Lucid dreaming – komma till medvetande när man drömmer

Lucid dreaming, även kallat klardrömmar, är en teknik som gör att man kan komma till medvetande när man drömmer. På detta sätt kan man uppleva en värld där man är fri att göra vad man vill.

Det är dock svårt och kräver en del träning. Här får du tips på olika tekniker du kan använda för att bli medveten om att du drömmer och därefter börja utforska drömvärlden.

Fungerar verkligen Lucid Dreaming?

Ja, Lucid Dreaming är inte ett påhitt utan det går verkligen att komma till medvetande under dröm. Du har kanske någon gång insett att du drömt, framförallt under en mardröm? En obehagskänsla som får dig att tänka att ”det här kan inte vara sant!” – och så är det inte heller det. Denna insikt om att man drömmer går, genom vissa tekniker, att behålla och behärska så att man kan börja utforska drömvärlden och dess (brister på) begränsningar.

Hur gör man för att skapa medvetande under drömmen?

Det finns ett otal olika tekniker för att komma till medvetande när man drömmer. De kräver alla en hel del träning och det kan ta tid innan det fungerar, men belöningen är stor när man väl lyckas.

För att skapa medvetande under drömmen och uppleva Lucid Dreaming så börjar övningen under din vakna tid. I korthet så baseras teknikerna på att först lära dig hur du drömmer för att sedan hitta indikationer på att du drömmer. Med hjälp av dessa indikationer ska du lära dig att, i drömmen, ifrågasätta om du drömmer eller ej och komma till insikt att du drömmer. När du fått denna insikt så handlar teknikerna om hur du stannar kvar i det läget så länge som möjligt.

Här är ett urval av de viktigaste teknikerna som behövs för att lära dig Lucid Dreaming.

Skapa en drömdagbok

En av de viktigaste redskapen för att komma igång med Lucid Dreaming är att ha en anteckningsbok vid din säng där du skriver ned dina drömmar så fort du har vaknat, medan du fortfarande kommer ihåg dem. Anledningen till det är att du måste lära dig hur du drömmer och vad som händer i drömmarna. Det blir då lättare att komma ihåg vad som är ”drömlikt” i din dröm.

Använd också din drömdagbok till att rita och måla sekvenser, rum och bilder du kommer ihåg från drömmen. Det hjälper dig att komma ihåg drömmen lättare. Se också till att då och då läsa dina dagboksinlägg.

Sov mycket

Ju längre du sover desto mer kommer du drömma. Detta eftersom REM-sömnen (som ger längst och flest drömmar) blir längre ju längre man sover. Ett vanligt tillfälle att få lucida drömmar är dock om man tar en tupplur några timmar efter nattsömnen.

Vakna under REM-sömnen

Om du vaknar under NREM-sömnen (när du sover djupt) så är det betydligt svårare, snudd på omöjligt att komma ihåg din dröm. Av denna anledning ska man försöka vakna under REM-sömnen. Detta är dock lättare sagt än gjort men det finns knep. Ett är att försöka vakna utan alarm då det är vanligast att man vaknar när man inte sover så djupt, vilket är under REM-sömnen.

Ett annat knep är att använda sig av Sleep Cycle alarm clock-appen till iPhone (om du har en). Den ser till att du vaknar när du sover som lättast, vilket alltså oftast är under REM-sömnen.

Ett tredje knep är att ställa sitt larm till 90-minutersintervaller från när man går och lägger sig eftersom REM-sömnen återkommer med ungefär 90-minutersintervall. Detta är dock mycket svårt eftersom man inte vet när man somnar samt att dessa intervall varierar från person till person.

Motivation krävs för att skapa en Lucid Dream

Det kräver en del engagemang för att skapa en Lucid dream och det är viktigt att du är motiverad till att göra det. Detta eftersom du behöver öva en del under din vakna tid. Du kommer förmodligen behöva lära dig olika tekniker för att hitta den som passar dig bäst samt experimentera med din sömn och sömnmönster.

Innan du somnar underlättar det om du intalar dig själv att du ska komma ihåg drömmen när du vaknar, och att du vill komma till medvetande när du drömmer. Man för nämligen gärna med sig tankar från insomnandet in i sömnen.

Få som vana att fråga dig själv när du vaknar ”Vad drömde jag precis?” eller ”Vad tänkte jag just på?” alternativt ”Hur känner jag mig just nu?”. Använd dessa frågor för att försöka stega dig tillbaka till drömmen och vad som hände i den – skriv sedan ned så mycket du kommer ihåg, oavsett hur mycket det är.

När du kommer ihåg minst en dröm per natt är du redo att på allvar försöka komma till medvetande under drömmen.

Drömtecken

När du drömmer så sker ju ofta mycket som påminner om verkligheten men det finns nästan alltid mer bizarra inslag av saker och ting som inte stämmer. Detta kan vara till exempel att ditt hem ser annorlunda ut, du är med en person som inte alls borde vara hos dig, du gör övernaturliga saker som att flyga etc. Detta är så kallade drömtecken och de är väldigt viktiga som indikationer på att du drömmer.

Dessa indikationer brukar man oftast lyckas rationalisera i drömmen så att de ”stämmer”, man kan tänka sig att man ju just har byggt om hemma, att personen kom på besök av någon anledning eller att man flyger för att man har ett rep om sig – eller liknande mer eller mindre dumma rationaliseringar som känns fullt övertygande i drömmen.

Det man som upptäcktsresande i drömlandskapet måste försöka lära sig är att upptäcka dessa drömtecken då man kan se dessa som dörrar till medvetande i drömmen. Det är någonting är så bizarrt i en dröm som man kan ifrågasätta hur det kan komma sig, och då ska du försöka lära dig att svaret blir ”det måste bero på att jag drömmer!”. Du har kanske redan upplevt detta någon gång och eventuellt vaknat i samband med det också.

Ofta återkommer drömtecken så du bör skriva ned dessa i din drömdagbok så att du håller koll på dem, och utkik efter dem när du drömmer.

Vardagsövningar

Våra drömmar är oftast baserade på saker vi funderat över och gjort under dagen. Har vi funderat mycket kring våra barn är det troligt att vi även drömmer om dem, har vi spelat fotboll hela dagen är det inte ovanligt att man drömmer att man spelar just fotboll. Det vi gör i vardagen tar vi med oss i drömmen!

Därför är det viktigt att skaffa vanor i sitt vakna liv så att du agerar som om du drömmer när du är vaken, och håller utkik efter ”drömtecken” även när du är vaken. Ta också för vana att fråga dig själv ”Drömmer jag nu?” när du är vaken. Det är en vana som du ska försöka ta med dig till när du väl sover.

Vanliga drömtecken är att händer och klockor ser ”konstiga” ut. Av någon anledning har man ofta svårt att visualisera händer och klockor i drömmar. Att ta för vana att studera händer och klockor närmare i vardagen gör att du har större chans att råka göra det i drömmen också, vilket gör det troligare att du upptäcker ett drömtecken.

Beroende på hur motiverad du är att lyckas kan du ställa din alarmklocka (gärna en som håller koll på dina sömncykler) att vakna under varje REM-cykel för att på så sätt lära dig mer om dina drömmar och komma ihåg om du lyckas med en medveten dröm.

Lär dig när du drömmer som mest, för många är det om man går och tar en tupplur några timmar efter att man vaknat, till exempel kring lunch. Detta gör ju att, för de flesta, man kan praktisera detta som bäst under helger och semestrar.

Ta för vana att aldrig snooza utan att gå upp på direkten. Om du har drömt är det troligast att du kommer ihåg det bäst om du vaknar abrupt och skriver ned drömmen på en gång.

När du lärt dig vad du ofta drömmer om, eller när dina drömmar brukar vara som mest bizarra. Försök återskapa dessa scenarion under din vakna tid. Drömmer du till exempel ofta att du går på en strand så försök ta dig till en strand och öva dig där mentalt på att tänka ”Drömmer jag nu?”, hitta saker på stranden som du kan använda som drömtecken – lyssna på vågorna och tänk ”Är det här ett drömlikt ljud?”, titta på sjöfåglarna och tänk ”Är dessa fåglar verkligen riktiga?” osv.

Målet med alla dessa övningar är att du ska komma att ifrågasätta din verklighet när du drömmer och slutligen, när du drömmer, ställa dig frågan ”Är det här en dröm?”. När du kommit dit är du på gränsen till att bli medveten om att du drömmer.

Vidare läsning

Det finns många, många fler exempel på hur du kan göra för att öva dig själv på hur du kommer till medvetande när du drömmer. Ovan är bara några exempel och är knappt tillräckligt för att du ska kunna lyckas. För dig som är intresserad så finns det flertalet böcker om Lucid Dreaming där ”Exploring the World of Lucid Dreams” av Stephen LaBerge är en av de främsta (87 kr på Bokus.com).

Kommentera gärna om du lyckats komma till medvetande under en dröm, och hur du gick tillväga.

57 Kommentarer till Lucid dreaming – komma till medvetande när man drömmer

 1. Teo says:

  Hej, jag är jätte sugen på att ha en lucid dream men är jätte rädd att jag ska få en sömn paralys efteråt och jag undrar om det är stor chans att man får det efter en lucid dream

  • Ida says:

   Jag kan drömma samma dröm
   Inte exakt samma men om jag vaknar så forsätter jag o drömma fortsättningen på drömmen. Jag vaknar ofta på natten 3-4 gånger alltid gjort o jag minns allt jag drömmer kan drömma olika drömmar ibland fortsätter drömmen. Om man tex har en dålig dag så drömmer jag mardrömmar. Ser man något på tv eller om någon pratar om något så är det som hjärnan snappar in det o man drömmer något liknande.

   Undrar dock en sak för vet visa drömmer samma sak som tappa tänder, en gång drömde jag om en man med hatt som stod vid dörren o ringde på man såg dock ej hans ansikte. Hört något om man med hatt vet någon varför man drömmer det? Sen drömmer mardrömmar att jag sover i min säng o att jag vaknar fast jag sover o att jag går upp men att någon drar i mig bakifrån och försöker dra iväg mig. Sen vaknar jag. Dock så känns det som att det är en ande i drömmen väldigt obehaglig dröm och kan drömma samma dröm ofta. Någon som vet varför. Finns ju mkt drömtydning men hittar ej just detta. Jag kan drömma konstiga saker som att alla planeter står på rak. Och andra konstiga saker men det är kanske så vid mardrömmar.

  • allan snabelkuk says:

   Att klardrömma ökar ej dina chanser att hamna i en sömn paralys, men att sova på ryggen kan både hjälpa dig klardrömma och skapa en sömnparalys. Därför tror många att klardrömmar orsakar sömnparalysering

 2. Egil says:

  Hej!

  Har så länge jag kan minnas kunnat ”styra i mina drömmar” alltså (Lucid dreaming.) Har också kunnat komma ihåg drömmar länge efteråt. Även om jag inte skrivit ner dem. Inatt drömde jag bland annat att jag gick runt och läste på skyltar. Dock har jag läst någonstans att man inte ska kunna läsa i drömmar. Stämmer det? Är jag unik i mitt drömmande eller är det normalt det jag upplever? Tacksam för svar!

 3. Cornelia says:

  Hej, jag skulle vilja testa en Lucida dröm så ska derför göra det som krävs för att få en. Men finns det någon risk i en Lucida dröm att man kan skada sig eller till och med dö? Och också om man förstör något, kommer det vara helt när man vaknar påriktigt igen?
  Tacksam för svar

  • Malte says:

   Det är helt ofarligt att drömma Lucid Dreams! Du ska dock inte utsätta dig för konstiga situationer som att t.ex. mörda någon eftersom när du vaknar kan hjärnan ha kopplat det till att du har gjort det på riktigt och du tro att du har mördat nån när du vaknar!

 4. Annika says:

  Min dotter hade en fantastisk dröm som hon fortfarande minns med kärlek. Hon har ADHD och en sak hon minns som liten är hur svårt det var att lära sig knyta skorna. På dagis var hon den enda som fortfarande inte kommit på ”tricket” och hon kommer ihåg hur hon led av detta. Kände sig värdelös. Efter ett år av kämpande med att komma på hur man får ihop snören till en fin rosett utan att lyckas fick hon en dröm som hon fortfarande kommer ihåg i detalj. I drömmen satt hon på en bänk. Allt runt henne var svart, bara skon var upplyst som i ett sken av ljus. Det fanns inget som kunde distrahera henne. Plötsligt visste hon bara hur hon skulle göra. I drömmen böjer hon sig ner och knyter sin sko med en perfekt rosett. När hon vaknade den där morgonen så visste hon hur hon skulle göra. Hon minns nu som vuxen tjej på 22 år fortfarande den här drömmen som kom till henne.

 5. Ulrika says:

  Har ett helvete med dessa drömmar. Har senaste tiden fått reda på vad det heter och är glad för det.
  Träffade en tjej för ett tag sedan som gav mig tipset att i drömmen hålla andan, då vaknar man ..detta visade sig fungera, iallafall har jag lyckats två gånger. För mig funkade det genom att jag i vaket tillstånd pratat om detta mycket för jag har varit så facinerad av denna tjej och vad hon berättade. Så nu kommer mitt undermedvetna ihåg det och jag kunde praktisera. Oerhört tacksam för detta tips, för dessa drömmar och tillstånd är vidrigt.

  • Tjej says:

   Hur vaknar man från en lucid dream är jätte rädd för att inte kunna vakna för vissa säger att vissa inte vaknat är detta sant o hur gör man för att vakna? //tjej

   • Niklas says:

    Hej!

    Du vaknar precis som från en vanlig dröm. Det är tvärtom mycket lättare att vakna ur en klardröm och det är inte farligt på något sett. Se det som en kul grej att utforska din drömvärld.

 6. Anna says:

  Hej, jag skulle gärna vilja ha tips på hur man undviker lucida drömmar. Har sömnparalyseringar i perioder och dessa har en tendens att trigga lucida mardrömmar. Försökte väcka mig själv alldeles för länge inatt. Vaknar till i paralys för att sen falla i dröm. Det är alltså riktigt grova verkliga saker som händer när jag hamnar där, och jag hinner flera gånger tänka att jag måste vara sjuk i huvudet som får allt det där att hända eftersom att jag är fullt medveten. Vaknar i paralys med ett kiloton tryck över överkroppen, lyckas inte väcka kroppen och tillbaka ner i helvetet. Och så håller det på. Försöker hela tiden hitta nya lösningar för att ta mig ur drömmen och det blir bara mer och mer gore och brutalt och panikartat. Sista gången jag tog mig ur drömmen och vaknade i paralys(igen) så krävde det en stor kraftansträngning för att äntligen få liv i en tå. Så min fråga är om det finns någon teknik för att undvika det här, orkar inte vakna helt förstörd mer:/

  • Alexander says:

   Jag vet en knepp för att inte få sömnparalys har själv varit med om det och förstår att drt är obehagligt. Försök att inte somna på rygg för då blir risken mindre och somna helst på höger sida forskarna har upptäckt att om du somnar på vänstra sida så får du mer risk för mardrömmar och på rigg sömnparalys så om jag var du hade jag helst har somnat på höger sida . Men en positiv grej med sömnparalys är att bara 5% av hela jordklotet lider av sömnparalys och då kan man känna att man är speciell

  • Niklas says:

   Försök att omfamna upplevelsen istället och styr den dit du vill. Det är när man får panik och förväntar sig att se onda grejer som ens undermedvetna tar fram läskiga grejer.
   Tänk på nått vackert ställe som du gillar.
   Du kan t.o.m säga rakt ut i drömmen ”visa mej en vacker trygg plats” och ditt undermedvetna kommer förstå och ge respons.
   Sen när du inte får panik så längre kommer du inte vakna paralyserad.

   Finns mycket bra böcker om ämnet och info på youtube.

   Lycka till och ha det gött!

 7. marita dahl joff says:

  Hej jag har börjat drömma konstigt ett tag blir orolig vad dom menas med Det är inte egentligen någon dröm utan när jag ska vaknaÄr jag rädd jag ska vakna på ett asnnat ställe hur blir det tänk om jag fastnar där i det uppvaknande Hur blir mitt rikriga liv här som jag lever nu Jag är rädd för att somna ibland känna den känslan när jag vaknar gör jag så försiktigt som ena ögat i taget Känns det bra öppnar jag både märker jag befinner mig hemma Obahgligt känns som jag är knäpp eller något Det känns som jag imnte är ensam i själva vaknandet utan någon som vill visa mig något men vad Då vågar jag inte släppa på den kontrollen till den personen För när jag är vaken håller jag på med att försöka hitta min rädsla för allting Jag öppnade en dörr i en dröm som en sa till mig Nu kanske det ska hända igen Någon vill jag ska se vd et är Hur vet man om man klarar av det varför just nu 60 år typ som den varit sstängd Tror personen ellr vad det är att jag inte ska bli rädd längre därför det väntat så länge Oj blev lång kommentar hoppas någon kan ge mig ett svar eller vart jag vänder mig Tack för mig mvh

  • marita dahl joff says:

   hej var får man svaren då

  • Jannete says:

   Hej Marita!

   Förstår inte riktigt problemet, om du är vänlig att skriva en ny kommentar som fördjupar sig lite mer om vad problemet med ”Lucid dreaming” är ska jag försöka hjälpa dig så gott jag kan. Du kan skriva tillbaka här.

   Mvh Jannete

 8. Henke says:

  Hej, av min erfarenhet så är mardrömmar ett bland det största sättet att möta sina rädslor på (Rädslor: sånt man själv har skapat) öga mot öga. Personligen har jag börjat uppskatta mardrömmar, även fast dom kan vara riktigt läskiga och obehagliga med panik osv ibland. Men när jag vaknar från en mardröm så känner jag mig mycket mer ”härdad” och tänker inte alls lika mycket på saker som jag undermedvetet oroat mig för/varit rädd för dagligen. t.ex häromdagen drömde jag för tredje gången att en ny ”rånarliga” eller något liknande ”gäng” i stan åkte runt i en bil 24/7 och bröt sig in hos folk och skulle skada dom för att visa upp sig själva och göra sig ett rykte för sig. Och dom kom till min position varje gång i drömmen och det fanns aldrig något att göra åt det för dem var så snabba, proffsiga på det dem gjorde, psykopater som tyckte det var kul att skrämma livet ur andra. Jag vaknade varje gång dom var så nära mig man bara kan komma. Tills jag drömde det en tredje gång, då sa jag till mig själv dagen efter när jag skulle sova att jag ville möta dem i drömmen igen och ta i tu med dem, som en utmaning. Och efter den inställningen när jag gick och la mig så drömde jag aldrig om dem igen. Med andra ord, min rädsla där försvann för jag ville möta den/dem face2face och klara upp den skiten dom höll på med. Uppskatta mardrömmar för det tar itu med dina rädslor. Och kom ihåg, det är du som skapar dina rädslor.

 9. Linea says:

  Jag drömmer ofta (läskiga elr inte) där jag efter en stund inser att jag drömmer och oavsett om drömmen är läskig eller inte så blir den super stressig! För när jag inser att jag drömmer får jag PANIK och gör verkligen allt för att vakna (står och skriker åt mig själv eller bara rakt ut för att någon annan ska höra mig och väcka mig, slår i väggar med förhoppning att jag i verkligheten också ska göra det och någon väcka mig eller på andra sätt skapa oljud). Det är extremt obehagligt och skulle önska att jag kunde göra som vissa av er skriver: bestämma att jag ska vakna. Istället för att få total panik. Men är samtidigt rädd att provocera fram dessa drömmar oftare för att då riskera att ”sitta fast i drömmen”. Någon annan som upplever liknande problem?

  • Sara says:

   Jag har precis vaknat upp av en sådan dröm, jätte svårt att somna om nu, då det är så obehagligt.

  • Jennifer says:

   Jag har haft sånnahära drömmar i några nätter nu…Bra eller dåliga så är det ofta ganska läskigt att veta att man drömmer..

   Det värsta är nog när man inte vet om man drömmer eller inte.

   En sak som jag använder när jag inte vet om jag drömmer eller inte är fingerräkning.Vet ni att man har fler fingrar i en dröm?Testa nästa gång ni har en klardrömm att kolla ner på era händer..Jag brukar ofta vakna av det också.

  • Marcus says:

   Hej Linea! Jag har ett svar på din fråga!

   Prova att säga rakt ut i drömmen ”Hjälp mig att vakna jag vill inte drömma!”eller ”Jag vill vakna!”.

 10. David says:

  Jag vet när jag drömmer och om jag koncentrerar mig så kan jag vakna från drömmen vilket är bra när man har mardrömmar.

  Men ibland när jag vaknar från drömmarna är jag väldigt trött och somnar jag om direkt så kommer samma dröm tillbaka så jag måste vara vaken några minuter vilket kan vara svårt ibland.

 11. A says:

  Drömde inatt en lucid dröm för först gången. Hade sovit några timmar på eftermiddagen och sedan när jag somnade vid 5 mitt i natten så befann jag mig i min skola och så visste jag att jag drömde. Gick sedan runt i min skola och hoppade ner för en trappa och fick ont i benen, sedan när jag sprang runt fick jag också ont i benen men visste fortfarande att det var en dröm. Sedan säg jag en bil köra mot mig men jag tänkte att det var en dröm så jag flyttade på bilen så att den teleporterades längre bort och nu stod stilla. Träffade några människor i drömmen som jag ej kommer ihåg. Och en människa ”saknades” så jag ville föreställa mig fram honom. Ett vitt/blått ljus sken kom i konturer av människan när jag försökte ”skapa” honom in i min dröm men det gick tillslut inte, som att jag inte kunde bestämma helt. Emellanåt i drömmen så kunde jag ej vakna och det var då obehagligt. Vaknade halvt ibland och fortsatte drömmen som jag visste var en dröm i halvsovande tillstånd. Vill gärna uppleva detta igen men vet inte hur. Vill också kunna ta kontroll över mina drömmar helt och kunna vakna.

 12. Sara says:

  Jag har sen jag var liten vetat om att jag drömmer i min dröm och varje gång jag vaknar så kommer jag i håg vad jag drömt. Att många inte vet detta va någon jag fick veta när jag var över 20år.

  Jag förstår med en gång att jag drömmer när något ändras eller är helt orimligt (man kan också se på klockan). jag brukar ofta komma ihåg att jag gått och lagt mig med, på så sätt vet jag att det är en dröm.
  Jag kan kontrollera mina drömmar, ändra platser, ta bort saker och personer, flyga,m.m.

  Jag har många gånger drömt att jag vaknat först för att jag inte ska fatta med en gång att det är en dröm men fattar med en gång när det inte är något som stämmer i mitt rum eller om jag vaknar på en annan plats.

  Jag har heller aldrig drömt en mardröm som många andra säkert gjort och vaknat rädd. Då jag inte blir rädd för jag vet att ingen kan göra något eller döda mig i drömmen. Jag har hoppat från hus, blivit skjuten, uppäten av krokodiler, knivhuggen och mycket mer för att kolla om man känner något och jag har känt det lite bara.

  Jag kan också vakna när jag vill och det har jag gjort många gånger för att kolla vad klockan är på riktigt och sen fortsatt min dröm eller om jag vill byta dröm så tycker jag det är lite lättare att vakna först. (Kräver mer jobb i drömmen)

  Självklart är det kul att veta att man drömmer och på så sätt kunna göra vad man vill och göra saker som man inte kan i verkligheten.
  Men när man drömmer en väldigt bra dröm eller om folk som inte länge lever så tycker jag iaf att det är tråkigt att veta att det inte är på riktigt. Besvikelsen att det bara är en dröm kommer i drömmen och inte efter.

 13. Malva says:

  Jag vet inte om jag just har upplevt Lucid dreams, tror inte det men drömmer flera gånger per natt och tänker ofta ”drömmer jag nu?”. Ser inte heller saker ifrån mitt perspektiv om man säger så, tänker typ utifrån, asså jag ser inte mig själv men det känns som att jag kan göra det. Kollar typ ofta på klockor, men simmar även ofta så så jag kollar ju på klockorna där för att se vilken tid jag får. Vet dock inte om det har något med saken att göra, men har hört att man kan kolla på klockor för att veta att man drömmer.
  Är det någon som också känner såhär? Är 13 år just nu.
  Visste inte om att det fanns något som hette lucid dreams innan heller, fick reda på det idag.

  • Elina says:

   Jag är oxå 13 och har så länge jag kan minnas kommit till medvetande underverk mina drömmar ett antal gånger. Det är fantastiskt och man kan verkeligen göra vad man vill. I drömmar känner man inte smärta på samma sätt, det är bara en simulerad känsla av hjärnans erfarenhet av känslor vilket inte alltid är rätt men man känner ingen smärta om man t.ex hoppar från ett berg. Iallafall inte jag. Men jag tror inte det är jättelätt att påverka eftersom jag försöker nästan varje natt men det är för det messta de nätterna då jag inte försöker som jag lyckas komma till medvetande. Jag har även kommit till medvetande men sedan glömt bort det. Typ sagt i min dröm att jag drömmer men inte riktigt kommit på att hag faktiskt gör det. Jag har också kännt i en dröm att jag kan vakna om jag vill.

 14. Carolina says:

  Jag har lucida drömmar och har haft sen jag var 18 (e 35 nu) dock har jag aldrig försökt att få dom utan dom kommer ändå. Ibland flera gånger i veckan och ibland 2 gånger i månaden.och jag har försökt få drömmarna till att bli bra men mina drömmar är alltid läskiga och det är alltid ondska och någon eller något som är ute efter mig, demoniska varelser eller bara skumma figurer och även onda människor. Jag skriker och gråter och gör allt för att vakna men får kämpa länge innan jag vaknar och är oftast hysterisk och skakig när jag vaknar..så för mig är det inga roliga drömmar.

 15. Simon says:

  Under det 5 senaste så har jag inte kunnat memorera mer än 3 drömmar, , förens sesenaste supermånen. det va vävldigt lucid liknande. vävldigt kärleksfull sådan och verklighetstrogen. men det som va läskigt va att jag upplevde det som ca 2,5–33 månnader. I slutet av drömmen så gled jag isär med min kärlek då jag flflyttttade med jobbet (som jag gjogrt I verkliga livet exlusisive kärleken då som ej finns). när jag vaknade va jag så disorienterad och ångrade mitt misstag och föförsökte leta upp henne bland mina kontakter,sms och I messenger. det tog mig cac 30 minuter att förstå att det va en dröm. men det som va så sjukt va att det kändes som att det va 2 månader sedan jag gick och la mig kvällen innan.
  känner mig ändrad som mämnniska efter detta.

 16. Che says:

  Jag drömmer klardrömmar, vet jag är vaken fast jag drömmer klart, löser problem eller försöker lösa dem i drömmen, tänker över bästa alternativet. Jag är helt medveten om att det är drömmar. Ibland fs jag drömmen klarvaken och tänker då.
  Jag kan tänka det här är en dröm, fast jag sover och drömmer och ibland är jag på gränsen mellan dröm och vakenhet, eller vaken och drömmer osv Jag är också delvis telepatisk och klarsynt. Jag är ingen drömmare som personlighet, så det är mera arbete jag utför i drömmen, allt som händer i världen, familjen osv vad man kan göra åt det.
  Min hjärna arbetar nonstop

 17. Fredrik says:

  När jag var mindre kunde jag göra detta och kontrollera mina drömmar men kan tyvärr inte göra detta längre så ska lära mig igen

 18. Elin says:

  Jag har aldrig haft en lucid dreaming men jag vill så gärna kunna styra den till 100% och kunna utforska och flyga och göra vad jag vill ☺ Så jag tänker träna var dag men jag har en fråga… Om man ska till akolan så ringer alarmet och då väcks man. Är det någon skildnad om man väcks i fem dagar och sover sålänge man kan i två dagar. Blir det svårare då?

 19. Olof says:

  har aldrig haft en lucis deaming föut men från alla komentarer så kan jag dra slut satsen att jag vill ha en. jag ska böeja hålla koll på mina drömar och försöka många olika knep för att få en dröm som jag kan kontrollera.

  skulle vara en befrielse att få en sådan dröm då man kan rymma från verkligheten och få en värld där alla gör så som man vill och man kan få en bättre verklighet som man rymmer till när det inte går bra.

 20. Nova says:

  Jag är medial och har haft många fantastiska drömmar, men idag på eftermiddagen så blev jag riktigt rädd. Det var inte drömmen i sig utan det var att jag inte kunde vakna på riktigt fast jag vaknade många ggr på exakt samma ställe.Skulle vila sätter på Solfeggio tonerna på Spotify av Kev Thompson för att lugna hunden som var lite jobbig, jag själv blir trött och lägger mig ner bredvid i hörnet på soffan.
  Ser mönster framför ögonen när jag blundar och plötsligt så ska jag öppna ögonen och gå och ta kaffe och kan inte öppna dom. Kan knappt röra mig. Allt är som vanligt musiken/tonerna är på och jag lyckas öppna ett öga. Ta mig till dörren men handtaget sitter plötsligt på vänster sida jag går mot köket träffar syrran (som tur är hände inte det på riktigt) tar mig tillbaka eller nåt för plötsligt ligger jag där i soffhörnet och försöker vakna igen. Men kan inte öppna ögonen. Får för mig att jag har sömnparalys och försöker få kroppen att fungera. Tar mig till dörren,handtaget fortfarande på vänster sida. Är i soffhörnet igen kan inte öppna ögonen, känner nåt varmt över min rygg nacke och axlar på höger sida. Känns som en manlig snäll energi som sedan masserar lite grann och pussar på axeln och håller om lite och jag försöker hålla om tillbaka därifrån jag ligger och han liksom kramar bakifrån jag känner honom hans händer och andning,sen känner jag en liten svans som jag får tag på, då visar det sig att det här är min katt doris och jag tänker att det inte alls var tassar som var på mig utan det var händer och armar. Iaf så klappar jag doris som sen börjar kloa och bita i mig. Jag väntar ett tag sen försöker jag bända upp mitt vänster öga det går inte. Plötsligt kan jag titta lite. Ser doris bredvid mig går mot dörren och ser att handtaget fortfarande är på vänster sida och doris är på golvet framför den och är lite evil,samtidigt kommer en andra doris från under soffan fram det var den jag klappade tror jag. Plus att Goda Doris typ hennes själ kommer in genom dörren när jag puttar upp den. Och genomskinliga goda doris måste in i kroppen på nån av de andra ”bad doris” och dom vill inte det. Men sen lyckas hon och blir normal och jag tänker att det är viktigt att hon balanserar dom båda personligheterna. Sen är jag in soffhörnet igen och ”vaknar på riktigt” tror jag. Då är tonerna på 417hz och i bakgrunden hör jag en datorröst som ger meddelande om att det finns allt det finns bl a yoghurt man kan äta och…. Blabla (vilket jag åt idag) sen nånting om att ; och datorn är öppen framför dig medan du ligger där” och jag tänker shit den skickar läskiga meddelanden jag måste stänga av. Fumlar med händerna över tangentbordet då jag knappt orkar hålla ögonen öppna och trycker men inget händer jag kan varken stänga av ljudet,sänka eller höja eller backa inget händer och jag tänker att det är fan nog så att min själ försöker trycka men det går inte eftersom den behöver min fysiska kropp så förmodligen är jag FORTFARANDE inte helt vaken och nu kommer paniken. Jag försöker blockera vad rösten i bakgrunden av musiken säger blundar öppnar ögonen är trött i kroppen och klar i huvudet och stänger av den på riktigt och där ser jag att precis som jag såg innan jag var vaken på riktigt så är den på 417hz och musiken har hela tiden följt med med mig igenom den här transen eller drömmen eller vad det nu var. Tittar på dörren och ser att handtaget nu är rätt så jag är vaken nu. Går ut spiller nykokt kaffe på mig så att jag vet att det är real. Det hade bara gått en halvtimme på riktigt . Katten låg och sov på ett bord och hunden var fortsatt däckad.

 21. Linnea says:

  För nån dag sen hade jag en dröm om att jag var hemma och jag och min bror gick ut med en ficklampa för att leta efter ett lik mitt i natten. Vi hittade liket på mina grannars tomt, vid nån grön buske.

  Sen stod jag i trappen hemma och det såg väldigt likt ut. Jag såg två spöken komma mot mig. Det ena spöket var en kvinna och den andra minns jag inte.
  Men när spökena kom minns jag att jag gick mot dom och gav dom en ”high five” i stället för att springa.

  Sen vaknade jag. Jag minns mina drömmar sällan men om man skriver ner sina drömmar i en bok kanske hjärnan ”minns” flera detaljer och man kan komma ihåg drömmen mer . Tack admin för förslagen förresten.

 22. Linnea says:

  Jag har när jag var mindre haft drömmar där jag varit medveten om att jag drömmer men inte riktigt kunnat styra drömmen. Men nu sover jag djupare och drömmer mer sällan. Kan man typ träna upp eller nåt så man kommer ihåg sina drömmar lättare?

  • admin says:

   Jag vet inte om man kan göra det men det går att träna upp sin lucid dreaming. Lite olika tekniker är att man ställer en klocka att ringa varje dag vid slumpvisa tillfällen och att när den gör det ska man ställa sig frågan: ”Drömmer jag nu?”, i verkligheten alltså. Det finns en del böcker om det, just den jag läste verkar dock inte finnas kvar. Se: http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=yes&search_word=lucid+dreaming+and+mindfulness+of+dream+and+sleep

   Jag brukar själv oftast drömma medvetet när jag drömmer mardrömmar. Då får jag tanken att ”Usch, det här är så jobbigt! Det får inte vara sant, det måste vara en dröm!” – däremot är jag dock så stressad i drömmen att jag har svårt att omvandla det till något kul och roligt. Lucid drömmer man annars bäst när man vaknat för tidigt och sen somnar om, alterntivt tar en tupplur.

 23. Alan says:

  Jag är en av dem som aldrig varit vid medvetande i mina drömmar men har tränat mig till det bland annat med hjälp av en drömlogg. Det går alldeles utmärkt men det kräver motivation och det kan gå fort eller ta flera månader. När jag väl lyckades var känslor obeskrivlig! Det var som första gången man hadde sex, julafton och födelsedag samtidigt. Jag har haft tre drömmar där jag varit vid medvetande nu, och hoppas jag får fler. För de som har problem med att stanna kvar o drömma om har jag två tips. Man vet att man håller på att vakna när det blir suddigt, likt värme över asfalt en varm sommardag. Då ska man ”ankra” drömmen. (Ja ja har läst mycket teori) Det kan man göra genom att snurra runt din egen axel. Alltså stå still på ett ställe och snurra runt. Detta aktiverat ditt balanserande i innerörat även när du sover och kommer göra drömmen klarade och låta dig stanna kvar om du så önskar. Det andra du kan göra är att interagera med drömmen. Ta på väggen, känn vilket material det är, titta på solnedgången och lägg märke till färgerna. Andvänd dina sinnen, alla fem detta kommer oxå göra drömmen klarare.
  Om du inte har lyckats än fortsätt med drömjournal och studera dina händer och fråga dig själv flera gånger per dag ”drömmer jag nu?”
  Lycka till och dröm lucid 🙂

 24. Erica says:

  Det är första gången jag läser om lucid dreaming och har aldrig tidigare vetat om att det fanns något som hette så. Dock har jag, ända sedan jag var ungefär 6 år gammal, varit medveten om att jag drömt. Inte alltid men ibland! Jag har har vid flera tillfällen tänkt att ”det här har jag drömt förut” och vetat vad som ska hända härnäst. En gång lyckades jag även ”spola tillbaka” en dröm. En vän till mej dog i min dröm vilket jag inte gillade så spolade tillbaka en bit och gjorde om drömmen så hon överlevde! Jag har även slagit i marken när jag hoppat ner från ett berg. I vanliga fall så vaknar jag när jag faller, precis som alla andra men den gången landade jag på fötterna. Kommer ihåg att jag fick jätte ont i drömmen av det men jag vaknade inte!
  Förra året såg jag något krypa över golvet när jag skulle sova, det var som en svart klump med armar och ben men den var väldigt suddig. Jag blev livrädd och trodde att jag höll på att bli galen…Nu när jag läst runt lite här så antar jag att det kan ha varit något jag såg när något slags medvetet tillstånd mellan verklighet och dröm?
  Är det så att vissa måste träna upp detta med att styra sina drömmar medan andra har det mer naturligt redan från början? Kan man ärva sånt från föräldrarna? För min pappa har nämligen berättat att han sett en man stå vid hans fotända och han är säker på att han var vaken. Han har även sett tre klot sväva över hans huvud när han skulle sova en gång så han verkar väldigt mottaglig så att säga, precis som jag.
  Väldigt intressant läsning och det vore kul att bli bättre på det så jag kan styra mina drömmar ännu mer!

 25. susan says:

  Något väldigt konstigt hände mig och jag har faktiskt inte hittat något som beskriver det någonstans… Jag började drömma i vaket tillstånd, medan jag stod upp och höll på med nåt. Plötsligt var jag medveten om något annat, som ett parallell medvetande, och jag tappade uppfattningen om vad som hände, jag kunde inte riktigt hålla kvar den vanliga medvetenheten utan drömtillståndet tog över, medan jag stod på benen och kämpade med att komma tillbaka. Jag blev väldigt rädd. Var nykter men hade sovit dåligt.

 26. Tommy says:

  När jag var liten styrde jag mina drömmar varje natt tillslut. Började med att jag hade en regel att om jag drömde mardrömmar så kunde jag svälja 3 ggr så vaknade jag. fungerade jämt men ibland kunde det vara svårt att svälja. sen började jag kunna styra saker som flygning och sånt, skit häftigt pirr i magen som jag älskade att känna, dock föll jag ibland men fick ordning på flygningen igen om man koncentrerade sig ordentligt. En gång träffade jag en jättemysig tjej i en dröm som visste att jagdrömde också, vi pratade i timtal sen märkte jag att jag höll p åatt vakna, men jag ville inte. då sa hon, men du kan ju komma tillbaka. vaknade och sen somnade jag om fast inte djupt och lyckades komma tillbaka till samma dröm, och hon sa, jag sa ju att du kunde komma tillbaka. det har aldrig hänt igen dock.

 27. lina says:

  Vadå träning? Jag har alltid varit medveten om att jag drömmer i mina drömmar. Jag brukar ofta springa iväg och utforska. Men det är som att drömmen inte vill det. Då blir det så att nått/någon fångar mig och sätter tillbaka mig där det är meningen att jag ska vara.
  Jag minns att jag kan göra det här sen jag var fyra. Nu är jag 13

 28. Henriksson says:

  Jag håller på att lära mig det hela nu. Jag vill dock inte låta det bli obehagligt. Om jag nu dör i en dröm vaknar jag vad jag har hört, detta är mycket taget av Inception men finns det någon större risk?

 29. henry says:

  jag hade en liknande upplevelse och jag vill bara säga att va försiktiga för man kan gå vilse i sin egna dröm elr hjärna elr hur jag nu ska formulera det…..det kan gå så långt att man hittar inte tillbaka till sig själv så att säga. jag gick vilse i min dröm och förstod att det här är allvarligt att nu är jag fast här…. jag fanns inte kvar mer, drömde mig en ny kropp och va så länge i drömmen att jag inte visste hur jag skulle ta mig tillbaka till mig själv…. svårt o förklara sånt här men försöker på bästa sätt…… när jag förstod att det va ute med mig så bestämde jag mig för att ringa min farbror som är frälst… att kanske han kan hjälpa mig hitta tillbaka och få mig att vakna. till sist så kom vi till dörren vart jag skulle gå egenom för att kunna vakna igen men då plötsligt kom det en ond ande som började släpa oss bort från den dörren 3 gånger gjordfe han det men på hans sista försök så bad jag till jesus att snälla jesus ge mig en sista chans att jag ska leva för dig om du bara släpper ut mig härifrån o jag bad så ganska länge när jag plötsligt vaknar upp framför en dator….jag ser ett videoklipp med min bild på….. jag sätter på den och jag ser hela min dröm där på klippet och efter att jag tittat på den så vaknade jag o jag är väldigt tacksam att jag är här idag. må gud välsigna er o va försiktiga med såna drömmar man kan gå vilse och för djupt in i drömmen. drömmen pågick i ca 5timmar verklig tid.

 30. Linda says:

  Ja för en kvart sedan vaknade jag och vet inte om det är verklighet, men börjar tro att jag har vaknat.

  Jag vill bara kopiera Idas inlägg för jag är EXAKT likadan i allt hon skriver, vaknar flera gånger om nätterna, drömmer mycket och massa drömmer om nätterna som jag minns varje dag jag vaknar, kan berätta en hel historia. Lucida drömmar händer nu och då och inatt hade jag en, det var hemskt, det är inte alls roligt enligt mig men så har jag både ångest och depression och mycket skrämmer mig. Jag är inte i balans om vi säger så.

  Igår fick jag sömntabletter av en doktor för ja vaknar hundra gånger om natten o sover dåligt. Jag var dock livrädd för tänk om jag inte kan vakna när jag vill och är helt borta?

  Jag vaknar i mitt sovrum, känner mig lite tung, vänder och vrir på mig i sängen som jag brukar för jag har lite svårt att somna. Märker snart att det är något som inte stämmer, nu minns ja inte precis vad ja började se men på nattugsbordet var det saker som inte skulle ligga där, och snart inser ja att ja är i en dröm. Fan. Ja SJÄLVKLART råkar ja tänka: Tänk om ja tänker mig fram det hemskaste jag vet? Ja och vad händer.. där kryper the ring tjejen och låter under täcket. FYFAN! Okkey tänk bort tänk bort, försöker krama ihop henne och omvandla henne till nått annat, får för mig att jag får till ett djur, en katt eller något, aah det var hemskt.

  Jag lägger mig i sängen och skriker allt jag kan, jag skriker och väsnas i hopp om att detta ska ta mig ur drömmen eller att min kropp utanför drömmen ska verka orolig och ge nå ljud av sig så min hund reagerar o försöker väcka mig.

  Tänk, där ligger jag i min säng medvetande att ja drömmer och tänker att det är den där jävla sömntabletten som håller mig i sömn, och att jag försöker få kontakt med den verkliga världen, försöker ge något slags tecken så någon kan väcka mig. Men jag förstår att ja kommer vara här inne länge med tanke på den där jävla tabletten, fyfan för den tänker jag.

  Om och om igen lägger jag mig i sängen för att sova och laddar kroppen för att vakna, förr har ja haft ett knep att vakna ur drömmarna, tar sats från fötterna och skapar en energi, obehaglig bör nämnas, och hoppas ur drömmen, det funkar ofta, men inte denna gången, jag var fast och det skrämde mig.

  Jag vaknar några gånger och hoppas att jag ska vara i den verkliga världen så ja kan ta kontroll. Vaknar, det låter..fan en fön är igång på mitt nattugsbord, jävla skit ja är kvar! Jag tar fönen och kastar den genom fönstret av besvikelse, självklart blir det ett hål.. fan då, jaha ja men jag kan ju tänka mig till saker så jag tar och låssas att jag har superkrafter, sätter handen mot fönstret och lagar det, easy as a cake. Jaha vad nu då, jo en man kommer in i rummet, OCH min sambo, fan ta dig som inte väcker mig. Denna fula tjocka karl vill ha sex med mig, never ever säger jag, men min sambo försöker övertala mig ”din gris” mannen tar fram den ENORMA snoppen ”jaha är det såhär sambon vill ha sin snopp” jag tar tag i den (varför?) Börjar ja glömma att jag är i en dröm nu? Helt plötsligt ser jag ett äckligt navelludd på ollonet, sååå jävla äckligt, släpper den direkt uuuuh – tänker sååå typiskt att detta skulle vara med, sambons snack om stora kukar och hans jävla navelludd i naveln som jag avskyr! Hah ah.. det är sjukt.

  Helt plötsligt vaknar jag..Va? är jag vaken nu? Är det här verkligt?? Jag är i chock att jag är vaken, hur fan är det möjligt? Vad fick mig att vakna när jag kämpat som fan för att vakna, så vaknar ja när jag gett upp. Jag ringer min sambo som är på jobb och frågar om det är verklighet. Nu börjar ja inse att det är det, usch vill inte ha såna här drömmar..vill inte..då vill ja kunna hoppa ur dom när jag vill!! Nu vågar ja inte ta de där sömntabletterna igen..never ever! /En om INTE gillar dessa drömmar

 31. Sandra says:

  Fascinerande detta med klardrömmar, har först nu på senaste förstått att det är det jag gör. En person ställde mig frågan om jag visste vad lucid dreaming är för något efter att ha i ett par dagar berättar om mina drömmar.

  Jag har kunnat detta länge, började med en önskan om att minnas mina drömmar för ett par år sedan och nu då kunna kontrollera dom och förstå att jag drömmer.

  Mina klardrömmar inträffar på morgonen, jag vaknar först till och sedan somnar om igen.
  Jag kan även framkalla drömmar där jag haft önskningar om ett visst ”tema” ifrån innan jag gått och lagt mig. Det fungerar inte till 100% men allt som oftast drömmer jag sådant jag önskar.

  Mina drömvärldar är väldigt verkliga, detaljnivåerna lika klara som i verkliga livet. Har aldrig problem med ansikten eller former som förut, innan jag kunde det här alltid varit suddiga och gråbleka.

  Jag upplever det som att jag stiger rakt in i drömmen, allting är väldigt detaljrikt och färger, folk och annat är klart. Det dröjer sällan länge innan jag ”stannar upp”, studerar mig själv och den karaktären jag är (utifrån) – här förstår jag att jag drömmer. Sedan är jag fri till att göra exakt vad jag vill, drömmens handling blir mer tydlig och linjär. Jag är även i kontroll över mina tankar och känslor. Vill jag inte känna smärta så gör jag inte det, har klättrat över taggtråd, blivit skjuten och knivstucken där skador och smärtor uteblir för att jag _vill_ det. Jag har inga problem med att gå in och ut ur min drömkropp för att studera ”scenen” på håll eller ur en specifik vinkel, jag kan flyga, förvandla mig till djur och byta skepnad/kroppar utan bekymmer.

  Dessa drömmar är totalt fantastiska, det är som att ha tillgång till ett andra liv i en värld där inga begränsningar existerar så länge jag inte själv bestämmer att dom gör det.

  Jag styr också över mitt uppvaknande, så länge ingenting i den verkliga världen ”stör”, tex larm klocka, den jag sover med eller mina djur.

  Genom mina klardrömmar hämtar jag inspiration, karaktärer och historier till det som i slutändan blir berättelser och böcker i skrift.

  Jag känner mig oerhört tacksam för att kunna detta, och att jag har det så naturligt. Har inte behövt öva på att förstå att jag drömmer, jag ”vet” det ju automatiskt och det kommer helt av sig självt i början av mina drömmar.

 32. Jolanda says:

  jag vet att under 1 månad så var jag ofta trtt och bara slängde mig i sängen, sedan var jag typ vaken även om jag sov. Det var så att min mamma väckte mig typ och sa åt mig att komma ner, vad jag uppfattade gick jag ner, tills min mamma ropade igen och jag plötsligt stod i mitt rum, andra gånger har jag försökt vakna 20ggr men det är så att jag kan bestämma vart jag går vad jag vill. Som att jag gick till min bror för att fråga om han ville hoppa, han var där men han och alla hans saker hade krymt och rummet ommöblerat, då säger han senare antigen går jag och ”lägger mig” igen eller så börjar jag om från mitt rum. Och t.ex när jag drömmer drömmar från innan men med en anan handling vet jag ju att det ska finnas lönngångar, öppningar dörrar, vilka växter som var gjorda av guld och så kan jag svaren på frågorna.

  glömde att tilläga att jag inte kunde röra mig ett dug, i det första alltså jag visse jag sov och kunde inte få mig vakna (prövade att nypa och då domnade den biten av och sen blev normal. Typ paralyserad

 33. mohamed says:

  drömde att jag kollade på min hand jag hade bara 3 fingrar då fattade jag att jag drömmde och trodde jag kunde kontrollera saker. men när jag såg en snygg tjej och skulle ha sex med hon då ville hon inte ochså bara stack hon jag visste att jag drömde men jag kunde inte kontrollera henne

 34. Saga says:

  Anton! Jag är också medveten i mina drömmar och känner absolut igen den vibrerande, värmande och omskakande känslan. Har dock inte känt att jag är övervakad eller att det finns lagar, jag tycker att jag får styra väldigt fritt. Dock är detta fenomen att kunna vara medveten i drömmarna inget jag övat på utan det har bara ”kommit till mig”. Funderar på om jag ska träna på det och då kanske kunna styra till 100% eller om jag ska försöka ”bli av” med hela grejen..

 35. Anton says:

  Detta med klardrömmar är ett återkommande fenomen för mig.
  Oftast så sker det efter jag jobbar nätter eller eftermiddagslurer.

  I början var det alltid så att när jag kom på mig själv med att vara i medvetande under mina drömmar så var jag tvungen att gå igenom en ”grumlig vägg”.

  Och först efter jag har tagit mig igenom denna grumliga vägg så har jag först då kunnat styra mitt drömmande till hundra procent, och det roliga är att jag snabbt har fått en känsla av att det inte är att man får härja fritt.
  Utan att man ska hålla ganska låg profil i sitt utforskande i drömvärlden.
  För varje gång när jag tar till grövre metoder för att söka information i drömmen så blir jag på nått vis påkommen! Och i det läget börjar allt vibrera, och sen tar nån tag i en bakifrån och man går tillbaka till sitt eget medvetande!
  Och nu senast imorse så har jag haft dom mest allvarliga och intensiva klardrömmarna.
  Första stadiet var jag i en mörkare mer dyster miljö med många personer jag känner igen, tillexempel har träffat någon gång bara. Men iallafall så efter ett tag i drömmen och mitt vanliga projekt med att söka information, och ja denna gången fick jag även använda mig av verklighetens övernaturliga förmågor för att försvara mig i den aggresiva miljö jag kända att jag var i. Så efter ett litet tag hör jag en aggresiv röst som känns riktigt ond säger, ”Är du i våra rum och vandrar igen…. Gör du det igen kommer hemska saker hända! Sen var jag tillbaka i halvt medvedande innan jag gick tillbaka flera gånger till samma dröm, och var tvungen att försöka väcka mig själv för att slippa det som känns som ond närvaro och att jag var väldigt hårt bevakad.
  Sen var jag tvungen att slå på en film för att inte somna igen.

  Och senare efter filmen var klar och jag började känna mig trött igen så somnade jag ganska omgående.
  Nu befinner jag mig i en ny miljö, fullt medveten och denna gång så känner jag en bättre stämning om det hela! Fast jag känner ingen person i drömmen den här gången, men alla är väldigt vänliga och glada! Så då försöker jag ta reda vart dessa människor kommer ifrån och vad dom gör där!
  Och som vanligt får jag mest diffusa svar.
  Men jag ville inte säga med en röst vart jag kom ifrån med tanke på risken att bli upptäckt i denna dröm också.
  Men det spännande var att jag nu upptäckte att jag kunde kommunicera bara med hjälp av tankar. Och den kvinnan jag kommunicerade med bara genom tankar i själva drömmen förstod mig.
  Och sen kände jag en otrolig vibration och värme i hela kroppen.

  Nu söker jag fler som har kommit i närheten av mina fenomen och känner igen sig i att det finns vissa lagar i drömvärldarna?

  Skulle vara kul att få svar. Mvh

  Ps är helt drogfri…

 36. jacob says:

  det du hade var en sömnparalys ett vaket
  tillstånd där du inte kan röra dig

  det är inget farligt

  du kan läsa mer om det här 🙂

  http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6mnparalys

 37. Julia says:

  Jag vet inte om det är samma sak, men det har hänt 1 gång när jag sovit, att det känns som att jag är vaken i en mardröm! Det hände för ca 1 år sen, min syster har haft samma ”dröm” Eller vad det är flera gånger!

  Jag och min familj var i Afrika, jag och min syster delade säng. I drömmen så Var omgivningen exakt som den jag var i, min syster bredvid och jag var tittandes upp i taket, men här kommer det bizzara, jag hörde ett skarpt skratt, som om någon stog och skratta mig precis vid örat, det va ett häx skratt! Det var en kvinna sån jag inte riktigt såg ansiktet på som var i taket och skratta, flera människor med inga ansikten stog runt i sängen. Det hämska var att jag kunde inte röra mig, alls! Det var som att jag va fastklistrad i sängen eller totalt förlamad i kroppen, jag försökte få kontakt med min syster under hela tiden men jag kunde inte prata eller lyfta ett litet finger även hur jag kände hur jag kämpade för att försöka röra mig! Det kändes så verkligt och kändes som att jag va medvetande!
  Sen så var allt borta, som att jag vakna och jag kunde röra mig igen och prata!
  Det va verkligen en konstig dröm, och Minns den så väl!
  Mvh julia

  • Gaia Ramstedt says:

   Det kallas för sömnparalys, du är vaken, kan inte röra dig och hallucinerar. Hände mig två ggr på rad samma natt för ca: 2 år sedan. Det var väldigt hemskt det jag såg (kommer bara ihåg andra gången). Nu låter det inte så hemskt, men det var det. En främmande människa stod utanför mitt fönster och hade en tuppkam i flera färger och en jätte stor fågel näbb! Hen stod där och nickade hela tiden! Ush!!! Men jag visste att det var en ”dröm” (visste inte då att det faktiskt var en sömnparalys). Och jag gjorde som jag hade gjort gången innan, jag typ ryckte mig lås från paralysen!
   //Gaia Kali Ramstedt

   • människa says:

    Jag drömmde om att jag var i en by med massor av människor och jag var helt säker på att de var en dröm… jag tänkte….Jag drömmer nu! asså i drömmen. men jag kunde kontrollera mig helt. Sen kom en kille i drömmen och jag sa… Hej, drömmer jag. Då sa han, ja vi drömmer alla i denna byn. Jag frågade några andra och dem sa samma sak. sen kom en random människa fram till mig och sa…. ”Hjälp, detta är helt sjukt!!, Jag vet att jag drömmmer men det känns så verkligt”. Vi hade sen en konversation om hur sjukt det var!!

    Synd att vi inte bytte nummer i drömmen och sen kollade om det funkade att ringa. (skulle troligen inte gå men hade varit coolt) Ngn annan som drömmt samma sak??

 38. Ida says:

  Den här sidan upptäckte jag nu och den är verkligen intressent. Jag undrar om man drömmer mer om man sover ”ytligt”? Jag har alltid varit väldigt lättväckt och vaknar flera gånger under natten (minst 5-6 gånger) men känner inte att jag har sömnproblem. Det skulle trots det vara skönt att få sova en hel natt för en gång skull utan att vakna. Hur som hellst kommer jag nästan alltid ihågmina drömmar, de är ofta väldigt klara och långa. Är d et för att jag sover ”dåligt” som jag lättare minns dem? Dessutom har jag upplevt Lucid dreaming hur många ¨gånger som hellst. Det är riktigt roligt. Visste inte ens att det fanns ett specifikt namn för sådana upplevelser 🙂

  Mvh Ida

  • Linda says:

   Ja för en kvart sedan vaknade jag och vet inte om det är verklighet, men börjar tro att jag har vaknat.

   Jag vill bara kopiera Idas inlägg för jag är EXAKT likadan i allt hon skriver, vaknar flera gånger om nätterna, drömmer mycket och massa drömmer om nätterna som jag minns varje dag jag vaknar, kan berätta en hel historia. Lucida drömmar händer nu och då och inatt hade jag en, det var hemskt, det är inte alls roligt enligt mig men så har jag både ångest och depression och mycket skrämmer mig. Jag är inte i balans om vi säger så.

   Igår fick jag sömntabletter av en doktor för ja vaknar hundra gånger om natten o sover dåligt. Jag var dock livrädd för tänk om jag inte kan vakna när jag vill och är helt borta?

   Jag vaknar i mitt sovrum, känner mig lite tung, vänder och vrir på mig i sängen som jag brukar för jag har lite svårt att somna. Märker snart att det är något som inte stämmer, nu minns ja inte precis vad ja började se men på nattugsbordet var det saker som inte skulle ligga där, och snart inser ja att ja är i en dröm. Fan. Ja SJÄLVKLART råkar ja tänka: Tänk om ja tänker mig fram det hemskaste jag vet? Ja och vad händer.. där kryper the ring tjejen och låter under täcket. FYFAN! Okkey tänk bort tänk bort, försöker krama ihop henne och omvandla henne till nått annat, får för mig att jag får till ett djur, en katt eller något, aah det var hemskt.

   Jag lägger mig i sängen och skriker allt jag kan, jag skriker och väsnas i hopp om att detta ska ta mig ur drömmen eller att min kropp utanför drömmen ska verka orolig och ge nå ljud av sig så min hund reagerar o försöker väcka mig.

   Tänk, där ligger jag i min säng medvetande att ja drömmer och tänker att det är den där jävla sömntabletten som håller mig i sömn, och att jag försöker få kontakt med den verkliga världen, försöker ge något slags tecken så någon kan väcka mig. Men jag förstår att ja kommer vara här inne länge med tanke på den där jävla tabletten, fyfan för den tänker jag.

   Om och om igen lägger jag mig i sängen för att sova och laddar kroppen för att vakna, förr har ja haft ett knep att vakna ur drömmarna, tar sats från fötterna och skapar en energi, obehaglig bör nämnas, och hoppas ur drömmen, det funkar ofta, men inte denna gången, jag var fast och det skrämde mig.

   Jag vaknar några gånger och hoppas att jag ska vara i den verkliga världen så ja kan ta kontroll. Vaknar, det låter..fan en fön är igång på mitt nattugsbord, jävla skit ja är kvar! Jag tar fönen och kastar den genom fönstret av besvikelse, självklart blir det ett hål.. fan då, jaha ja men jag kan ju tänka mig till saker så jag tar och låssas att jag har superkrafter, sätter handen mot fönstret och lagar det, easy as a cake. Jaha vad nu då, jo en man kommer in i rummet, OCH min sambo, fan ta dig som inte väcker mig. Denna fula tjocka karl vill ha sex med mig, never ever säger jag, men min sambo försöker övertala mig ”din gris” mannen tar fram den ENORMA snoppen ”jaha är det såhär sambon vill ha sin snopp” jag tar tag i den (varför?) Börjar ja glömma att jag är i en dröm nu? Helt plötsligt ser jag ett äckligt navelludd på ollonet, sååå jävla äckligt, släpper den direkt uuuuh – tänker sååå typiskt att detta skulle vara med, sambons snack om stora kukar och hans jävla navelludd i naveln som jag avskyr! Hah ah.. det är sjukt.

   Helt plötsligt vaknar jag..Va? är jag vaken nu? Är det här verkligt?? Jag är i chock att jag är vaken, hur fan är det möjligt? Vad fick mig att vakna när jag kämpat som fan för att vakna, så vaknar ja när jag gett upp. Jag ringer min sambo som är på jobb och frågar om det är verklighet. Nu börjar ja inse att det är det, usch vill inte ha såna här drömmar..vill inte..då vill ja kunna hoppa ur dom när jag vill!! Nu vågar ja inte ta de där sömntabletterna igen..never ever! /En om INTE gillar dessa drömmar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *