Receptfria sömntabletter (naturläkemedel)

NaturläkemedelI dagsläget är alla de receptfria sömntabletter man kan köpa på apotek i Sverige naturläkemedel. De är baserade på växtextrakt ur framförallt vänderot/valerianaextrakt, men också från humle, johannesört, citronmeliss och passionsblomma
som alla uppges ha lugnande och/eller sövande egenskaper. Vissa sömnmedel innehåller också en cocktail av många olika växtextrakt.

De flesta naturläkemedlena verkar sömngivande genom sin lugnande inverkan och sitt lindrande av nedstämdhet – som båda är vanliga källor till sömnproblem och insomningsproblem.

Självklart är inte de receptfria lika starka som de receptbelagda medicinerna utan bör ses som ett hjälpmedel. Detta betyder dock inte att de är ofarliga att äta vid alla tider och doser. Många av sömnmedlena är (förstås) olämpliga att ta i samband med körning. Därtill bör man kontakta sin läkare om man vill nyttja medlena när man är gravid.

En fördel med receptfria sömnmedel (jämfört med receptbelagda) är att du lätt kan köpa dem och framförallt att de inte är beroendeframkallande. Alla receptfria sömnpiller på denna sida går att köpa på nätet och i respektive underartikel får du tips på var du kan köpa sömntabletter billigast.

De receptfria sömntabletterna går att köpa online på tex Kronans apotek eller på matvaruaffärer som till exempel ICA är (med vissa undantag):

Om du letar efter något sömnmedel som du inte kan hitta här så kan det bero på att det slutat marknadsföras och säljas i Sverige. Exempel på sömnmedel som inte går att köpa längre hittar du under Produkter som utgått.

Läs också SömnUpplysningens utredning om vilka som är de billigaste sömntabletterna, vilka sömntabletter som är starkast samt vilket nätapotek som är billigast.

 

Foto: Maggie Smith / freedigitalphotos.net

7 Kommentarer till Receptfria sömntabletter (naturläkemedel)

 1. Katta says:

  Växtbaserade sömnmedel är nonsen. Jag prövade sådana i åratal inget hjälpte! Nu har jag ett receptbelagt sömnmedel: Imovane 7,5 mg. Jag tar en tablett till natten. Det fungerar oftast. MEN IBLAND ÄR DET HOPPLÖST. Då tar jag både 2-3 tabletter och sover sedan som en stock – men ack för länge. En fråga: Måste man sova varje natt? Kan man inte får vara den nattuggla man är och sova en stund på eftermiddagen i stället. Måste dygnet vara så j-a- inrutat? Natten är den tid på dygnet då jag mår bra och känner mig mest kreativ.

  • Ingrid Skäringe says:

   Förstår att du tänke så. Så har vi nog alla tänkt. Men kroppen är gjord för att sova när det är mörkt. Och det är därför vi lättare trötta på vintern. Du måste lära din kropp att balansera dygnet. Natten är då du ska sova, punkt slut.

   • Ssss says:

    Om man jobbar natt tid och inte kan sova på dagen är de fel att jobba nattetid då i detta landet som många miljoner befolkning gör varje dag????

    • Göte Sundh says:

     Det är ju ingen hemlighet att nattjobbare oftast blir väldigt slitna och åldrade i förtid om dom jobbar natt länge (dvs 15-20 år.) Så något ligger det nog i det.

  • TMS says:

   Bara för att det inte funkar för dig kan inte du dra den slutsatsen att dessa naturläkemedel är nonsens.Tala för dig själv och ingen annan!

  • Det är extremt beroende med Imovane..Får bara tas max 2 ggr/veckan..Kunde till slut ta mig ur det o har fått skrivit ut Circadin 2mg,har även Propavan 25mg..Letat upp ett ställe på nätet för att få tag på 3 mg..Vet ej ännu om det går genom tullen..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *