Hjälpmedel hemma

Det finns vardagliga hjälpmedel i form av naturprodukter och ”skafferiprodukter” som kan hjälpa dig att förbättra din sömn. Du hittar det i kylskåpet och skafferiet. Du kan även läsa mer om några beståndsdelarna i avsnittet naturens sömnmedel.

Mjölk, varm choklad mm.

Mjölk är en klassisk vardagsprodukt som använts av mammor och pappor i årtionden för att få sina barn att somna. Den fysiska anledningen till att mjölk är bra är att den innehåller tryptofan som i kroppen omvandlas till det aktiva ämnet serotonin. Serotonin verkar lugnande och finns också i många lugnande tabletter.

Örter och örtteer med lugnande/sömngivande effekt

Det finns ett flertal örter som kan verka rogivande, sömngivande och/eller avslappnande. Koffeinfria teer baserade på dessa örter finns. Håll utkik efter örtteer baserade på dessa örter:
* Johannesört – som vissa receptfria sömnmedel som Hypermin också är baserade på
* Humle – ämnena humulon och lupulon verkar starkt lugnande och sömngivande
* Valeriana (vänderot) – se även receptfria sömnmedel
* Kamomill
* Meliss av olika slag, till exempel citronmeliss
* Passionsblomma
* Dill
* Timjan

Annars har te ofta en viss uppiggande effekt och rekommenderas inte inför sänggående. Te som Rooibos innehåller dock inget koffein och har en neutral (varken uppiggande eller sömngivande) effekt.

Alkohol?

Alkohol är ett kortsiktigt alternativ till sömn. Visst, alkohol har en sövande och lugnande effekt. Resultatet blir dock att sömnen i sig blir ytligare, och därmed sämre, vilket gör att du skjuter upp problemet till dagen efter istället. Detta kan i princip vara lika illa som om du hade somnat senare ändå!

En kommentar till Hjälpmedel hemma

  1. Pingback: Ingen förbättring | Funk it up! Musiker med fötterna kvar på jorden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *