För den som är trött kanske inte frågan ”Varför sover man?” känns så relevant. Jag sover ju för att jag är trött! Men, ur ett fysiologiskt perspektiv, vad är anledningen till att människan är konstruerad till att sova nära en tredjedel av sitt liv?
Det finns olika vetenskapliga modeller som försöker svara på den frågan, för svaret är inte helt enkelt. Nedan beskrivs de viktigaste modellerna som svarar på frågan om varför man sover.
Återställningsmodellen
Enligt återställningsmodellen så sover vi för att våra kroppar ska få återställas efter en krävande dag. Vi får ta igen oss mentalt och fysiskt med sömnen. Studier som gjorts i samband på¨sömnbrist, nattarbetare med mera stödjer kraftigt denna teori. Sömnen behövs helt enkelt för att vi ska fungera optimalt känslomässigt, mentalt och fysiskt. Studier på möss har också visat att de helt enkelt dör inom ett par veckor om de inte får sova.
Det har också visats att om kroppen utsätts för stora påfrestningar under dagen så sover man längre och djupare. Effekten är dock inte markant, men påtaglig vid extrema påfrestningar (till exempel efter att ha sprungit ett maraton).
Om det nu är så att vi återställer kroppen under sömnen. Vad är det då som återställs? Rensar vi ut skräp ur kroppen? Fyller vi på med kemikalier etc som förbrukats under dagen? Det finns inga absoluta svår på dessa frågor men vissa forskare tror att ett ämne som kallas adenosin, och som är en slaggprodukt från cellerna, byggs upp under dagen och när den når en viss nivå så får hjärnan signaler att sakta ned och sova eftersom för mycket cellulärt bränsle har blivit förbrukat.
Den evolutionära modellen
Den evolutionära modellen baseras på tanken att människan sover för att det rent evolutionärt varit framgångsrikt för oss. Det är helt enkelt vettigare att ligga stilla och tyst på natten (när vi ändå inte ser något) för att undvika rovdjur och istället jaga, samla och förflytta oss när solen är uppe.
Denna teori passar in på djur som kan hitta skydd under natten, i människans fall genom att klättra upp i träd eller gömma sig i grottor. På så sätt kan man sova länge, till skillnad från djur som lever på fält och ängar (tex antiloper) som sover i mycket kortare intervaller.
Att sova en längre tid ger också en evolutionär fördel eftersom man spenderar cirka 10-15% av energin man spenderar som vaken, när man sover. Att sova blir alltså ett sätt att konservera energi, och i förlängningen behöver man inte äta lika mycket – vilket är positivt ur ett evolutionärt perspektiv.
Dessa två teorier/modellar om varför människan sover är inte direkt motstridiga utan kan förmodligen ha gemensamma ”sanningar”.