Det är svårt att svara på frågan hur mycket sömn en människa behöver då det varierar olika mycket för olika personer. De flesta studier som gjorts i ämnet har istället handlat om att ta reda på hur mycket folk sover, vilket inte alltid är detsamma som hur mycket de faktiskt behöver sova.
Kroppens sömnbehov
Kroppens sömnbehov skiljer sig starkt mellan olika åldersgrupper. Som beskrivs under kapitlet ”Få barn att somna” så behöver ett spädbarn nära 16 timmars sömn per dygn medan en tonåring inte behöver mer än 8 h.
Efter tonåren tills man blir ”gammal” så är sömnbehovet ganska konstant runt 7½ till 8½ timmar. När man blir äldre blir sömnbehovet ytterligare lite mindre, runt 6 timmar. Man kan dock vänja kroppen med både högre och lägre sömnbehöv (från 4 till 9 timmar).
Därtill är förstås sömnbehovet olika hos olika personer.Vissa kända personer som Winston Churchill, Margaret Thatcher och John F Kennedy sov bara 3.5 till 5 h per natt. Kennedy tog dock ofta en eftermiddagstupplur. Detta är också vanligt i till exempel Spanien (siesta) och bidrar till att behovet av sömn under natten minskar.
Under årens lopp varierar andelen av REM och NREM sömn också. Som spädbarn upptar REM-sömnen nära hälften av sömnen men REM-delen sjunker sedan ned mot 25% fram till tioårsåldern. NREM Steg 4 sjunker stadigt från att man är spädbarn till att i praktiken ha försvunnit när man är runt 60 år gammal.
Vad händer om man inte får sova?
Det finns många olika anledningar till att man inte får sova tillräckligt. De vanligaste är att man arbetar eller bara stannar uppe för länge, att barn eller liknande håller en vaken alternativt att man har en sömnstörning som gör att man inte kan sova ordentligt.
Vad som händer känner du säkert redan till, för vem har inte blivit berövad sin nattsömn någon gång? Den största påverkan sker på humöret (man blir på dåligt humör av för lite sömn), den nästa största påverkan sker på det kognitiva planet (man tänker sämre) och den tredje största påverkan sker på ens fysiska förmåga.
Effekten av sömnbrist är förstås större ju mindre sömn man får, och ju längre man är vaken innan man får sova. Studier har visat påfallande resultat i tankemässiga och fysiska test där de som fått sova väldigt lite gör sämre ifrån sig än 90% av personer som fått sova!
Intressant är dock att notera att personer som inte fått sova tillräckligt ofta tror sig göra lika bra ifrån sig – trots sin brist på sömn. Det har dock visat sig inte stämma.
Man kanske inte skulle kolla alla, men en del för att se så att de verkar trovärdiga. T.ex. om man som jag, gör ett skolarbete som måste man ta med i sin räkning om källan är trovärdig eller inte.
Det kan även om man inte skriver ett arbete vara kul/bra att veta om man kan lita på det som står i texten.
I en tid där information fullständigt forsar över oss så är det nästan nödvändigt med källhänvisning. Jag skulle gärna vilja se länkar till den forskning man refererar till.
Håller med fullkomligt!
Skulle ni då läsa igenom alla forskningsartiklar, eller ser det bara bättre ut? 🙂
Det handlar inte om att det ska se bra ut, inte heller att man ska läsa igenom ALLT;
Det är en verifieringsmöjlighet, om man kan se källor till någonting, och därför kan se om det är baserat på verklig fakta, kan man lita på innehållet. Du skulle nog må bättre den information du blir matad med dagligen om du visste vad som var sant och inte. Däremot är inte alla tilräckligt intellektuella för att kunna ifrågasätta det som slängs på dom av okända människor på olika medier. Educate yourself 🙂