KBT mot sömnproblem

Kvinna KBTKognitiv beteendeterapi (KBT) är väl använt som hjälp mot sömnproblem då det har visat sig vara mycket effektivt. Därtill har det visat sig fungera alldeles utmärkt att utföra som terapi över internet.

Vad innebär KBT?

KBT går ut på att man förändrar inlärda tankar och vanor som visar sig vara dåliga för personen, man fokuserar alltså på beteendet i sig och inte de bakomliggande orsakerna. Faktum är att flertalet av de tips som anges här på SömnUpplysningen är baserade på kognitiv beteendeterapi då de är ämnade till att få dig att tänka annorlunda.

En behandling med KBT innebär att man diskuterar vad det är som gör att man inte kan somna eller sova lugnt. Vilka tankar är det som dyker upp i huvudet som gör att man blir orolig eller känner sig otrygg? Varför får just dessa tankar dig att bli orolig?

En angreppspunkt är att man genom logiska resonemang angriper felaktiga och överdrivna slutsatser och att man på detta sätt lindrar oron de skapar. Om man inte kan somna på grund av att man är stressad på jobbet och alla saker man måste hinna med så kan man bearbeta detta genom att ifrågasätta hur farligt det faktiskt är om man inte hinner med allt, varför man måste hinna med allt. Man försöker med KBT vrida på perspektivet hur man tänker och resonerar för att skapa en bättre ”tankemodell” som bättre gynnar dig och din sömn.

Var kan man prova på KBT mot sömnproblem på internet?

Det går att prova på KBT mot sömnproblem på internet via olika program som till exempel Sömnprogrammet. Sömnprogrammet är ett webbaserat KBT-baserat program som hjälper dig med dina sömnproblem och kostar 545 kr för 12 veckor.

Böcker om KBT mot sömnproblem

På våran sida Böcker om sömn och sömnproblem listar vi flera bra böcker som handlar om KBT mot sömnproblem.
 
Foto: healingdream / freedigitalphotos.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *