Mörka ringar kring ögonen – såhär blir du av med dem

Att få skuggartade partier under eller runt ögonen är ett problem som kan upplevas som väldigt besvärligt. Många tycker att det får dem att se trötta och glåmiga ut, även om de inte känner sig så. Ringarna är i stort sett lika vanligt förekommande hos kvinnor som hos män, och kan bero på en rad olika saker.

Ofta kan det handla om att man har sovit dåligt eller lider av vätskebrist. Allergier, järnbrist och tunn hy är exempel på andra tänkbara orsaker. När man har tunn hy syns nämligen de små blodkärlen kring ögonen mer tydligt – extra mycket syns de om huden dessutom är väldigt ljus. Detta gäller även vid vanlig ”vinterblekhet” så fort solbrännan har bleknat blir ringarna mer framträdande.

Sist men inte minst bör sägas att rökare löper större risk att få mörka ringar kring ögonen, då rökning brukar leda till nedsatt blodcirkulation.

Vi har samlat de bästa tipsen för hur man blir av med de retliga ringarna. Håll till godo!

  • Var noga med att få tillräckligt med sömn och vila. Sömnbrist är ofta boven i dramat när det gäller ringar under ögonen.
  • Allergi, vitaminbrist och järnbrist kan man testa enkelt genom att göra ett blodprov online.
  • Även vätskebrist kan yttra sig som mörka ringar. Se därför till att dricka vatten både före, under och efter måltiderna – det vill säga, utspritt över hela dagen. Mycket frukt och grönsaker i kosten ger också ett välbehövligt vätsketillskott.
  • En dag med svullet och mörkt ögonparti blir genast räddad med ett gammalt hederligt husmorstrick. Använd en gurkskiva, eller två urvridna tepåsar, per ögonlock och låt verka en liten stund. En skiva rå potatis kan också fungera, så ta en titt i skafferiet och lägg därefter en nästan gratis ögonmask!
  • Krämer med vitamin K brukar kunna användas för att dämpa blåmärken. En specialanpassad ögonkräm som innehåller K-vitamin är faktiskt ett hett tips även mot mörka partier kring ögonen.
  • En ögonkräm med ljusreflekterande pigment kan dämpa ringarna, eftersom pigmenten ger ett optiskt lyft åt huden och drar uppmärksamheten från det mörka. Satsa gärna på en variant med metallapplikator, som ger den känsliga huden kring ögonen en skön massage och skyndar på blodcirkulationen.
  • Sist men inte minst är naturligtvis en bra concealer ett måste. Produkten ska helst vara något ljusare än ens vanliga ansiktsfärg, med en nyans som beror på vilka slags ringar man har. Drar ringarna åt lila bör concealern vara gulaktig, men är ringarna snarare blåaktiga får den gärna vara orangetonad.

En kommentar till Mörka ringar kring ögonen – såhär blir du av med dem

  1. Inger sandin says:

    Tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *