Tyda sina drömmar

Det sägs att vi drömmer varje natt, men att vi bara inte alltid kommer ihåg vad. Detta är en kittlande tanke – för tänk så många konstiga, underbara, skräckfyllda, vardagliga scener som spelas upp för vårt inre när vi sover! Att vissa drömmar hänger kvar som tydliga minnen när vi vaknar, inte sällan med starka känslor kopplade till sig, är nog något de allra flesta kan skriva under på.

Vad som däremot inte är allmänt vedertaget utan tvärtom ganska omdiskuterat är huruvida det går att tyda och tolka drömmarnas innehåll. Det vill säga, till vilken grad vi kan (och bör) tänka att våra drömmar bär på ett budskap, som i sin tur innehåller viktig information för vårt medvetna jag.

Den som anses ha lagt grunden till teorin om drömtydning är Sigmund Freud – grundaren av psykoanalysen, som i sitt kända verk Drömtydning skrev om hur och varför drömmar går att tolka och arbeta med. Denna teori är förstås något som var och en får ta ställning till, och på denna sida ska vi introducera några av de viktigaste aspekterna inom ämnet.

Om symboler i drömmar

När man talar om drömtydning resonerar man ofta i termer av symboler. En symbol kan vara en plats, ett objekt eller dylikt som dyker upp i en dröm, och som man tänker kan tillskrivas en viss betydelse. Några vanliga exempel är:

 • Hus: ett hus brukar sägas symbolisera kroppen, och de känslor (”rum”) som ryms inom den. I husets källare finns det undermedvetna, det vill säga den del av vår tankeverksamhet som ligger djupare och mer svårtillgänglig för vårt medvetna och vakna jag.
 • Orm: en orm kan sägas stå för olika saker, beroende på i vilken form den uppenbarar sig i drömmen. Är det en skrämmande och hotfull orm står den för fara, död och ondska. Samtidigt kan en orm också ses som en fallossymbol, en läkedomssymbol och som en symbol för godhet.
 • Pengar: pengar tänker man inom drömteori står för resurser. Dessa resurser kan i sin tur vara av godo eller av ondo: antingen symboliserar de mycket energi och många valmöjligheter (stor frihet), eller så kan de gestalta en avsaknad av kraft och makt (inskränkt frihet).

Om skeenden i drömmar

Det finns vissa typer av drömmar som är vanligare än andra. Drömmar där inte en specifik symbol tros vara det mest meningsbärande elementet i drömmen, utan där desto mer kan tillskrivas det som faktiskt sker i drömmen. Här är några klassiska skeenden i drömmar, som du kanske kan känna igen:

 • Att tappa tänderna: detta är en ofta mycket obehaglig dröm, och känslan i den går hand i hand med det den anses symbolisera. Att tappa tänderna kan tolkas som ett uttryck för en upplevd maktlöshet, impotens och svaghet – med andra ord det vi tänker på som stress.
 • Att gå omkring naken: drömmer du att du är naken kan det stå för en känsla av oskyddad sårbarhet. Är du i drömmen naken ute bland folk på stan, så kan det finnas en sida i dig som känner sig avslöjad, fel och kanske förödmjukad.
 • Att flyga: att flyga i drömmen beskrivs av många som häftigt, storslaget och något som väcker längtan. Det den anses symbolisera kan vara av antingen positiv eller negativ karaktär. Den positiva tolkningen är lycka, glädje och frihet, medan den negativa berättar om undflykt och en känsla av att ”inte vara jordad”.

Diskutera drömmar

Använd gärna kommentarsfältet till att beskriva dina drömmar och diskutera betydelsen av händelser i drömmarna.

En kommentar till Tyda sina drömmar

 1. Serafim says:

  Jag drömde att jag var en ung kvinna (jag är en medelålders biologisk man på riktigt)
  Jag är på en jättestor gymanläggning med min tjejkompis som är i samma ålder ( jag känner inte personen på riktigt) vi är båda blonda och nakna i drömmen.
  Min vän bestämmer sig för att hon vill ta självmord och vi bestämmer oss för att ta självmord tillsammans.
  Så vi startar en brand på gymmet för att dö i lågorna men jag ändrar mig och släcker branden.
  Min vän övertalar mig att gå igenom självmordet med henne så jag startar en ny brand genom att elda upp min mobil (i drömmen känner jag en stor tvekan till att elda upp mobilen ifall jag skulle ändra mig, jag vill egentligen kasta ut den ifall jag skulle ångrar mig.
  Gymmet tar eld och vi går in i duschrummet för att dö där.
  Alla duscharna är igång och det immar mycket där, någon annan står och duschar där i rummet så
  jag bestämmer mig för att starta brandlarmet för att varna om branden.
  Men min vän vill inte det men jag startar larmet ändå.
  Vi sätter oss båda ner i duschrummet, håller om varandra och fnittrar medans vi väntar på att dö av röken/lågorna.
  Vi båda dör i lågorna.
  Slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *