev i mitt inlägg , vet inte om det kommer att hjälpa dig , men det känns som om din hjärna är aktiv mest på natten , för du har ändrat på det så somna aldrig under dagen håll dig tills natten och testa om det fungerar .
   Mvh

 5. Wnna says:

  Kan inte sova. Vad ska man göra?! TRÖTT!!!!!

 6. Olivia says:

  Hej, är en tjej på 14 år. Jag sover max 4 timmar per natt, kan först inte somna men när jag väl gör det vaknar jag efter ca 2 timmar och bara ligger flera timmar…
  Såhär är det varje natt!!

 7. Trött tjej says:

  Hej
  Jag är 15 år och jag har skit svårt att sova. Jag har testat fler av era bra svar men inte funkat snälla hjälp mig att sova bättre

 8. Orkar inte.. says:

  Är en tjej på snart 14 år. Jag har haft problem med att sova i flera ungefär 3-4 år nu, först ligger jag och bara tänker och de är omöjligt att somna, jag ligger oftast uppe till runt 3 på morgonen. Sen När jag väl har somnat och ska gå upp till skolan så går de bara inte, hur mycke jag än vill, de känns nästan som om min kropp är förlamad och jag kan inte röra den.. De är jätteläskigt och jag vet inte varför de händer, snälla hjälp mig ..?

  • J-Dash says:

   Hej !

   Hur menar du med förlamad , att du känner att du har vaknat men kan inte öppna dina ögon eller ens prata ut något ? sen efter ett tag när du har kämpat med att vakna eller gå upp så vaknar du ?
   Eller ? …

   Mvh

 9. Ebba Nordlöf says:

  Hej!
  På kvällarna så har jag jättesvårt för att sova på kvällen! Jag lägger mig ungefär kl: 9 på kvällen och går upp kl:6:30 om det inte är lör eller sön. Då går jag upp när jag vill. Ska börja använda era sovtips men finns det någonting mer jag kan göra. Snälla hjälp mig jag vill kunna somna. Jag har inte svårt för att sova utan att somna. Jag är 10 år

  • Sova bättre says:

   Jag är med 10år och har svårt att sommna.Gå och lägg dig när du är trött och tänk inte bara på att du inte kommer vara pigg dagen efter.

   Mvh

  • frimmie says:

   jaaavlar! du sover ju i mer än 9 timmar! det e ju extremt mycket! jag brukar träna vid 9-tiden…

   • 9 timmar? says:

    Ni är 10 bast och sover runt 9 timmar per natt?
    Vad gör ni här?
    En annan har inte sovit på 72 timmar så det borde vara dags snart…

 10. Josefin says:

  Efter ca 2 timmar efter jag gått och lagt mig och inte kan sova får jag panik. Jag frågar mig själv tusen gånger varför jag inte kan sova. Sen lugnar jag ner mig och somnar efter 30 min. Ljud får mig att känna att jag inte är ensam, men jag vet inte om de stör. Jag har ingen tillgång till några av förslagen ni gav utom några.

  • J-Dash says:

   Hej !

   Japp , testa det här , ha din tv på , men på det minsta volymen men samtidigt kan du höra det pussel ljudet , och sänk ljusstyrkan på din tv , så det blir mörkt för dig , för det känns verkligen att ljud gör dig säker och bekväm .

   Mvh

  • robin says:

   jag är en kille(12 år) och jag går till sängen 20:00 och kan inte sova men när jag somnar då vaknar jag vid 09:00. jag sover inte istället för att då kommer jag försent till skolan då lyssnar jag på hårdrock (lol)
   har ingen mobil som distraherar mig vid sängen :/

 11. Trött tjej says:

  Hej jag är 15 År och jag kan inte sova snälla hjälp !!!!

 12. Bella says:

  Jag är 13 år och har haft svårt att sova sen jag var bebis!
  Tack för alla tips. Jag lägger mej 9 Varje vardag, läser till 10. Sen tar det 2-3 Timmar att somna!
  Jag har svårt att gå upp varje morgon, och jag äter inte middag förens kl 7.
  Jag försöker gå upp regelbundet!
  Men. ÄNDÅ är det svårt att somna?! Snälla hjälp meeej! Är det nåt fel på mej? Jag har ju haft svårt hela livet.

 13. Johanna says:

  Jag har svårt att somna fast jag lägger mig samma tid varje kväll sen när jag väl har somnat vaknar jag en gång i timmen de är som att jag tror att jag kommer försova mig och jag har prövat allt utom sömntabletter.

  • J-Dash says:

   Hej !

   Du har oro , så det kvittar om du lägger dig samma tid varje kväll det har ingen sammankoppling , det är något du är orolig över och får ångest av , så face’it and kill’it ..

   Mvh

 14. Emma says:

  Hej jag har inte svårt att sova men jag läser alltid någon bok det är ett tips

 15. Wilma says:

  Hej, jag är 12år och jag har haft svårt att sova så länge jag minns, jag lägger mig vid 20.00-21.00 på vardagarna men när jag går och lägger mig somnar jag inte förren nåra timmar efter och igår låg jag vaken i ca4 timmar och när det hade gått ca2 timmar fick jag panik. Jag vill inte att jag ska ha sov problem och jag har provat allt förutom sömntabletter.snälla hjälp mig! P.s. Jag vill inte säga det till mamma el. Pappa, respektera detta.

 16. Bra tips says:

  Hej! Tror många som har sömnproblem är otrygga. Testa sova bredvid någon som ni känner er trygg med så tror jag ni kommer sova bra!

 17. Hej allihopa! Jag är en tjej på 14 år och jag kan sova hur mycket som helst! Igår somnade jag vid 2 kanske (var ute på stan) och vaknade vid 15:00 (jag drack inget på stan) jag har alltid haft lätt att sova! Jag brukar alltid göra så här! Jag lägger mig i sängen med allt förberett (t.e.x vatten osv) sen ligger jag ner och tänker på hur morgondagen kommer se ut eller bara tänker på någonting minne, tänk på att försöka få det så verklighetstroligt som möjligt, typ nästan som att dagdrömma! På så sätt kan iaf jag ibland bestämma vad jag ska drömma om! Hoppas deg hjälpte?

 18. Hanna says:

  Tjoo! Är en tjej på 13 år som har jätte svårt att somna kan ligga i sängen upp till 3 timmar ungefär. Jag har läst några av era bra tips men de funkar bara inte.på kvällen e jag trött men kan bara inte somna!

 19. Emmy says:

  Just nu då jag skriver detta e kl halv två på natten, jag e jättetrött men kan inte sova!

  • J-Dash says:

   Hej !

   Och vad är det du tänker på när du ska lägga dig …

   Vad jag skrev och mina tips , och testa det .

   Mvh

 20. Eira says:

  …. Jag har också svårt ayy sova >….<

 21. Anders says:

  Jag vill sova, men får inte. Livet i försvarsmakten :) //kl 01:14

 22. nicki says:

  Jag är en 10 årig flicka på nätterna svettas jag och inte kan sova tips=tänck inte på nåt bara sov och gör dig bekväm!! Skrev detta kl 0:36 :) !!

 23. Angel says:

  Kl. 02.12
  Hejj, Jag är en tjej, 14 år och jag har sömnproblem också! Har legat i sängen sen 11 och är så sjukt trött, orkar knappt titta, och har ont i huvudet. Men nu har jag legat och bara blundat och vridit mig såå länge… Efter ett tag får jag som ångest och panik över att inte kunna sova. Spelar ingen roll hur tidigt jag går upp somnar vid 3/4 på morgonen varje dag ändå. Det börjar kännas hopplöst, men jag vill så gärna kunna sova, så mycket viktigt i skolan och jag måste kunna koncentrera mig. Hjälp tack<3

  • J-Dash says:

   Hej !

   Du ska aldrig tänka så , eller få ångest och panik och känna dig hopplös , för det gör inget om du inte kan sova , tänk så här att du sov dåligt igår medans du hade skola nästa dag , men du vaknade ändå gick upp och gjorde det och klarade upp dagen fast du va trött .
   Jag har det samma men du ska tänka att du klarar dig ändå , läs vad jag skriv i mitt inlägg , finns säkert något som kanske hjälper dig .

   Mvh

 24. J-Dash says:

  Hej på er alla !

  TIPS!
  Tro inte på allt som står , natur tabletter kan vara farliga och fungerar tvärtom på olika personer från tjejer till killar , och acceptera bara att ni inte kan sova , och tänk inte på det när ni ska lägga er , typ ohhh jag kommer ha problem som igår , för du kommer inte att sova om du tänker så , lura din hjärna , tänk men jag skiter fan i om jag inte kan sova , sitt och tänk efter vad är det som gör att du inte kan sova , är det något som bekymrar dig ? Är det något du stör dig över ? kan du inte göra något åt saken då är det bara att acceptera det , och har du någon partner eller kompis som har samma problem då är det perfekt för dig sitt och prata om dina problem för människan mår så bra när han/hon får ut dem , gå inte på tabletter ALDRIG , kvittar om dem är naturliga , tro mig har samma problem och värre , tänk så här om du inte kan sova , på en eller två eller tre dagar så kommer du verkligen slockna till slut för din hjärna kommer inte orka mer den blir för trött till slut , sen är det bra att kolla på roliga filmer , titta inte på deppiga eller action och verkligen inte skräck filmer även om du är den typen som inte blir rädd , för du kan inte ha kontroll över din hjärna , skulle du ha kontroll över din hjärna så skulle du verkligen kunna behärska den och sova lätt , för det finns en del i hjärnan vi inte har kontroll över , men iaf som sagt , SKIT I DET få inte ångest av du inte kan sova , för från ångest till panik från panik till depression sen steg efter steg kommer man till hopplöshet sen rasar man helt enkelt , så ni är inte ensamma om det , jag har haft ångest , panik , depression , livet va hopplöst för mig , och ja jag gick på tabletter ett tag sen ville jag inte ta dem för människan kan själv göra det bättre för sig och acceptera att man inte mår bra , som en person som har cancer och vet att han eller hon kommer dö om en vecka typ , vad kan man göra ? nej inget bara att acceptera verkligheten , så till slut jag fick mig själv att acceptera att jag inte kan sova bra och mår som jag mår , efter det blev jag bättre när jag började tänka så , och har några tips för er som kommer att hjälpa er med sömn och vardagliga problem .
  1-Acceptera hur ni mår
  2-Ät bra även om ni mår dåligt tvinga er själva .
  3-Titta eller läsa roliga saker som gör att du skrattar av .
  4-Visa inte att du är en svag person för andra .
  5-Träna något du är intresserad av och max 3 timmar innan du kommer att lägga dig .
  6-Ändra på din rutin , gör du samma sak varje dag så va fan är det för liv för en människa , vi är inga robotar , så gör olika saker varje dag om du kan .
  7-läs böcker , helst inga deppiga , för vi mår redan sämst haha skojar .
  8-Nej drick inte mjölk och choklad ,
  för det innehåller energi .
  9-Försök med att spela strategiska spel för du kommer att tänka bra och hjärnan blir trött till slut.
  10-NOCKA ER SJÄLVA MED EN HAMMARE , om inget av detta inte har hjälpt HAHA skojar igen .
  Men jag kan göra mitt bästa för den som behöver mer tips och hjälpa till , så det är bara att skicka mail .
  PAYCEEEEEEE

 25. TRÖTT says:

  Klockan är 05:21 och jag har fortfarande inte fått någon sömn…

 26. Vilma says:

  Hej, nu är klockan 02.06 och jag har inte somnat än.. Det är varmt i mitt rum och jag svettas lite.. Har öppet fönster! Oftast så blire alltid så att jag tänker på läskiga skräckfilmer eller saker som gör mig rädd stressad och då blir jag helt still för att jag är rädd och ibland så tänder jag lampan och tittar mig omkring.. Försöker slappna av och tänka på annat men de kommer alltid tillbaks med de läskiga tankarna! Åå vill sova.

 27. Carro says:

  Kan inte somna så jag googlade “kan inte sova”.

 28. Juno says:

  Det som brukar fungera allra bäst för mig är att lura hjärnan att glömma bort sömnstressen genom att leka “bokstavsleken”. Jag bestämmer mig för en kategori (hundraser kanske?) och sätter igång: Afghanhund – Basset – Collie osv osv. Ämnen och svårighetsgrad kan varieras i oändlighet, det gäller bara att ha lite fantasi. Väljer jag nåt lite halvklurigt har jag ofta somnat efter två tredjedelar av alfabetet.

 29. max says:

  Tog en halv sömntablett kl2100 sov bra i 2 timmar men vaknade och kan inte somna om. Detta händer ofta,kan inte ta en hel tablett då jag blir dåsig dan efter.
  Tips?

 30. Anna says:

  Hej, jag är en tjej på 13 år som har haft sömn problem i ca 3år nu! Ofta ligger jag i flera timmar och bara väntar på att sömnen ska komma. Det är sällan jag sover mer än 6h, vilket är jobbigt, med tanke på att jag måste koncentrera mig i skolan dagen därpå. Och det värsta av allt är att det inte spelar någon roll hur trött jag är, jag kan inte sova! Även om jag bara sovit 3h natten innan! Min fråga är om jag bör söka hjälp eller inte?! Tack på förhand;)

 31. david says:

  sover max 1 timme per natt o det börjar bli jävligt drygt nu. vad kan man göra?

 32. zebbe says:

  Tja!är en kille på 14 år och KAN INTE SOVA…what to do hjälp mig plz.har läst alla era tips men inget av dom funkar plz plz plz help me to sleep.jag sover inte alls mycket på nätterna och när jag sover vaknar jag hela tiden.när jag ska upp till skolan nästa dag kommer jag inte upp för att jag är så trött och om jag kommer upp(händer väldigt sällan) så äter jag inte frukost för att det inte smakar något…hjälp mig att sova.ps.har jävligt ont i rygg och höger knä…har kollat uppn knät och det är ingen fara det gör bara skit ont.

 33. Adam says:

  Jävlar Asså kan inte sova !!!!!!! Kl är 01:32 fyy har gymnasie att gå till förfan

 34. David says:

  Ljudbok!!! Skaffade “Storytel” till mobilen och lyssnar på en riktigt, riktigt tråkig ljudbok när jag inte kan sova. Löste mitt problem med sömnen som jag haft i åratal. Dostojewskis Brott och straff… Fem minuter sedan somnar man som en stock :) vaknar mitt inatten? På med den igen bara!
  Rekommenderas starkt

 35. Trött tjej says:

  Hej jag är en tjej på 16 år och jag kan verkligen inte somna på nätterna jag ligger vaken till 03.00 på ett ungefär varje natt. Då får jag svårt att komma upp till skolan och presterar inte lika bra. Har haft det så här länge. Jag brukar somna till ljud, men det funkar inte längre. Jag kan somna jätte lätt på dagen. Men det spelar ingen roll om jag sovit på dagen eller inte. Kan fortfarande inte somna. Bör jag gå till en läkare ? Har mycket som snurrar i huvudet när jag ska sova. Vad ska jag göra? Snälla någon kom med ett bra tips!

 36. Louise says:

  Nu är kl. är 01.54 och jag kan inte sova. Gaah! Så jobbigt! Har haft svårigheter att somna i ca 2 veckor nu. Går bara inte. Somnar kanske 03.00 om jag har tur. Någon som testat insomningstabletter?

 37. trött kille says:

  Hjälp mig klockan är nu 01; 29 och jag sover ej

 38. Trööötttt says:

  Kl-01,50
  Jag är en tjej på 13 år och jag har haft problem med att sova i ca 1 vecka jag har somnat TIDIGAST 04,00 och det är ganska jobbigt efter som att dagen efter alltså när jag har vaknat så vaknar jag typ 13,00 och då är jag sur och orkar ingenting. Det påverkar hela familjen eftersom att jag är trött och blir sur för minsta lilla grej och kan låta sur osv. Och då blir dom jag pratar med också sura. Jag vet inte vad jag ska göra har testat ALLT och det funkar inte. Nu har det ju varit jullov och jag har inte behövt gå upp kl 7. Men sen när skolan börjar igen vad ska jag göra då liksom. JAG BEHÖVER HJÄLP!!!!!

 39. Aleksa Pejicic says:

  KÄNSLIGA BARN LÄSER INTE!!!!!!!

  Hej! Är en kille som är 12 år gammal och har haft sömnproblem i cirka 1 år nu. Offtast är det jätte varmt i mitt rum. Jag har skaffat ljudboken om Zlatan och den hjälper ibland. Jag har facebook och där har jag sett att det har talats om jordens undergång vid slutet på 2012. Jag har också sett filmen av ett misstag med. Då började problemen med sömnen. Jag brukar lägga mig vid 22:00 och vaknar vid 07:00. Då brukade jag gråta på kvällarna och jag trodde att det skulle hända. Då tröstade mig föreldrarna och sa:
  -Det kommer inte hända, men bara så du vet vi människor kan inte påverka när jorden vill lägga av. Sen dess har jag tänkt på det hela tiden. Och till dem som tänker tänk inte på det då, ja, det går inte. Sen har jag även blivit lurad på en sådan fake The Grudge sida av min kusin. Och det kan jag inte påverka att jag har blivit rädd och kan inte sluta tänka på henne. Offtast kan jag inte sova till 02:30 på vardagar. Och min sömn påverkar också hur jag presterar i skolan, HJÄLP!

  //Mvh sömnig pojke :(

 40. Elin says:

  Jag är en tjej på 13 år och har också sömnproblem, brukar lägga mig mellan 22.00-23.00 men kan inte somna. Då sitter jag på telefonen och kollar lite på youtube. Sen är klockan tolv-ett på natten och vill verkligen sova. Vrider och vänder på mig tills jag somnar runt två-tre tiden. Verkligen ett problem när jag tränar friidrott på dagarna ibland och behöver energi. Om jag inte ska göra något på dagen så vaknar jag efter 11 timmars sömn. Så 13.00 tiden.

  Ville skriva eftersom jag tycker det är inspirerande och roligt att läsa andrars tankar.

  • Sova bättre says:

   1.Titta inte på mobilen för då anstränger man hjärnan.

   2.Ifall du inte kan sommna så kan du gå upp till din Mamma eller Pappa och titta på tv ifall dom är vakna.

   Mvh

 41. Sova bättre says:

  Hej
  Jag har haft svårt att sova i snart 2-3 månader.Jag får sova i min Mammas och Pappas säng men gör inte saken bättre.Min Pappa ligger vaken och väntar på att jag ska somna.

  Hjälp!!!!!!

 42. Hjälp hjälp hjälp! says:

  Hej, jag har nu haft problem att sova i ungefär 1 månad nu. Är verkligen jättetrött men kan bara inte somna.. Är inte speciellt stressad och mycket gör jag inte heller under dagarna eftersom jag opererat foten och kan inte gå så mycket. Så under mina dagar sitter jag mest hemma. Vad ska jag göra för att sova bättre?? Dricker bara kaffe till frukost och äter nyttigt. Nu är kl 01.55 och har legat här i ungefär 2 timmar. Rummet är svalt o lampan är släckt. Snälla hjälp!

 43. Alva says:

  Hej jag är 11 år och har svårt och sova
  Men jag måste sova för att orka med skolan
  Det brukar jag oftast inte göra.
  Jag har ju en Hamster inne på rummet som Gnager på galler och så det låter är det de som gör att jag inte kan sova??

 44. Julia says:

  Hej!
  Jag är en 11-årig tjej som oftast har svårt att somna på nätterna…

  På skoldagarna ska jag lägga mig ungefär 9-men det blir oftast halv tio eller tio på kvällen. Och eftersom jag har läst att 11-åringar ska sova ungefär 8-9 timmar tror jag, så när jag räknar hur många timmar jag har på mig att somna innan jag ska upp blir jag JÄTTE stressad-och då kan jag inte sova. Hur nu är det Jul-lov och jag har lagt mig runt 12 på natten och har inte kunnat somna typ sen 2… Och om 2 dagar är det skola igen och jag år jätte orolig att jag inte kommer kunna sova ;( jag har lagt mig kl 12 idag och bestämde mig att försöka sova på direkten utan att läsa eller något. Och nu är klockan 91:39- och jag kan inte sova! Men tack för tipsen och sov gott :)

 45. Simon says:

  Tjo. Kille på 19 år. Mitt knep är att, om man känner att man inte kommer kunna somna. Slå på en film, sätt dig och spela elle någonting. Antingen hela natten o kämpa igenom morgondagen. Lovar att du sover som en gud på kvällen. Eller så gör du det ja nämnde helt enkelt tills du somnar. Funkar kanon. Men “dygna” inte flera nätter. Kan du inte sova efter en vaken natt bör du uppsöka hjälp. Mvh

 46. Han som inte vill säga sitt namn says:

  Är 11 år och jag ligger i sängen nu kl 01:00 vetat det inte är så mycket men jag kommer typ somna om 2 H somnar alltid typ 3 asså jag kommer fan börga ta tabletter vad fan ska man annars göra??? Har läst alla tips allting men det funkar inte!
  vad FAAAAAAAAAAN!

 47. Elin says:

  Hej. Jag har svårt att somna. Varje kväll domnar jag 12-1 tiden på natten om inte senare. Och jag börjar må illa när jag är riktigt trött. Då stressar jag upp mig och kan inte sova. Det känns hemskt när man mår illa för man vet inte om man ska spy eller inte.. Men varför är det så?

 48. Vet inte says:

  Tjo.går och lägger mig kl 22:30 men somnar typ 23:30.

  HJÄLP MIG!!!!

 49. Smilla says:

  Hej, jag är en tjej på 12 snart 13 år som har haft somn problem så länge jag kan minas.. Jag läger mig i normal tid varje kväll (vid nio) håller den tiden varade kväll, läser i ungefär en timme sen så tar de två till tre timmar innan jag kan somna! Varför är det så? Vad kan jag göra för att sova bättre? De märks på mina skolresultat i skolan och i sporten jag håller på med att jag inte årkar och jag vill ju inte bli sämre utan bättre!

  //Smilla

 50. Julia says:

  Jag är en tjej på snart 13 år hela livet sen vi flyttade till Sverige (7) år sen ungefär kan jag inte sova. Jag lägger mig kl 9- halv 10 när det e skola men somnar 1-2 på natten

 51. Vill inte tänka på henne says:

  Hej! Jag är en 12 årig pojke som har problem med att sova och ligger å tanker på den ja e kär i eftersom jag ej vet om hon är kär tillbaka

 52. Orka says:

  Kille på 25+ år. Många här verkar gnälla över att de inte somnat efter 1 timma, eller att de somnar så sent som kl 02. Nu är klockan 09:27 och jag har försökt att sova sedan kl 01. Men efter 8 och en halv timmas försök så ger jag upp. Sist jag sov var för över 48 timmar sedan. Jag är kritvit i ansiktet och kan inte äta ett dugg. Är så trött så jag vill bara tjuta, men jag har fått okontrollerade ryckningar i facet så det går inte ens att tjuta.

  Hur lång tid kan en hjärna hålla sig vaken? för jag går omkring och hoppas på att lyckas svimma.

  Har aldrig förr haft sömnproblem, men det har börjat nu sedan 2 veckor tillbaka.

 53. Javed says:

  Hej
  Jag har haft svårt att sova i snart 4-5 år nån som kan hjälpa mig

 54. annonymmamma says:

  Hej.
  Jag vill tipsa om att dricka MJÖLK
  NÄR DU LIGGER I SÄNGEN.
  Det hjälper mig. Jag kunde ligga i flera timmar och inte ens somna.
  Det var jobbigt.

 55. themachinist says:

  Hej, 25 årig kille här som lidit av insomningsbesvär i hela mitt liv. Jag har testat allt. Inklusive alla olika sorters sömn/insomning och hypnotika mediciner inklusive melatonin i ren form. Som jag för övrigt måste pilla i mig annars kan jag inte jobba. Dvs ingen sömn inget jobb ^^. Nu är problemet att jag har sådan tollerans att ingeting biter på mig längre.. jag kan ligga vaken pigg efter 1 rör theralene 20mg imovane och 2 propavan tabletter. Och circadin är verkanslös.. jag kommer inte kunna leva så här mycket längre och min lever lär vara skrotad tills jag är 30.. så ska man ta livet av sig och slippa skiten? eller ska man stå ut med fler mediciner och gå runt som en zombie eller bara helt enkelt acceptera att nätterna är mina och jag kommer aldrig kunna leva ett normalt liv. Vad säger Ts/skaparn av sidan?

  • Juri says:

   Hitta ett jobb som Du upplever meningsfullt. Då menar jag på djupet. Vad är för just Dig är svårt att säga men några exempel; demensvårdare, präst/diakon, polis/brandman sköterska/-are, eller något annat jobb där Du hjälper andra och upplever det meningsfullt. Inte bara en inkomst. Då kan Du uppleva att Ditt liv spelar roll, för det gör det, tro mig. Du är viktig men kanske inte Ditt nuvarande yrke.

 56. Emmi says:

  Hej jag är en tjej på 15 jag har väldiga sömnsvårigheter går och lägger mig 22.00 respektive 23.00 och vaknar från ungefär 04.00- 06.30 på morgonen är det verkligen en normal sömn har väldiga svårigheter när jag ska sova för jag försöker slappna av och ligger och vrider på mig hur jag en gör kan jag inte sova! Tror ni att det kan ha att göra med att jag är så stressad i vardagen? Med vänlig hälsning, en välldigt trött tjej

 57. E says:

  Hej! Sitter just i detta nuet kl 2 på natten och kan inte sova. Jag ska upp om
  Ca 5 timmar och har riktigt ångest, jag blir nervös och orolig varje gång jag ska sova, kan någon hjälpa mig? Någon som känner likadant?

  • kerstin larsson says:

   en gång så gick jag upp och skrev ned de tankar som oroade mig och då kunde jag sova. Jag märker att då jag t.ex. har möten med människor som inte vill mig väl (oundvikliga möten) så stressar jag upp mig och kan inte sova men det stämmer att om man försöker att gilla läget och inte stressa upp sig fast man inte kan sova så har man lättare att somna.

 58. shiyar says:

  Hej, jag behöver hjälp fort! Är en kille på 18 år som är uppe hela nätterna somnar ca 8-9 på morgonen och vaknar 4-5 på dagen detta har hållt på konstant i drygt ett års tid nu…

  • Juri says:

   Att vända dygnet görs inte i en handvändning. Det tar minst ngn dag. Men ett gott råd; gör inte det du gör på natten. Jag vet inte vad du gör men gör det inte, bryt vanorna. Sluta med dator,tv,mobil eller vad det är tills det har vänt. Du klarar dig utan det i en vecka eller två. Om du rullar tummarna så ta tips från förra generationen; patiens med riktig kortlek, schack mot dig själv. läsa böcker på papper. Men inte i sovrummet, där sover man. Bor du i en etta – sätt ut en stol/bord i hallen.

 59. Anonym says:

  Jag ör en tjej på snart 13 år, har sjukt Mycket problem med sömn, kan ligga uppe till 3 och vara klar vaken, de e olika. Sedan brukar jag vakna 10 dagen efter, är rädd för att ja får dålig sömn, snart börjar även skolan och jag ör stressad över att ja inte ska kunna sova tidigt!!

 60. josse says:

  Har haft svårt att sova nu i snart 3 år!! Somnar vid 4-5 och sen ringer klockan 06.30… dags att jobba. Vill inte ta några onödiga mediciner men nu har det gått så långt att jag knappt vet vad fan jag heter! Någon som har nåt fungerande tips innan jag tar sista utvägen och börjar knapra piller :p.

 61. Tim Adler says:

  Hej! Jag är 13 år. Jag har ADHD och tar 30mg Ritalin som värker i typ 6 timmar från morgonen. Jag lägger mig runt tolv men kan aldrig somna förren min kropp helt enkelt får slut på all energi och stänger av. Mitt rum är jättevarm och jag kan inte göra något åt det för att ventilationen inte funkar och jag måste ha rutan öppen. Jag kan inte sova svalt. Jag måste få mer sömn men bara kan inte. När det är skola går jag upp kl 7 och då jag lägger mig vid tolv och ligger och snurrar runt i två timmar får jag ingen sömn som är lämplig. Borde man jag ta sömntabletter eller något? Hjälp

 62. Jonte says:

  Hej jag är en 10 årig kille som har svårt att sova det är typ alla dessa anledningar och jag somnar normalt vis kl 00:00 det gör satt jag får svårt i skolan. Finns det inget sätt som hjälper mot alla dessa problem för jag orkar inte göra allt det där varje kväll. Svara gärna tack der vore snällt! Tack om ni svarar seriöst!

 63. Jonte says:

  Och Tim Adler jag har typ samma problem som du fast jag har inte adhd jag har bara h:et alltså Hyper! Fast jag är lat som ingen annan. Ja men du har det sämre tror jag nog. Jag sover lika länge som du

 64. Jonte says:

  Och det mest hemska är min dator mobil tv osv jag sitter med dem på tok för länge och för sent!

  • Juri says:

   Där är problemet. Stäng av kl 19/20. Slu, finito! Gå sedan och gör en kopp te och en smörgås och läs lite i en lämplig bok/tidning som inte oroar dig. Dvs ingen undergångsroman eller nyhetstidning. Varför inte en klassiker? Finns många fina på bibblan. Kanske tända ett levande ljus eller fotogenlampa oxå? Det är mysigt. Låt den sista timmen eller två vara tysta, mörka eller skymmande, det ger ro men kan ta ett tag att “sätta sig”.

 65. Moa says:

  Jag är en tjej på 12 år som har precis börjat sexan, det är väldigt kul men jag får sjuka sömnproblem. Kan ligga i sängen till 02.30 för att jag tänker på mina betyg och sånt. Jag får bra resultat på prov och sånt men jag får sån ångest för jag vill ha A i allting. Jag vet inte rikitgt ur jag ska få ut detta ur mina tankar när jag ska sova.

  Sen alla tankar kommer liksom när jag ska sova, jag vet inte varför men jag mår liksom som sämst på natten.

 66. Hehe says:

  Om du e kille så kan jag garantera om du runkar ett par ggr så somnar du tillslut . funkar för mig (hade sömn problem tills jag börja med de!

 67. ChoiMinki95 says:

  Jag har tittat på 5 olika sidor och somnar aldrig

 68. Billy says:

  Tja!

  Jag är 29 år och kan inte sova. “igår” gick jag o la mej vid 05.00 och råkade vakna 15.30:O har typ testat allt, kan inte ta sömnmedel för att de funkar inte ihop med den medicinen jag tar.What can i do! :(

 69. Wille says:

  Hej, jag är en kille på 12 år. Jag har jätte svårt att sova…jag tänker på att jag kommer sluta andas osv. Och sen så blir jag ledsen, rädd. Jag försöker tänka på nåt roligt men det blir bara värre snälla hjälp mig.! :(

 70. Nenne says:

  Hej! Jag är en tjej på 12 år och jag har ett problem att jag inte kan sova om nätterna för alla elektroniska sakerna som T.ex. Telefonen, Ipad, datorer, Tv apparater osv…
  Men jag stör mig jätte mycket att att jag tänker att jag måste göra de och de på telefonen och sedan säga för mig själv att jag kommer glömma bort det imorrn så jag gör det nu. Och sedan blir klockan 1:09 och ska upp klockan 7:00 för att fixa mig till skolan, jag blir jätte trött på morgonen om jag inte somnar klockan 22:00 eller tidigare. HJÄLP MIG!!

  • Juri says:

   Inga elektroniska saker i sovrummet! Ut med grejjorna i hallen på flygläge. Dit svar till polarna; “Det är skönare att sova på natten, vi ses ju på dan.”
   Den kompis som inte accepterar det är välkommen tillbaka när den har fattat…

 71. Johanna says:

  Är 18. Har inget att göra på dagarna, går upp kl 9 på morgonen. Kan ibland ligga och vrida och vända på mig till kl 6 utan att känna att jag fått sova. Då är det inte massa tankar i huvudet, utan det är helt tomt och jag blundar hela tiden trots att jag är pigg. Försöker annars sova ca 8 h per natt för att orka med min hårda livsstil (mat och träning och en del serier :)). Har inte ätit socker på snart 2 veckor, kan det ha med det att göra? Eller för att jag inte har min pojkvän eller en kompis bredvid?
  Och är det någon annan som har drabbats av RLS (Restless Legs Syndrome)? Helt omöjligt att sova när man hela tiden måste rycka till i benet. Det som funkar på mig är att smeka rumpan. :)

 72. Sömlös says:

  Kan ni ge tips på halvtråkiga scenarior att tänka på? Så att man somnar fortare?

 73. en i mängden says:

  Hej. Jag är en snubbe på 17 bast och jag har haft det jobbigt med sömn sedan så länge jag kan minnas.jag är vid datorn till kl 11-12 och sedan lägger mig och kan inte somna alls.i snitt har jag sovit 3 timmar per natt i 10 år. Jag kan sedan inte komma upp och missar då skolan mycket ofta.jag har testat allt, Precis allt som jag möjligen kan göra och har precis när jag skriver denna text kommit till en punkt då mitt psyk och fys inte längre orkar. Jag mår riktigt dåligt. Jag vill bara säga att jag hoppas att alla ni slipper att komma till denna punkt. Tack som läste…

 74. Anna.Nielsen says:

  Jag har svårt att sova fast jag bara är 11 år. Men två tips är att DU är ett huvudkaraktär i en film/bok/serietidning och hur det skulle se ut, eller att du har ett litet gosedjur som du gillar (om du har), för det hjälpte när jag hade sätt Annabell trailern för då tog jag fram en haj,ca 30x100cm (jag har ingen anning om det är så!) och då kändes det mycket bättre att ha något att håla om.☺️

  • Anonym says:

   Bra tips Anna.Nielsen!
   Ska nog följa dina tips nu!
   Kan man hålla om ett litet gosedjur också?
   / En tio-årig tjej som måste sova!

 75. Anonym says:

  Hej!
  Jag är en 10-årig tjej och jag kan ha jättesvårt att sova ibland. Jag behöver några mer tips på vad man kan tänka/göra för att somna bums. Hoppas att ni har några jättebra tips!

  Jag brukar somna ganska snabbt om jag tittar på TV. Inte på någon bra film som jag tycker om, utan jag brukar titta på kunskapskanalen. Då kan jag somna ganska snabbt. Men jag har ingen TV på mitt rum.
  Vad ska jag då göra om jag inte kan titta på TV?

  Jag har försökt med att läsa men efter ett tag så blir jag jättetrött så jag kan knappast se texten. Då lägger jag ner boken eller det jag läste i. Sen när jag försöker sova då så går det inte.

  Vad ska jag göra!

 76. Tammie says:

  Hej alla!
  Jag för panik snart! Jag är 13 år och går och lägger mig 21:00 men somnar inte förens 23:00 eller senare! Jag har alltid skött mig i skolan och gjort mina läxor och så men nu när jag inte sover på nätterna prkar jg inte, har huvudvärk hela tiden och kan inte koncentrera mig ibland för att jag är så trött. Snälla hjälp mig!! Är desperat ;(

 77. Klara says:

  Jag hade väldiga problem med att jag inte kunde sova förut…. Jag höll på med mobilen precis innan jag skulle sova och sedan nunde jag inte sova.en jag slutade med det och nu kan jag sova och varför man inte kan sova om man grejar med mobilen precis innan man ska sova är för att hjärnan arbetar när du håller på med mobilen…. Men om du har ett jätte stort behov av att andvända mobilen (vilket är väldigt onödigt) Så kan man försöka läsa en bok tills man sommar! Jag läser varje kväll nu istället för att hålla på med telefonen.

 78. Theo says:

  Hej jag är 10år jag sover doligt tips klokan är01:31

 79. Wilma says:

  Hej! Jag är en tjej på 11 år.0, och har haft svårt att somna ända sen jul-lovet börjat (en vecka sedan)Jag har blivit stressad och kan helt enkelt inte somna

 80. Måne says:

  Om man har svårt att sova pga. att man ligger i sängen och oroar sig för något eller bara tänker på en massa saker så kan man prova att meditera tills man somnar.

  När en tanke dyker upp, försök att bara observera den så försvinner den av sig självt efter en liten stund, låt tankarna komma och gå utan att “ta tag” i dem. Till slut blir det tystare och tystare i huvudet och snart har man somnat.

 81. Klara says:

  Jag bruka bara tänka sov sov eller nått jag hade viljat ändra på tillexempel ett bråk
  Då brukar jag tänka skulle inte sakt de utan de ni kanske förstår och sen brukar jag somna:)

 82. Cristiano says:

  Jag är 10 år men jag sover klockan 05:45 vet ej vrf så snälla hjälp mig

 83. Tilde says:

  Hej jag är 13 år. Just nu är dt svårt att sova. Gick och la mig kl 21:00 eftersom att dt e första skoldagen imorgon efter jul. Saken e den att natten till idag somnade jag vid 2:30 ~ vaknade halvtolv. Har bara vart vaken 9 timmar. Kan dt va en anledning att jag inte kan sova nu?

 84. Hans says:

  Om man är mellan 10-16 år och har sömnproblem jisses..
  Ett bra sätt att sova är det naturligaste i världen: beröring, sex, onani, ömhet, närhet från en annan människa.
  Är själv arbetslös sen ett par år och det gnager i själen, så sömnen kommer inte.
  Längtar efter sex och ömhet så jag kan sova och känna och få ro.
  God natt sov gott!

 85. Johanna says:

  Sömnproblem va det ja.. Tack för alla tips! Dock måse jag tillägga:

  Alla ni småtjejer/killar. Jag tror att era sömnproblem mestdels bottnar i att ni har smartphones, datorer etc, som håller er vid liv på nätterna. Jag är bara 25 år, men fast jag är så pass ung så satt inte jag o knapprade på mobilen hela tiden. Ut och spring! Rör på er, lek som man gjorde förr i tiden! Testa och jag lovar er att ni sover bättre än ni gör i dagens läge!

  Om inte, ja då kanske ni borde rådfråga era föräldrar och kanske besöka en läkare.

 86. emelie says:

  Hej
  Jag är en 16 årig tjej som alltid har haft det lätt att somna när jag väl vill sova men nu har jag dom senaste dagarna haft svårt att sova. Jag har ibs (stressrelaterad sjukdom) och det gör att jag ofta stressar men jag försöker så gott jag kan att lugna ner mig men dom senaste dagarna går det bara inte. Jag får alla dom här rösterna i huvudet som säger till mig oh kolla youtube, insta, undrar om något hänt på twitter. Tja ni fattar media… men jag kan inte riktig forts så här. Jag går första året och jag behöver all konsentration jag kan få så snälla hjälp.

 87. Cassandra says:

  hej!
  Jag har haft problem att somna vissa nätter då jag känner mig själv somna. jag är dödstrött och vill verkligen sova men känner känslan av att det blir mörkare och mina kroppsdelar “stängas av” och även att mina ögon rullas bakåt under ögonlocken, verkligen obehagligt! När jag äntligen somnar så vaknar jag en till två gånger om natten. En av de här gångerna är ALLTID 4:00. oavsett vad. Jag brukar gå och lägga mig mellan 21-23 beroende på läxor och vaknar mellan 6-8. Jag är 16 år. Jag har försökt det mesta, dricka mjölk och ej, använda mobil och ej, träna och ej, tänka på mammas lugnande tankar att känna varje kroppsdel mot madrassen(detta brukade fungera) osv. Jag har gjort olika sömn tester online och jag vet att jag är oroad och stressad men jag behöver hjälp att sluta tänka på känslan av att somna!

  Snälla hjälp.

 88. andy says:

  Kille 25 år! Upplever ocksså sömnproblem och har efter att läst den här tråden insett att jag måste acceptera min stress och oro samt face the problem! Tror det är så för alla er unga killar och tjejer med.. försök acceptera läget, ” somnar jag så somnar jag” ni klarar er igenom morgondagen ändå! Men bara genom att acceptera det så tror jag ni kommer ha lättare att somna. Sen kan det säkert bero på saker som läxor/prov , vad vännerna tycker om en i skolan osv. Återigen acceptera läget och kom ihåg att ni alla är underbara som ni är! Gonatt säger jag nu 03.00

 89. D. says:

  Alltså. Läsa om små barn med sömnproblem. Jag hade aldrig det som barn.

  Bort med smart phones, och ut och lek, motion osv. Sen sover ni bra sen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>