Mardrömmar

ANNONS
SÖMNPROBLEM?
Hälsokontroll via blodprov kan ge många svar
Upp till 37 blodmarkörer i ett test
Drop-in provtagning
Från endast 540:-
Beställning och snabba provsvar online
Alla kan nog dra sig till minnes att ha drömt mardrömmar någon gång. Mardrömmar skiljer sig från vanliga drömmar genom att de på något vis väcker mer eller mindre obehag hos den som drömmer. Rent fysiologiskt vet man inte riktigt hur mardrömmar uppstår. En teori är att mardrömmar är en slags ventil för sådant vi tycker är jobbigt, och även ett sätt för oss att kanske försöka bearbeta det jobbiga.

En annan teori utgår från att det sker en slags störning i nervsystemet under sömnen. Vad man däremot vet är att mardrömmar kan uppstå lättare under vissa omständigheter. Till exempel kan feber och vätskebrist göra att man lättare får mardrömmar. Alkohol, droger och vissa läkemedel, bland annat så kallade betablockerare, kan ge biverkningar i form av mardrömmar.

Upplevelser av traumatiska händelser, såsom våldsbrott eller förlust av en person som står en nära, kan leda till att man får mardrömmar. Andra kända orsaker till mardrömmar är om man känner stark oro eller stress i sin tillvaro.

Är det farligt med mardrömmar?

Mardrömmar väcker ofta ett visst obehag men är i sig varken något sjukligt eller farligt. Dock kan en person som ofta har mardrömmar lida av detta på flera sätt. De negativa känslor som förknippas med mardrömmar kan hänga sig kvar även i vaket tillstånd under dagen.

Ibland kan mardrömmar ge upprepade obehagliga minnesbilder när man är vaken och man kan känna sig illa till mods. Detta kan störa förmågan att koncentrera sig på till exempel arbete eller skola. Dessutom innebär frekventa mardrömmar ofta till att sömnen störs på olika vis, vilket kan leda till lidande och negativa hälsoeffekter på både kort och lång sikt om sömnstörningen får fortgå.

Exempelvis kan en person som ofta drömmer mardrömmar börja associera sänggåendet med något ångestfyllt vilket kan leda till invalidiserande insomningsproblem. Eller så kan mardrömmarna väcka personen som då får en förkortad och fragmenterad nattsömn, vilket leder till sämre återhämtning och ökad trötthet.

ANNONS
SÖMNPROBLEM?
Hälsokontroll via blodprov kan ge många svar
Upp till 37 blodmarkörer i ett test
Drop-in provtagning
Från endast 540:-
Beställning och snabba provsvar online

Vad kan man göra för att slippa mardrömmar?

Om man upplever att sina mardrömmar har en negativ inverkan på livskvaliteten kan det vara läge att försöka komma till rätta med problemet. Tyvärr finns det inga specifika läkemedel eller andra medicinska behandlingar som hjälper mot mardrömmar. Istället gäller det att försöka identifiera en eventuell orsak till mardrömmarna, till exempel någon speciell händelse, ett nytt läkemedel, stress och oro.

Detta kan man vid behov få hjälp med av till exempel en psykolog som kan lära ut olika strategier för att hantera mardrömmarna. Exakt vad som hjälper i det enskilda fallet är individuellt, men det finns alternativ som till exempel innefattar bearbetning av mardrömmarna, övningar för avslappning och mindfulness, samt stresshantering.

2 Kommentarer till Mardrömmar

 1. Anonym says:

  Hej! Det här känner jag igen. Du kan lida av något som kallas pavus nocturnus. Eller nattskräck.

  Slå upp och läs. Nu är din beskrivning väldigt kort. Men detta om uppvaknande ganska exakt en timme efter sömngång kan tyda på det, låter det som efter egen frekvent mångårig mycket självupplevd del av fenomenet.

  Mvh en annan med bevisad pavus nocturnus från sömnklinik

 2. Sandra R says:

  Hej! Nån som har en aning?
  Ibland (ca 2 nätter per månad) vaknar jag Exakt en timme efter att jag somnat, och är då i nåt förvirringstillstånd. Jag vet vem jag är och att jag är hemma, men ibland är det som att jag inte minns hur gatan utanför ser ut, eller att jag har en fråga med två svarsalternativ som snurrar i huvudet. Förklara känslan är lite knepig.
  Det är inte känslan av att haft en mardröm, utan mer stress. Hjärtat brukar slå i 120! Sen irrar jag runt i lägenheten 2 minuter innan jag kvicknar till.
  Hittar inte nån sömnstörningsförklaring som passar in på detta.
  Mvh Sandra
  ps. maila gärna om du känner igen dig, eller vet vad detta kan vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *