Praktiska tips när du har svårt att somna

Sovande kvinnaI denna artikel får du praktiska tips som kan hjälpa dig till att somna, antingen omedelbart eller helt enkelt få bättre sömnvanor.  Tipsen och hjälpen du kan läsa om här är praktiska tips som fungerat för andra personer, det finns alltså inte några medicinska rapporter eller dylikt som bevisar att det fungerar.

Akut hjälp – ”Klockan är 01.43 och jag vill somna nu!”

Du ligger vaken och skruvar på dig och bara känner hur det blir senare och senare och du blir helt enkelt inte trött! Vad kan man göra då?

 • Acceptera faktumet att du inte kan somna eller att du kommer att få lite sömn inatt. Du kommer att få en jobbig dag imorgon men det kan lösas till viss del med kaffe och dylikt. Det är inte hela världen! Genom att acceptera detta faktum tar du bort moment-22 stressen man får. Man blir stressad över att man inte kan somna och kan inte somna för att man är stressad. Strunta i att försöka. Njut av att du, just nu, är ledig och inte behöver göra nånting istället!
 • Lyssna på stillsam musik eller avslappnings-CD, gärna musik du kan utan och innan och som inte påkallar uppmärksamhet.
 • Drick mjölk eller varm choklad.
 • Ha penna och papper vid nattygsbordet. Har du får många tankar som cirkulerar i huvudet och att du egentligen inte vill släppa dem för att stressen av att glömma bort dem är värre än att ”jonglera” med tankarna. Skriv ner vad du tänker på och tänk på dem på morgonen. Vissa människor får sina bästa idéer när de försöker somna, fortsätt med det men skriv ner dem och gå vidare till att somna. Ligger du och ”jonglerar” idéer är det kanske precis det som hindrar dig från att somna.
 • Tänk på ett ämne som är lagom engagerande och bara det. Tänk på samma sätt in dig i ett halvtråkigt scenario. Exakt hur du kommer att ha dina morgonrutiner imorgon, vad du kommer att äta till frukost osv. På så sätt håller du dig borta från stressande ämnen men tråkar ut hjärnan tillräckligt för att den ska koppla av.
 • Ät något sockerrikt. Först får du en ”sockerchock” som gör dig väldigt pigg, sen sätter insulinet igång och ”dippen” gör dig ”lägre” än innan. Tänk på hur man brukar känna sig efter en middag. Detta tips är dock långt ifrån ett säkert kort och kan ha motsatt verkan.
 • Prova avslappningsövningarna vi tipsar om.
 • Precis som du kanske gjort just nu är det ibland bättre att stiga upp ur sängen och göra något helt annat istället för att ligga i sängen och grubbla.

”Ganska ofta ligger jag vaken och kan inte somna”

Om du då och då har problem med att somna hjälper det att försöka tänka ut vad det är som sker under dagen som får dig att vara vaken på natten. Har du tagit en tupplur? Har du inte haft möjlighet att varva ner under hela dagen? Generellt är det bra att tänka på följande:

ANNONS
MELATONIN
Circadin Melatonin 2mg
Recept online, snabb läkarkonsultation fylls i online
Säkert och tryggt
KLARNA / VISA / MC

 • Undvik träning före läggdags, det sätter igång stresshormonerna som tar ett tag att lägga sig.
 • En tung middag gör dig sömnig direkt efteråt men håller dig vaken på natten för att magen håller på att arbeta. Av samma anledning ska man heller inte äta något precis innan man ska lägga sig.
 • Se till att det är mörkt. Skaffa mörka gardiner och se till att blinkande lampor eller lysdioder stängs av.
 • Se till att det är tyst (om du kan påverka det). Det är bättre att gå upp ur sängen och stänga av den irriterande droppande kranen, datorfläkten eller säga till den stökiga grannen. Irritation och sömn går inte ihop.
 • Undvik att titta på TV precis innan du ska lägga dig. En spännande film är svår att slita sig ifrån och man är då vaken längre än man bör. En spännande film eller alltför engagerande film kan också sätta igång stress.
 • Sov svalt
 • Du kan prova ett receptfritt sömnmedel.

Det största hotet mot sömnen är stress vilket du säkert förstått är ganska självklart. Försök att gå till roten på problemet genom att ta reda på vad din stress kommer ifrån.

 • Din partner snarkar och lika mycket som snarkljudet håller dig vaken så är faktumet att denne snarkar gör att du blir arg och uppstressad. Lösningar på detta problem hittar du under hjälpmedel mot snarkning.
 • Oregelbundna ljud såsom störande grannar, snarkningar eller trafik ger en irriterande stress i form av att man ligger och väntar på nästa oljud och koncentrerar sig starkt på detta; ”När kommer nästa dunk i väggen?”, ”När kommer snarkningen?”. En lösning som kan vara bra är att antingen sätta på hörselproppar, eller sätta hörlurar i öronen med lagom engagerande musik som överröstar oljudet.

Här är lite rutiner som kan vara bra att följa för att kontinuerligt förbättra dina sömnvanor och förbättra dygnsrytmen.

 • Inte ta tupplurar
 • Stiga upp vid samma tid varje morgon
 • Undvika koffeinhaltiga drycker, framförallt senare på dagen (kaffe, Coca-cola, till viss mån te)
 • Inte arbeta i sängen. Hjärnan kan då ställa in sig på att sängen är för vardagsaktiviteter och inte sömn.

”Jag har ständigt återkommande problem med att sova”

Denna typ av hjälp ligger utanför innehållet för denna webbsida. Du bör söka upp läkare för att undersöka om det finns en medicinsk orsak till din sömnlöshet. Apoteket rekommenderar att man ska söka hjälp när man:

 • Har svårigheter att orka med arbete och/eller privatliv.
 • Om du vaknar mycket tidigt och känner ångest, oro och hopplöshet kan orsaken vara en depression.

Lösningen kan kanske vara ett receptbelagt sömnmedel under en kortare tid. Dagens moderna sömnmedel är oftast inte vanebildande och man blir inte dåsig dagen efter av dessa.

ANNONS
MELATONIN
Circadin Melatonin 2mg
Recept online, snabb läkarkonsultation fylls i online
Säkert och tryggt
KLARNA / VISA / MC

Sömnkliniker

På ett fåtal sjukhus finns specialenheter för sömnstörningar. På sömnlaboratoriet gör man en noggrann kroppslig och psykiatrisk utredning, och patienten får också sova en eller flera nätter med mätinstrument.

På dessa sjukhus finns sömnkliniker:

Foto: graur codrin / freedigitalphotos.net

216 Kommentarer till Praktiska tips när du har svårt att somna

 1. Miss Somnia says:

  Hej alla. Jag har läst på om sömnproblem och era kommentarer och listat ut vad som kan vara er anledning till att ni ligger vakna och preppar hjärnan med ”kan inte sova” . Här kommer listan på receptet för sömnsvårigheter:

  1. ”Måste” tankar (måste somna måste upp imorgon måste måste måste)

  2. Ni associerar er sovplats till smärta / obehag / måste / tvång

  3. Ni äter inte bra på dagen.

  4. Ni äter sent på kvällarna / nätterna

  5. Ni RÖR er för lite fysiskt. Ni låter inte hjärnan och kroppen få frigöra energin som skapas via alla tankar.

  6. Ni har varmt och opassande miljö för sömn.

  7. Ni kritiserar i era tankar. Kritik mot andra, mot er själva, ni fantiserar upp massa negativa scenarion istället för positiva.

  8. Ni har kassa relationer som drar ner er. Med föräldrar. Med vänner. Och ni ältar detta.

  9. Ni proppar era kroppar med blåviolett ljus från skärmar som mobiler och kroppen tolkar det ljuset som dagsljuset!! = ni Piggnar till.

  10. Ni äter mediciner som ger bieffekter som restless legs. Ni är igång i tusen varv i hjärnan pga alla punkter ovan. Detta tas ut i överskottsenergi kroppen.

  11. Ni har negativa slutsatser om att det inte går att sova och sedan fortsätter ni i de tankarna och övertygar er själva att det är kört. Ni satsar mer på ångest än på det som glädjer. Tankarna är i helt fel fokus.

  Om ni är en person med sömnstörningar och ni äter oregelbundna tider, sitter med datorskärmen / mobilen sent på kvällarna , tränar motionerar är inte fysiskt ansträngda dagligen och dessutom lägger energi att tänka i måsten och kritik och negativt, Grattis, ni kommer få svårt att låta kroppen gå i viloläge och ni får sömnproblem.

 2. Maria says:

  Att kyla ner fötterna brukar fungera för mig!

 3. Tilda Björk says:

  Hej jag har ett väldigt bra tips på hur man kan somna lättast det funkar både på mig som är 15 och min lillasyster som är 8. När det gäller min syster brukar jag göra det som en lek säg till barnet att ni ska leka en lek. Lägger barnet bekvämt säger åt den att blunda och ligga helt blick stilla i 10 minuter min syster brukar somna efter bara någon minut ett jätteefektivt sätt.

 4. Lina says:

  Jag kan inte sova alls, jag ligger efter i skolan med ett F och det beror bara på att jag inte kan plugga för att jag inte kan somna om nätterna.
  Har provat många saker men inget funkar. Vad kan jag göra för att somna?

  • Mogos says:

   Jag kan tipsa dig min vän, du vet det finns hemligheten till livet och det är ju Jesus den levande Gud som älskar oss väldigt mycket, han väntar på oss alltid med sträckta händer så snälla läs bible och förseka bjuda honom i ditt hjärta jag lovar du kommer se hur underbart han är!

   Matteusevangeliet 11:28

   Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor så skall jag ge er vila.29 Ta på er mitt ok och lär av mig, ty jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då skall ni finna ro för era själar 30 Ty mitt ok är milt, och min börda är lätt.”

 5. Girl says:

  Jag kan fortfarande ej sova

 6. Elin says:

  Okej jag är en 13( snart14) årig tjej som har fått mer o mer svårt för att sova, o jag vet inte varför. Jag vill sova o jag är trött men vad jag än gör så går det bara inte, o jag vet inte vad jag ska göra längre. Det ändå jag kan tänka på är att jag inte kan sova även om jag vet att det inte hjälper, vilket gör att jag vänder på dyngnett helt. Jag vaknar sent på dagarna nu när jag har sommarlov, och jag vill inte sova bort hela sommaren. Skulle uppskatta om någon känner som jag o svarar på dethär, för de börjar bli väldigt jobbigt nu!!! Jag är konstant trött och vet inte varför, sover jag för mycket kanske?? Mina föräldrar blir sura över att jag går upp sent men jag kan inte rå för de!! SNÄLLA HJÄLP MIG!!!!

  • Anna says:

   Jag vet inte vad du gör på din lediga tid men hitta något meningsfullt att göra, någon idrott som gör dig glad och fysisk trött simning, cykling osv. läs bok innan du ska sova något som intresserar dig, titta inte i mobil eller data på kvällen du vet väl att skärmen på mobilen gör dig vaken.
   Är det något som stressar dig så ta reda på det och försök hitta lösning prata med dina närmaste bär inte på allt själv, prata med någon vän eller förälder kram lycka till.

  • Anna says:

   Gör något roligt och meningsfullt, som idrott är bra både psykiskt och fysiskt t.ex. simning, cykling, då blir du tröttare också. varva ner med att läsa en bok som du gillar, använd inte mobil eller data på kvällen, skärmen håller dig vaken. Är det något som stressar dig försök att hitta en lösning, ta hjälp av vän eller förälder prata, prata var inte själv med alla frågor. kram lycka till.

  • Linnea says:

   Jag hade problem med de när ja va yngre och fick i skolan med. Det är lätt att man hamnar i en ond spiral med att vara uppe sent och då sova länge. Sen är man pigg väldigt länge när man sovit till 11-12 tiden på dagen. Ja brukade försöka vända tillbaks på dygnet genom att va uppe tills ja va trött och när ja vart helt slut (kanske vid 4-5) så gick ja och la mig. Men, ställde alarm 9 nästa dag och gick upp då. Viktigt att inte snooza. Ta sen inga tupplurar under dagen. Försök komma ut och röra på dig. Även om de bara är en promenad och ät inte för mycket mat för sent! När kvällen sen kommer är man oftast rätt så trött och somnar tidigare. Fortsätt med de bara tills du får rutin. Även bra att gå upp när du vaknar om du vet att du sovit tillräckligt. Snoozar du blir du oftast tröttare på förmiddagen men piggare på kvällen upplever ja de som. Ha ingen sovångest! Kan du inte sova. Gå upp och gör ngt annat! Funkar inte saker som motion, Bra matvanor, och rutiner så vänd dig till en läkare som kan ge bättre tips!

  • Frida says:

   Om du sätter alarm på 7 oavsett när du somnar så blir SU (antagligen) trött på kvällarna och somnar tidigare och om du går upp så sent kommer din kropp också vilja gå upp senare

 7. Theo says:

  Tja ! 19 år gammal ligger nu återigen i sängen. Jag gick och la strax efter 48 timmars utan sömn. Jag låg i ett svalt mörkt rum i cirka 2 timmar och bara väntade, jag känner mig inte trött alls.
  Men det kan även vara helt tvärt om.

  Jag har förlorat mitt jobb pga mina sömnproblem. Jag kom hem från jobbet, la mig direkt och vaknade tröttare än jag va när jag gick och la mig. Är det dax att söka vård ?

 8. Louise says:

  Jag är 27 år (kvinna) och har lidit av insomni i 11 år. Jag har provat allt ni nämner och mer därtill, utan resultat. För mig är problemet att jag aldrig blir trött och när jag väl har lagt mig i sängen tar det lång tid att somna. Jag vaknar efter 2-3 timmar och har därefter många täta uppvaknanden. Det känns som att jag bara ligger och blundar hela nätterna. Bristen på sömn har nu tagit ut sin rätt då jag har koncentrationssvårigheter i allmänhet och i samtal. Jag har svårt att förstå det som sägs och det händer att jag mitt i en mening glömmer bort vad det är jag pratar om eller vad poängen var. Jag kan tänka att jag ska göra någonting för att glömma bort det 5 sekunder senare. Jag har ingen motivation till att göra någonting, inte ens klä på mig, och saker som tidigare var roliga finner jag ingen glädje i. Att jobba kommer inte på frågan med tanke på koncentrationen och minnet, men också för att jag har sådan ångest på morgonen när jag inte har fått sova och ångest innebär handlingsförlamning. Det enda jag vill göra om dagarna är att sova, men det går ju inte.

  • Stressad says:

   Jag är en 25 årig tjej som verkligen känner igen det du beskriver. Har legat vaken nu hela natten och jag är öm i ögonen och i yr i huvudet. Jag blev lite lugnare av att veta att jag inte är ensam med dessa problem.

  • Simon Fager says:

   Känns som att läsa i en dagbok… Om du har listat ut någonting så får du gärna tipsa mig. Need help.

 9. Signe says:

  Det är så kul att se att alla komentarer (Som min) är skrivna sent på natten. Vad håller vi på med!? Stäng av mobiler och datorer och tänk på nästa dags problem som att lösningen bara blir att krama jobbiga människor. Tänk possetivt det är lördag om i alla fall 7 dagar! Om det inte är lördag natt förståss för då är det bara synd om dig

 10. Anononym says:

  Tänk på den lugnaste musik du vet och tänk den så långsamt som möjligt, det kanske hjälper. Har själv inte somnat före klockan 6:30 vissa dagar och ska egentligen upp och gå till skolan då, men det blir inte av sörru! Skulle dock inte rekomendera sömn mot skola, fick ganska usla betyg med den kombon. Ofta är det kanske något som håller en vaken på nätterna. Som någon annan skrev så är det kanske bättre att reda ut det problemet så att man inte är rädd för morgondagen och att vakna upp. Ett annat tips är att gör dina egna drömmar, börja tänka som ur ett film perspektiv så leder man hjärnan in på ett spår som den fortsätter själv och filmen/drömmen blir bara mer och mer fri, if that makes any sense i mean.

 11. Sigge says:

  Jag kan nt sova, jag har vänt på dygnet den senaste tiden. Somnar 4-5 och vaknar 1. Detta är störigt och snart börjar skolan och jag vill verkligen inte ligga efter eller komma sent. Tips?

 12. Maria says:

  Sökes: person med sömnsvårigheter till reportage

  Ha du svåra sömnproblem? Kanske har du haft problem under flera år? Eller så har du slutligen hittat något som hjälpte dig?

  Jag är journalist och söker personer till ett reportage om sömnsvårigheter, då det verkar vara något av ett samhällsproblem. Jag skriver bland annat för Aftonbladet.

  Vill du dela med dig av din berättelse? Maila mig på maria.bard@outlook.com
  hemsida: http://www.grafitmedia.se

 13. Pingback: En trött tänkardag! | Livet från en bilintresserad mans synvinkel

 14. Nico says:

  Hej, jag är snart 29 år, och har mycket svårt att somna om, om jag vaknar mellan 04-och 06 på morgonen, kan ta upp emot 2 timmar innan jag somnar om igen, å då sover jag inte särskilt länge heller, deusstom somnar jag jättetidigt just nu, runt halv 11-11 somnar jag nu, vilket är irriterande när man vill kolla klart på tv program.
  På kvällarna är det värst, för man känner sig rätt så pigg, sen helt plötsligt så bara sover man, pang bom, sömn. Jättejobbigt.
  Tror att det beror på att jag har så svårt att sova på nätterna, att jag somnar så tidigt på kvällarna, man blir helt enkelt totalt utpumpad, framförallt i värmen också.
  Får väl trycka i sig en massa druvsocker på kvällarna så kanske man kan hålla sig vaken längre på kvällarna, för ju längre man är vaken på kvällen, ju bättre sover man.
  Tack för mig.

 15. Michelle says:

  Trevligt att se så många äldre säga till 12 åringar att dom är dumma i huvudet och kommentarer som ”vad gör ni här.” Jo det kan jag berätta för dig, vi har samma problem som dig! 🙂 // 13 åring.

 16. Smilla says:

  Hej jag är 11år och har sömn problem jag kan inte somna på natten hur jag en försöker vissa nätter somnar jag inte fören 4:30 och det är jätte jobbigt ☹️

 17. Felicia says:

  Jag är 11 år och jag är pigg som en nötshärna men jag kan aldrig somna det har typ går hella natten nu jag vet inte vad jag ska göra.

 18. Carolina M-H says:

  Hej jag är 13 år och har svårigheter att sova. Eller mer sakt jag kan inte sova. Just nu sitter jag i mitt vardagsrum helt pigg, och klockan är 1:44 på morgonen!
  Finns det något som jag kan göra att kunna sova???

 19. Lukas says:

  Hmm.. Klockan är nu 05:20 och jag har inte somnat än, dock så har jag ju sommarlov så de är nog ingen större fara. Men det är väldigt irriterande så jag funderar bara på att låta bli att sova om jag inte är trött?

 20. Pingback: Vrider och vänder på sig! | Paula Fahlgren

 21. Max willstrand says:

  Jag är en kille på 13 år somnar sent varje kväll, jag gör mitt bästa för att följa råden men sover ändå i högst 5 timmar, vad ska jag göra?

 22. Ida som inte kan somna om nätterna says:

  Hej! Jag är 13 år och brukar ligga i sängen tills 02:00 eller senare, jag kliver upp kl 06:00. Det har allt blivit oftare att jag inte kan somna plus att det går inte att somna på vardagarna. Jag har låg musik när jag ska sova för att då käns det som att jag inte ensam. Jag har blivit sämre i skolan och tror att det kan vara att jag inte kan somna. Har testat några tips men funkar inte… Har in några andra tips som jag kan testa?

 23. Rasmus says:

  Hej!
  är en kille på 23 år, pluggar till sjuksköterska.
  sömnen är en viktig bidragande faktor till hur vi kan gradera våran hälsa.

  Det är tråkigt nog väldigt förekommande hos barn och ungdomar att sömnen påverkas negativt på grund av en mängd olika anledningar, och är väldigt svårt att finna lösningar till detta eftersom det varierar från person till person vad som kan vara huvudsakliga sömnbovar.

  För att kunna börja förbättra sin sömn så är första steget att inse att man har sömnproblem, själva stressen ifrån att förvänta sig dålig sömn är en faktor, men det kan också vara avslappnade att veta att man behandlar det också.

  Det är även viktigt att prata med någon om det, helst med någon som är villig att ta ditt problem på allvar (föräldrar, lärare, skolsköterskor etc.).

  Kroppen fungerar som bäst när den har en rutin att följa, därav är det viktigt att försöka etablera rutiner som fungerar för dig personligen.
  Kroppen behöver också tid till att varva ner från arbetspuls till vilopuls, vilket kan åstakommas lättare när man har det nedsläckt och mörkt.

  Det finns mängder av olika naturläkemedel, hemkurer och kost som kan hjälpa mot sömnproblem, men ha i åtanke att inte förlita allt för mycket på dessa. Se dem som ett ”tillskott” för en bättre sömn, och undvik att överdosera, då de kan resultera i oönskade biverkande effekter.

  Undvik även att äta nära inpå läggdags, då kroppens nedbrytningsfunktioner aktiveras av maten man ätit.

  Som många spekulerar i huruvida användningen av skärm-artiklar, Så påvisar dagens forskning att användning av TV, dator och mobiltelefoner nattetid påverkar själva insomningen, det finns däremot för lite forskning om hur kvaliteten av sömnen i sig påverkas.

  Sov gott mina vänner!
  /R

 24. Seafox says:

  Verkar som majoriteten här är sjukt unga.. Kan era sömnproblem kanske bero på ert teknik användande kanske? Det blå ljuset som era skärmar utsöndrar ör samma ljus som vi får från solen på dan. Alltså ligger man och lurar hjärnan i sängen med att det är dag och det blir således svårt att slappna av och sova. Min teori efter att se den låga åldern..

 25. Pingback: Tröttare än tröttast! | bloggenomkajsa

 26. Pingback: Ge mig helg! - Costas från Kuba

 27. Stress says:

  Hej! Varje natt jag försöker sova så går det inte, jag får panik och blir stressad! Jag brukar somna vid 00.00 och jag tvingar upp mig till skolan vid 6.30 tiden, orkar ej mer //Anonym 11 åring

 28. Liza says:

  Ja sover kanske 3 dagar i veckan… brukar lägga mig vid 22-23 på kvällen och ligger vaken tills jag ska upp igen vid 07.-08… varje dag! Och jag har ändå kronisk trötthetssyndrom pga min Hypoteros och kan aldrig någonsin sova…

  • Jocke says:

   fy jag känner igen det där.
   Ligger här i sängen nu och väntar på att förhoppningsvis kanske få somna innan väckarklockan ringer.
   Har kanske fått ca 4 timmars sömn sen i tisdags, fredagsmorgon nu med arbetsdag och en kul 6 timmars körning därefter. Hoppas verkligen sömnen kommer ikväll,
   morgonen nu känns körd.

   Har haft problem periodvis hela livet så för mig är det inte konstant vilket jag försöker vara tacksam för.

 29. None says:

  Jag har grova sömnproblem, jag går och lägger mig 07:40 ungefär och kliver upp runt 13:00. Jag jobbar dock nätter så inte konstigt att jag inte sover på natten. Men jag har svårt att sova på dagen, p.g.a hundar och föräldrarna.. Trafiken är störande och sen en traktor som är ute och skottar snö.. Öronproppar och musik är inget för mig, jag har testat… Så jag somnar oftast irriterad och arg.. Sen vaknar jag med oro..
  Ps. Jag är 22 år gammal!

 30. Heeej says:

  Hej Jag är 13 och ska utredas om jag har diagnos eller inte.
  Jag känner mej stressad och kan inte konsentrera mej, och mamma & pappa tror att mina sömnproblem kan bero på att jag känner mej stressad och såna saker.
  Min fråga är kan man få ta sömntabletter för det här ?

  • Rasmus says:

   oftast får man inte sömntabletter för stressrelaterade sömnproblem, Prioriteten kommer nog vara att komma på vad som stressar dig. och utgå därifrån vilken hjälp du kan få.

 31. Viktor says:

  Hej på er!

  Jag är 13 år, går och lägger mig vid 1:00 och somnar direkt. Tycker det är lite konstigt eftersom jag endast sover ca 5 timmat om natten i min ålder men är fortfarande pigg och presterar bra i skoöan. Jag tränar mycket t. Ex. Motocross, springer och fotboll. Tips till er som har svårt att sova är: sov kallt med tjockt täcke 🙂 lyssna på nice musik innan du lägger dig och var inte stressaf!

 32. Lucas says:

  Du måste såga för om du inte har sånt på tre dagar så är det cirka 70% att du dör så du är i stora problem nu.Tips ta sömntabletter om du inte vill dö

 33. Amanda says:

  Jag är en 16årig tjej som går i 1an på gymnasiet. Den senaste veckan har jag knappt sovit något alls. Jag går och lägger mig runt kl 22 men är vaken minst till kl 4, och vet inte ens om jag somnar efter det. Sen stiger jag upp senast kl 6 för jag ska till skolan. Inte ens på eftermiddagen kan jag somna om jag försöker. Jag upplever det som att jag inte sover något alls, men jag inser att jag måste sovit något för annars borde jag väl ha kollapsat vid det här laget.
  Nu när skolan har börjat igen så mår jag pissdåligt. Jag orkar ingenting och de svarta ringarna under mina ögon ska vi inte ens tala om.
  Det är bara så frustrerande för jag går och lägger mig i tid, rör mig normalt på dagen, är ett hälsosamt, har ingen dator/tv/mobil på mitt rum och slutar använda den någon timme innan jag ska sova. Mitt rum är tyst och svalt, men jag kan verkligen inte somna!

  I vanliga fall brukar jag gå och lägga mig och somna efter typ en timmes snurrande, och när jag vaknar så känner jag mig trött men utvilad och jag är såklart säkert på att jag ha sovit. När väckarklockan ringer nu så är jag redan vaken och jag känner mig inte trött, utan har bara jävligt ont i huvudet och ögonen, och det känns som att kroppen skakar och dunkar liksom. I skolan presterar jag mycket sämre, jag är på dåligt humör och känner mig på gränsen till tårar fast jag inte är ledsen. Allt känns bara så hopplöst.

  Om någon orkade läsa allt jag skrev, har ni några tips på vad jag ska ta mig till?? Tack på förhand, och jag hoppas att ni får sova gott!!

  • Rasmus says:

   får du i dig tillräckligt med vätska under dagen/kvällen?
   de symtom du tar upp liknar de man får vid måttlig vätskebrist. och dessa symtom kan sitta i en hel dag efter man väl fått dem, även om man fått i sig vätska på morgonen.

   speciellt är det under natten då man ej kan känna törsten, och på morgonen är det redan för sent.

 34. Lucas says:

  Vet någon här eller

 35. Lucas says:

  Hej,Jag ligger här mitt på natten och inte kan såva.Jag vet inte vad som har hänt för jag såv gätte bra förut men det gör jag inte mera.Jag vet inte vad som har hänt mig jag börgar bli orolig

 36. Kim o.o says:

  Tjej på 13 år här c: jag har nu försökt att sova i några timmar men kan inte å gick in här för att kanske få några tips men inga funkar :c imorgon är det första dagen i skolan efter lovet å skulle nog behöva mycket sömn eftersom att jag inte har sovit mycket under lovet. Finns det typ nån medecin eller något som jag som 13:åring kan ta? Skulle nog behöva det. S;

 37. Martina says:

  Har under cirka ett år varit extremt trött, så trött så att huvudet faller neråt (ni vet när man sitter och somnar) när jag har arbetat osv. Inte haft problem med att sova på nätterna heller även om jag har tagit en tupplur på dagen. Jag har ätit tabletter för B12-brist, för det var det jag tydligen hade. Har nu under dem senaste 2-3 veckorna haft svårt för att sova. Kan somna och sova en timme eller två, men vaknar sen och har svårt för att somna om. Brukar somna om en stund, men sen vaknar jag igen. Jag har inte tagit någon vidare tupplur på dagen. Blir galen då jag inte haft några problem innan. Jag vet inte om det beror på att jag har ätit tabletterna för min b12-brist och att jag helt enkelt har blivit pigg nu? Eller så kanske jag bara är i en dålig fas?

 38. Emelie says:

  Hej!
  Min pojkvän har sedan ungefär 1 månad tillbaks fått sömnsvårigheter, vissa nätter somnar han 05, andra sover han inget alls, vet inte hur ja ska hjälpa honom, han brukar ha på avslappningsmusik och så får jag massera honom när vi sover tillsammans (har distans så ses varje helg). Han frågar mig vad som är fel på honom och jag blir orolig för hans skull, tips? Han sover på dagarna ibland men jag försöker få honom att låta bli

 39. Ida says:

  Jag vill bara säga att jag är tio år och jag somnar ibland inte på hela natten- Jag vet inte vad jag ska göra för när jag inte kan somna går jag in till pappa och då kan inte han sova. Han har sömnproblem att han inte kan sova med andra folk, och jag har problemet att jag inte kan somna om jag e själv… 🙁
  Mår jättedåligt.
  De dagarna jag somnar innan morgonen, somnar jag klockan ett till två…

 40. Karin says:

  forts. Och det jag köper blir oftast min enda middag. Sedan har jag otroligt svårt att vakna på morgonen och eftersom jag använder smink osv så hinner jag inte äta frukost. Det ända målet jag äter på vardagar är alltså skollunch och alla vet ju hur den kan vara. Jag äter ibland endast sallad under en hel dag. Dricker kanske något glas vatten också men jag har tappat matlusten helt. Min sömn har alltså påverkat min vikt vilket är ett område jag inte bryr mig om alls. Jag har aldrig varit överviktig så det är ingenting jag bryr mig om. Så SNÄLLA hjälp mig ur denna onda cirkel!!

  • Björnen says:

   Hej Karin, jag tycker du ska försöka hitta någon som du kan umgås med på eftermiddagarna. Om dina föräldrar inte är hemma kanske du har någon släkting eller vän som du kan gå till eller bjuda hem. Det är roligare att äta och enklare att undvika att somna om man inte är själv Du kan oxå prova att hitta någon kul fritidssysselsättning. Ha det bäst!!

 41. Karin says:

  Hej! Jag är 14 år och har hannar i en ond cirkel kan man säga. Varje dag när jag kommer hem från skolan så går jag upp på mitt rum eftersom jag oftast då är hemma själv. Jag lägger mig i min däng och sätter på någon youtubevideo vilket alltid leder till att jag somnar. Sedan brukar jag sova i cirka 4h. Låt oss säga att att jag kommer hem 17 (vilket jag gör minst tre gånger i veckan), jag somnar vid 17.30 och vaknar runt 21-22. Vid den tiden borde jag gå och lägga mig från början. Då brukar jag gå ner och äta middag (vilket jag ibland hoppar över) även göra läxor och annat som måste göras. Säg då att jag blir klar runt 00 men eftersom jag redan sovit 4h så går det inte att somna igen. Detta leder till att jag ibland inte somnar förens 03-04 och eftersom jag går upp runt 07 och bara får ca 4 timmars sömn så blir jag otroligt trött. Detta är igentligen ingenting jag stör mig av i skolan, jag brukar för det mesta inte då huvudvärk eller liknande. Men när jag kommer hem (efter en tyst 40 minuters bussresa) så blir jag så trött att jag somnar på i princip direkten. Nu tänker ni ”varför skriver hon här om hon inte har några problem” men jo, det har jag. I längden har jag i princip slutat äta, jag köper ibland något att äta innan jag går på bussen

 42. Hilma says:

  Hej igen är det nån som vet hur man får mer tid åt sömn? Jag sover ungefär 8timmar eller mindre men behöver egentligen sova 11, jag hinner inte gå och lägga mig tidigare pga alla läxor osv och blir hungrig så fort jag lägger mig

 43. Hilma says:

  Hej jag är en tjej på 12 år och har jätte svårt att lägga ifrån mig min mobil några tips? Jag kan även inte sluta tänka på… Allt! (alldeles för lat för att skriva ner idéerna)

 44. lisen says:

  jag är 11 år klockan är 00.42 just nu vet att jag kommer vara trött i skolan. någon som har nåt tips? har läst de mesta som står. Nån om har nåt annat? Problemet är att jag inte är trött jag tränar mycket och har gör av med mycket energi under dagen(tränar 90 minuter om dagen).

 45. Filippa says:

  Jag e en 13årig tjej som har sömnproblem. Ungefär 2-3 nätter i veckan sover jag inget överhuvudtaget och dom nätterna som jag faktiskt somnar brukar jag somna tidigast 02:00 och jag går å lägger mej kl.21:00. Går upp vid 06:00 på morgonen så det brukar inte bli så mkt sömn, tyvärr. Jag använder inga sömntabletter men kommer antagligen behöva börja med det men vilka ska jag använda??

 46. john says:

  Jag brukar lägga mig i badkaret med ett cyklop och tända 20 ljus.

 47. Pingback: Godmorgon! | Mitt paradis

 48. Helene says:

  Många av er skriver t.ex ”kl är 1.03 nu och jag kan fortfarade inte somna!” Och här är jag kl 4.37 och skulle varit jätte glad om jag hade somnat vid 2. Ibland sover jag ingenting.

 49. Tilde says:

  Är 16 år och har alltid haft svårt att somna. Är lättsovare och vaknar vid minsta ljud, kan inte heller somna om något låter. Brukar försöka distrahera mig själv, läser ett tag, undviker mobilen, sätter på lugn musik, försöker kontrollera vad jag tänker på men det går verkligen inte att somna. Har även försökt sova med öronproppar men då hör jag min egen andning för tydligt och kan inte somna pga det. Inatt somnade jag kanske halv 7 och vaknade vid 9 när min familj gick upp. Vet verkligen inte vad jag ska göra, mina föräldrar tycker jag är för ung för sömnpiller men det känns som det jag behöver, blir galen av sömnbristen.

  • Lisa says:

   Hej har du läst allt som står här ovan ☝️? Testa att läsa så mycket du orkar av det och kanske får du några bra tips!

 50. Evelina says:

  Hej! Jag är en 18 årig tjej och så länge jag kan minnas har jag alltid haft problem med sömn.
  Fast att jag har gått igenom samma rutin, gått och lagt mig 21-22 på kvällen, stänger av datorn/tv’n och stänger av ljudet på mobilen (annars plingar spelnotiser).
  Klarar av att gå upp 6 på morgonen (sommarjobb) i två dagar högst, sen går det åt helvete.
  Nu är klockan 00.21 och jag är knappt trött ,legat i sängen i 2 timmar och försökr somna.
  Jag har alltid haft sånna här problem, och mitt jobb och min utbildning går åt helvete pågrund av det. Jag vet inte vad jag ska göra,testat massor av saker som ska förbättra sömnen.
  Men ingenting blir bättre ,jag har fått lugnande (sömnpiller ) jag blir trött, men kan inte somna ändå.
  Har någon utav er något bra tips? Vet inte vad jag ska göra 🙂 :/

 51. lollisen says:

  Hej

  Jag är 12 år och har jättesvårt att somna varje natt. T.ex. så skriver jag detta kl. 23:20.
  Jag är jätte trött på kvällen och när jag lägger mig men sen kan jag inte sova. Hjälp!

 52. Sso says:

  Jag är 14 år och kan inte sova alls brukar försöka blunda i 6 timmar 🙁 är inte trött bara och så är jag vaken i 2 dygn utan någon sömn 🙁

 53. Snälla hjälp says:

  Hej!
  Jag är en tjej på tio år och har stora sömn problem (enligt mig). Igår somnade jag ca 05:50…
  Jag sover bättre när jag sover tillsammans med en förälder men när jag är hos min mamma sover hon oftast med sin pojkvän. Mamma vill inte bli väckt av mig så det går inte att väcka henne och prata. Jag sover ändå med min lillebror men det hjälper inte på samma sätt! Jag blir så ledsen när jag inte kan sova och så stressad. Jag är också mörkrädd så jag är rädd för att blunda för då ser jag inte om det är någon i mörkret… snälla hjälp jag blir så ledsen när jag inte kan sova.

 54. Alexander says:

  Jag är 12 år och har somn problem i bland. Jag har inträde många vänner så jag brukar spela dator några timmar och sen på kvällen så kan jag ha svårt att somna

 55. stressad says:

  Skriver det här kl. 03:53 av den enkla anledningen att jag inte kan somna. Har ångest och är väldigt stressad, vilket leder till att jag bara tänker på det ännu mer när jag försöker somna och det slutar med en panikattack :/
  Menmen, tänkte dela med mig av mina bästa tips om man ligger där sent på natten/tidigt på morgonen och inte kan somna.
  1. Hitta på en historia i huvudet, det kan vara om lite vad som helst, och spela upp det i huvudet. Brukar funka jättebra! Men ibland så kan man ju inte sluta tänka på det där som stressar upp en så man gör det bara värre för sig själv. Så då använder jag dom här ”teknikerna”:
  2. Lyssna på väldigt lugn musik, ljudet av regn(leta upp på youtube bara) eller vilket ljud som helst som du blir lugn av.
  3. Onanera (ja du läste rätt, funkar asbra. Känns toppen när man är klar)
  4. Den här är ganska konstig och jag vet inte om det funkar för andra. Jag brukar titta på ”Let’s play” videos på youtube (videor när någon spelar in sig själv när dom spelar dataspel för er som inte visste) och på en youtuber jag har hittat som har en väldigt lugn och avslappnande röst. Det måste vara ”lugna” spel (alltså inget GTA, Call of Duty eller andra action/skutspel) typ The Sims, Cities Skylines, Rollercoaster Tycoon eller liknande ”simulatorspel.” Vet inte om det här funkar för nån annan, men det funkar för mig, särskilt eftersom jag råkar vara en gamer 😛
  5. Kan du VERKLIGEN inte slappna av, gå upp ur sängen och rita något, det första som kommer upp i huvudet bara! Det är avslappnande och man blir av med dom jobbiga tankarna när man får släppa ut dom på pappret.

  Mvh en 16-årig nördtjej med ångest!

 56. Li Minou says:

  Hej!
  Inatt vaknade jag och kunde inte sova. Jag hittade den här sidan och läste i kommentarerna där nån hade skrivit att hon brukade lägga en blöt handduk eller kall tidning på huvudet. Alltså blötte jag ner toapapper och lade det i pannan, på ögonlocken och på handlederna. Det var jätteavslappnande! Jag somnade nästan direkt! 🙂 B-)<3

 57. Viggo says:

  Jag är 10-11 år och kan aldrig sova! Får jag en mardröm sitter den fast i huvudet i veckor och gör så att jag inte vågar blunda. Jag har en medecin som hjälper mig att slappna av (Tar två tabletter) men den hjälper inte! Tar jag fler får jag huvudvärk nästa dag. Just när jag skriver detta är klockan 01:13!

 58. isac says:

  jag blev fan tröttar bara av att läsa det här. xD

 59. Snälla hjälp!!! says:

  Hej! Jag är 11 snart 12.
  Jag har problem med att sova. Jag har testat allt som står och inget hjälper mig. Jag går och lägger mig vid 10
  Och somnar vid 03:40 vanligtvis. Vaknar 07.00. Så har de varit i 4 år snart. Jag tänker oftast sjukt mycket på kvällarna. Har sjukt mycket stress med skolan ocksånt. Snälla hjälp!!

 60. Emma says:

  Hej, jag är 10 år och jag har jätte svårt att somna. Jag har inte fått sova mycket dom senaste dagarna. Jag har bara fått sova i högst 5-6 timmar. Det är jätte jobbigt att gå upp tidigt då. Snälla hjälp.

 61. Erik says:

  Snälla hjälp mig jag vill sova är nästan 11 år

 62. Millan says:

  Mitt tips är att sova med ett gosedjur. Jag vet hur det låter.. jag är 22 år och somnar alltid om jag håller i min gamla slitna hund (även om sambon ligger brevid). Tycker det ger lite trygghet plus att det är mysigt att hålla om något.

 63. D. says:

  Alltså. Läsa om små barn med sömnproblem. Jag hade aldrig det som barn.

  Bort med smart phones, och ut och lek, motion osv. Sen sover ni bra sen.

 64. andy says:

  Kille 25 år! Upplever ocksså sömnproblem och har efter att läst den här tråden insett att jag måste acceptera min stress och oro samt face the problem! Tror det är så för alla er unga killar och tjejer med.. försök acceptera läget, ” somnar jag så somnar jag” ni klarar er igenom morgondagen ändå! Men bara genom att acceptera det så tror jag ni kommer ha lättare att somna. Sen kan det säkert bero på saker som läxor/prov , vad vännerna tycker om en i skolan osv. Återigen acceptera läget och kom ihåg att ni alla är underbara som ni är! Gonatt säger jag nu 03.00

 65. Cassandra says:

  hej!
  Jag har haft problem att somna vissa nätter då jag känner mig själv somna. jag är dödstrött och vill verkligen sova men känner känslan av att det blir mörkare och mina kroppsdelar ”stängas av” och även att mina ögon rullas bakåt under ögonlocken, verkligen obehagligt! När jag äntligen somnar så vaknar jag en till två gånger om natten. En av de här gångerna är ALLTID 4:00. oavsett vad. Jag brukar gå och lägga mig mellan 21-23 beroende på läxor och vaknar mellan 6-8. Jag är 16 år. Jag har försökt det mesta, dricka mjölk och ej, använda mobil och ej, träna och ej, tänka på mammas lugnande tankar att känna varje kroppsdel mot madrassen(detta brukade fungera) osv. Jag har gjort olika sömn tester online och jag vet att jag är oroad och stressad men jag behöver hjälp att sluta tänka på känslan av att somna!

  Snälla hjälp.

 66. emelie says:

  Hej
  Jag är en 16 årig tjej som alltid har haft det lätt att somna när jag väl vill sova men nu har jag dom senaste dagarna haft svårt att sova. Jag har ibs (stressrelaterad sjukdom) och det gör att jag ofta stressar men jag försöker så gott jag kan att lugna ner mig men dom senaste dagarna går det bara inte. Jag får alla dom här rösterna i huvudet som säger till mig oh kolla youtube, insta, undrar om något hänt på twitter. Tja ni fattar media… men jag kan inte riktig forts så här. Jag går första året och jag behöver all konsentration jag kan få så snälla hjälp.

 67. Johanna says:

  Sömnproblem va det ja.. Tack för alla tips! Dock måse jag tillägga:

  Alla ni småtjejer/killar. Jag tror att era sömnproblem mestdels bottnar i att ni har smartphones, datorer etc, som håller er vid liv på nätterna. Jag är bara 25 år, men fast jag är så pass ung så satt inte jag o knapprade på mobilen hela tiden. Ut och spring! Rör på er, lek som man gjorde förr i tiden! Testa och jag lovar er att ni sover bättre än ni gör i dagens läge!

  Om inte, ja då kanske ni borde rådfråga era föräldrar och kanske besöka en läkare.

 68. Hans says:

  Om man är mellan 10-16 år och har sömnproblem jisses..
  Ett bra sätt att sova är det naturligaste i världen: beröring, sex, onani, ömhet, närhet från en annan människa.
  Är själv arbetslös sen ett par år och det gnager i själen, så sömnen kommer inte.
  Längtar efter sex och ömhet så jag kan sova och känna och få ro.
  God natt sov gott!

 69. Tilde says:

  Hej jag är 13 år. Just nu är dt svårt att sova. Gick och la mig kl 21:00 eftersom att dt e första skoldagen imorgon efter jul. Saken e den att natten till idag somnade jag vid 2:30 ~ vaknade halvtolv. Har bara vart vaken 9 timmar. Kan dt va en anledning att jag inte kan sova nu?

 70. Cristiano says:

  Jag är 10 år men jag sover klockan 05:45 vet ej vrf så snälla hjälp mig

 71. Klara says:

  Jag bruka bara tänka sov sov eller nått jag hade viljat ändra på tillexempel ett bråk
  Då brukar jag tänka skulle inte sakt de utan de ni kanske förstår och sen brukar jag somna:)

 72. Måne says:

  Om man har svårt att sova pga. att man ligger i sängen och oroar sig för något eller bara tänker på en massa saker så kan man prova att meditera tills man somnar.

  När en tanke dyker upp, försök att bara observera den så försvinner den av sig självt efter en liten stund, låt tankarna komma och gå utan att ”ta tag” i dem. Till slut blir det tystare och tystare i huvudet och snart har man somnat.

 73. Wilma says:

  Hej! Jag är en tjej på 11 år.0, och har haft svårt att somna ända sen jul-lovet börjat (en vecka sedan)Jag har blivit stressad och kan helt enkelt inte somna

 74. Theo says:

  Hej jag är 10år jag sover doligt tips klokan är01:31

 75. Klara says:

  Jag hade väldiga problem med att jag inte kunde sova förut…. Jag höll på med mobilen precis innan jag skulle sova och sedan nunde jag inte sova.en jag slutade med det och nu kan jag sova och varför man inte kan sova om man grejar med mobilen precis innan man ska sova är för att hjärnan arbetar när du håller på med mobilen…. Men om du har ett jätte stort behov av att andvända mobilen (vilket är väldigt onödigt) Så kan man försöka läsa en bok tills man sommar! Jag läser varje kväll nu istället för att hålla på med telefonen.

 76. Tammie says:

  Hej alla!
  Jag för panik snart! Jag är 13 år och går och lägger mig 21:00 men somnar inte förens 23:00 eller senare! Jag har alltid skött mig i skolan och gjort mina läxor och så men nu när jag inte sover på nätterna prkar jg inte, har huvudvärk hela tiden och kan inte koncentrera mig ibland för att jag är så trött. Snälla hjälp mig!! Är desperat ;(

 77. Anonym says:

  Hej!
  Jag är en 10-årig tjej och jag kan ha jättesvårt att sova ibland. Jag behöver några mer tips på vad man kan tänka/göra för att somna bums. Hoppas att ni har några jättebra tips!

  Jag brukar somna ganska snabbt om jag tittar på TV. Inte på någon bra film som jag tycker om, utan jag brukar titta på kunskapskanalen. Då kan jag somna ganska snabbt. Men jag har ingen TV på mitt rum.
  Vad ska jag då göra om jag inte kan titta på TV?

  Jag har försökt med att läsa men efter ett tag så blir jag jättetrött så jag kan knappast se texten. Då lägger jag ner boken eller det jag läste i. Sen när jag försöker sova då så går det inte.

  Vad ska jag göra!

 78. Anna.Nielsen says:

  Jag har svårt att sova fast jag bara är 11 år. Men två tips är att DU är ett huvudkaraktär i en film/bok/serietidning och hur det skulle se ut, eller att du har ett litet gosedjur som du gillar (om du har), för det hjälpte när jag hade sätt Annabell trailern för då tog jag fram en haj,ca 30x100cm (jag har ingen anning om det är så!) och då kändes det mycket bättre att ha något att håla om.☺️

  • Anonym says:

   Bra tips Anna.Nielsen!
   Ska nog följa dina tips nu!
   Kan man hålla om ett litet gosedjur också?
   / En tio-årig tjej som måste sova!

 79. en i mängden says:

  Hej. Jag är en snubbe på 17 bast och jag har haft det jobbigt med sömn sedan så länge jag kan minnas.jag är vid datorn till kl 11-12 och sedan lägger mig och kan inte somna alls.i snitt har jag sovit 3 timmar per natt i 10 år. Jag kan sedan inte komma upp och missar då skolan mycket ofta.jag har testat allt, Precis allt som jag möjligen kan göra och har precis när jag skriver denna text kommit till en punkt då mitt psyk och fys inte längre orkar. Jag mår riktigt dåligt. Jag vill bara säga att jag hoppas att alla ni slipper att komma till denna punkt. Tack som läste…

 80. Sömlös says:

  Kan ni ge tips på halvtråkiga scenarior att tänka på? Så att man somnar fortare?

 81. Johanna says:

  Är 18. Har inget att göra på dagarna, går upp kl 9 på morgonen. Kan ibland ligga och vrida och vända på mig till kl 6 utan att känna att jag fått sova. Då är det inte massa tankar i huvudet, utan det är helt tomt och jag blundar hela tiden trots att jag är pigg. Försöker annars sova ca 8 h per natt för att orka med min hårda livsstil (mat och träning och en del serier :)). Har inte ätit socker på snart 2 veckor, kan det ha med det att göra? Eller för att jag inte har min pojkvän eller en kompis bredvid?
  Och är det någon annan som har drabbats av RLS (Restless Legs Syndrome)? Helt omöjligt att sova när man hela tiden måste rycka till i benet. Det som funkar på mig är att smeka rumpan. 🙂

 82. Nenne says:

  Hej! Jag är en tjej på 12 år och jag har ett problem att jag inte kan sova om nätterna för alla elektroniska sakerna som T.ex. Telefonen, Ipad, datorer, Tv apparater osv…
  Men jag stör mig jätte mycket att att jag tänker att jag måste göra de och de på telefonen och sedan säga för mig själv att jag kommer glömma bort det imorrn så jag gör det nu. Och sedan blir klockan 1:09 och ska upp klockan 7:00 för att fixa mig till skolan, jag blir jätte trött på morgonen om jag inte somnar klockan 22:00 eller tidigare. HJÄLP MIG!!

  • Juri says:

   Inga elektroniska saker i sovrummet! Ut med grejjorna i hallen på flygläge. Dit svar till polarna; ”Det är skönare att sova på natten, vi ses ju på dan.”
   Den kompis som inte accepterar det är välkommen tillbaka när den har fattat…

 83. Wille says:

  Hej, jag är en kille på 12 år. Jag har jätte svårt att sova…jag tänker på att jag kommer sluta andas osv. Och sen så blir jag ledsen, rädd. Jag försöker tänka på nåt roligt men det blir bara värre snälla hjälp mig.! 🙁

 84. Billy says:

  Tja!

  Jag är 29 år och kan inte sova. ”igår” gick jag o la mej vid 05.00 och råkade vakna 15.30:O har typ testat allt, kan inte ta sömnmedel för att de funkar inte ihop med den medicinen jag tar.What can i do! 🙁

 85. ChoiMinki95 says:

  Jag har tittat på 5 olika sidor och somnar aldrig

 86. Hehe says:

  Om du e kille så kan jag garantera om du runkar ett par ggr så somnar du tillslut . funkar för mig (hade sömn problem tills jag börja med de!

 87. Moa says:

  Jag är en tjej på 12 år som har precis börjat sexan, det är väldigt kul men jag får sjuka sömnproblem. Kan ligga i sängen till 02.30 för att jag tänker på mina betyg och sånt. Jag får bra resultat på prov och sånt men jag får sån ångest för jag vill ha A i allting. Jag vet inte rikitgt ur jag ska få ut detta ur mina tankar när jag ska sova.

  Sen alla tankar kommer liksom när jag ska sova, jag vet inte varför men jag mår liksom som sämst på natten.

 88. Jonte says:

  Och det mest hemska är min dator mobil tv osv jag sitter med dem på tok för länge och för sent!

  • Juri says:

   Där är problemet. Stäng av kl 19/20. Slu, finito! Gå sedan och gör en kopp te och en smörgås och läs lite i en lämplig bok/tidning som inte oroar dig. Dvs ingen undergångsroman eller nyhetstidning. Varför inte en klassiker? Finns många fina på bibblan. Kanske tända ett levande ljus eller fotogenlampa oxå? Det är mysigt. Låt den sista timmen eller två vara tysta, mörka eller skymmande, det ger ro men kan ta ett tag att ”sätta sig”.

 89. Jonte says:

  Och Tim Adler jag har typ samma problem som du fast jag har inte adhd jag har bara h:et alltså Hyper! Fast jag är lat som ingen annan. Ja men du har det sämre tror jag nog. Jag sover lika länge som du

 90. Jonte says:

  Hej jag är en 10 årig kille som har svårt att sova det är typ alla dessa anledningar och jag somnar normalt vis kl 00:00 det gör satt jag får svårt i skolan. Finns det inget sätt som hjälper mot alla dessa problem för jag orkar inte göra allt det där varje kväll. Svara gärna tack der vore snällt! Tack om ni svarar seriöst!

 91. Tim Adler says:

  Hej! Jag är 13 år. Jag har ADHD och tar 30mg Ritalin som värker i typ 6 timmar från morgonen. Jag lägger mig runt tolv men kan aldrig somna förren min kropp helt enkelt får slut på all energi och stänger av. Mitt rum är jättevarm och jag kan inte göra något åt det för att ventilationen inte funkar och jag måste ha rutan öppen. Jag kan inte sova svalt. Jag måste få mer sömn men bara kan inte. När det är skola går jag upp kl 7 och då jag lägger mig vid tolv och ligger och snurrar runt i två timmar får jag ingen sömn som är lämplig. Borde man jag ta sömntabletter eller något? Hjälp

 92. Pingback: TRÖTT | Funk it up! Musiker med fötterna kvar på jorden

 93. josse says:

  Har haft svårt att sova nu i snart 3 år!! Somnar vid 4-5 och sen ringer klockan 06.30… dags att jobba. Vill inte ta några onödiga mediciner men nu har det gått så långt att jag knappt vet vad fan jag heter! Någon som har nåt fungerande tips innan jag tar sista utvägen och börjar knapra piller :p.

 94. Anonym says:

  Jag ör en tjej på snart 13 år, har sjukt Mycket problem med sömn, kan ligga uppe till 3 och vara klar vaken, de e olika. Sedan brukar jag vakna 10 dagen efter, är rädd för att ja får dålig sömn, snart börjar även skolan och jag ör stressad över att ja inte ska kunna sova tidigt!!

 95. shiyar says:

  Hej, jag behöver hjälp fort! Är en kille på 18 år som är uppe hela nätterna somnar ca 8-9 på morgonen och vaknar 4-5 på dagen detta har hållt på konstant i drygt ett års tid nu…

  • Juri says:

   Att vända dygnet görs inte i en handvändning. Det tar minst ngn dag. Men ett gott råd; gör inte det du gör på natten. Jag vet inte vad du gör men gör det inte, bryt vanorna. Sluta med dator,tv,mobil eller vad det är tills det har vänt. Du klarar dig utan det i en vecka eller två. Om du rullar tummarna så ta tips från förra generationen; patiens med riktig kortlek, schack mot dig själv. läsa böcker på papper. Men inte i sovrummet, där sover man. Bor du i en etta – sätt ut en stol/bord i hallen.

 96. E says:

  Hej! Sitter just i detta nuet kl 2 på natten och kan inte sova. Jag ska upp om
  Ca 5 timmar och har riktigt ångest, jag blir nervös och orolig varje gång jag ska sova, kan någon hjälpa mig? Någon som känner likadant?

  • kerstin larsson says:

   en gång så gick jag upp och skrev ned de tankar som oroade mig och då kunde jag sova. Jag märker att då jag t.ex. har möten med människor som inte vill mig väl (oundvikliga möten) så stressar jag upp mig och kan inte sova men det stämmer att om man försöker att gilla läget och inte stressa upp sig fast man inte kan sova så har man lättare att somna.

 97. Emmi says:

  Hej jag är en tjej på 15 jag har väldiga sömnsvårigheter går och lägger mig 22.00 respektive 23.00 och vaknar från ungefär 04.00- 06.30 på morgonen är det verkligen en normal sömn har väldiga svårigheter när jag ska sova för jag försöker slappna av och ligger och vrider på mig hur jag en gör kan jag inte sova! Tror ni att det kan ha att göra med att jag är så stressad i vardagen? Med vänlig hälsning, en välldigt trött tjej

 98. themachinist says:

  Hej, 25 årig kille här som lidit av insomningsbesvär i hela mitt liv. Jag har testat allt. Inklusive alla olika sorters sömn/insomning och hypnotika mediciner inklusive melatonin i ren form. Som jag för övrigt måste pilla i mig annars kan jag inte jobba. Dvs ingen sömn inget jobb ^^. Nu är problemet att jag har sådan tollerans att ingeting biter på mig längre.. jag kan ligga vaken pigg efter 1 rör theralene 20mg imovane och 2 propavan tabletter. Och circadin är verkanslös.. jag kommer inte kunna leva så här mycket längre och min lever lär vara skrotad tills jag är 30.. så ska man ta livet av sig och slippa skiten? eller ska man stå ut med fler mediciner och gå runt som en zombie eller bara helt enkelt acceptera att nätterna är mina och jag kommer aldrig kunna leva ett normalt liv. Vad säger Ts/skaparn av sidan?

  • Juri says:

   Hitta ett jobb som Du upplever meningsfullt. Då menar jag på djupet. Vad är för just Dig är svårt att säga men några exempel; demensvårdare, präst/diakon, polis/brandman sköterska/-are, eller något annat jobb där Du hjälper andra och upplever det meningsfullt. Inte bara en inkomst. Då kan Du uppleva att Ditt liv spelar roll, för det gör det, tro mig. Du är viktig men kanske inte Ditt nuvarande yrke.

 99. annonymmamma says:

  Hej.
  Jag vill tipsa om att dricka MJÖLK
  NÄR DU LIGGER I SÄNGEN.
  Det hjälper mig. Jag kunde ligga i flera timmar och inte ens somna.
  Det var jobbigt.

 100. Javed says:

  Hej
  Jag har haft svårt att sova i snart 4-5 år nån som kan hjälpa mig

 101. Orka says:

  Kille på 25+ år. Många här verkar gnälla över att de inte somnat efter 1 timma, eller att de somnar så sent som kl 02. Nu är klockan 09:27 och jag har försökt att sova sedan kl 01. Men efter 8 och en halv timmas försök så ger jag upp. Sist jag sov var för över 48 timmar sedan. Jag är kritvit i ansiktet och kan inte äta ett dugg. Är så trött så jag vill bara tjuta, men jag har fått okontrollerade ryckningar i facet så det går inte ens att tjuta.

  Hur lång tid kan en hjärna hålla sig vaken? för jag går omkring och hoppas på att lyckas svimma.

  Har aldrig förr haft sömnproblem, men det har börjat nu sedan 2 veckor tillbaka.

 102. Vill inte tänka på henne says:

  Hej! Jag är en 12 årig pojke som har problem med att sova och ligger å tanker på den ja e kär i eftersom jag ej vet om hon är kär tillbaka

 103. Julia says:

  Jag är en tjej på snart 13 år hela livet sen vi flyttade till Sverige (7) år sen ungefär kan jag inte sova. Jag lägger mig kl 9- halv 10 när det e skola men somnar 1-2 på natten

 104. Smilla says:

  Hej, jag är en tjej på 12 snart 13 år som har haft somn problem så länge jag kan minas.. Jag läger mig i normal tid varje kväll (vid nio) håller den tiden varade kväll, läser i ungefär en timme sen så tar de två till tre timmar innan jag kan somna! Varför är det så? Vad kan jag göra för att sova bättre? De märks på mina skolresultat i skolan och i sporten jag håller på med att jag inte årkar och jag vill ju inte bli sämre utan bättre!

  //Smilla

 105. Vet inte says:

  Tjo.går och lägger mig kl 22:30 men somnar typ 23:30.

  HJÄLP MIG!!!!

 106. Elin says:

  Hej. Jag har svårt att somna. Varje kväll domnar jag 12-1 tiden på natten om inte senare. Och jag börjar må illa när jag är riktigt trött. Då stressar jag upp mig och kan inte sova. Det känns hemskt när man mår illa för man vet inte om man ska spy eller inte.. Men varför är det så?

 107. Han som inte vill säga sitt namn says:

  Är 11 år och jag ligger i sängen nu kl 01:00 vetat det inte är så mycket men jag kommer typ somna om 2 H somnar alltid typ 3 asså jag kommer fan börga ta tabletter vad fan ska man annars göra??? Har läst alla tips allting men det funkar inte!
  vad FAAAAAAAAAAN!

 108. Simon says:

  Tjo. Kille på 19 år. Mitt knep är att, om man känner att man inte kommer kunna somna. Slå på en film, sätt dig och spela elle någonting. Antingen hela natten o kämpa igenom morgondagen. Lovar att du sover som en gud på kvällen. Eller så gör du det ja nämnde helt enkelt tills du somnar. Funkar kanon. Men ”dygna” inte flera nätter. Kan du inte sova efter en vaken natt bör du uppsöka hjälp. Mvh

 109. Julia says:

  Hej!
  Jag är en 11-årig tjej som oftast har svårt att somna på nätterna…

  På skoldagarna ska jag lägga mig ungefär 9-men det blir oftast halv tio eller tio på kvällen. Och eftersom jag har läst att 11-åringar ska sova ungefär 8-9 timmar tror jag, så när jag räknar hur många timmar jag har på mig att somna innan jag ska upp blir jag JÄTTE stressad-och då kan jag inte sova. Hur nu är det Jul-lov och jag har lagt mig runt 12 på natten och har inte kunnat somna typ sen 2… Och om 2 dagar är det skola igen och jag år jätte orolig att jag inte kommer kunna sova ;( jag har lagt mig kl 12 idag och bestämde mig att försöka sova på direkten utan att läsa eller något. Och nu är klockan 91:39- och jag kan inte sova! Men tack för tipsen och sov gott 🙂

  • Alexander says:

   Julia jag känner samma sak. Jag spelar fotboll och jag ska på en av Sveriges största cuper och klockan är 02:53 och jag ska upp typ 06:00-07:00

 110. Alva says:

  Hej jag är 11 år och har svårt och sova
  Men jag måste sova för att orka med skolan
  Det brukar jag oftast inte göra.
  Jag har ju en Hamster inne på rummet som Gnager på galler och så det låter är det de som gör att jag inte kan sova??

 111. Hjälp hjälp hjälp! says:

  Hej, jag har nu haft problem att sova i ungefär 1 månad nu. Är verkligen jättetrött men kan bara inte somna.. Är inte speciellt stressad och mycket gör jag inte heller under dagarna eftersom jag opererat foten och kan inte gå så mycket. Så under mina dagar sitter jag mest hemma. Vad ska jag göra för att sova bättre?? Dricker bara kaffe till frukost och äter nyttigt. Nu är kl 01.55 och har legat här i ungefär 2 timmar. Rummet är svalt o lampan är släckt. Snälla hjälp!

 112. Sova bättre says:

  Hej
  Jag har haft svårt att sova i snart 2-3 månader.Jag får sova i min Mammas och Pappas säng men gör inte saken bättre.Min Pappa ligger vaken och väntar på att jag ska somna.

  Hjälp!!!!!!

 113. Elin says:

  Jag är en tjej på 13 år och har också sömnproblem, brukar lägga mig mellan 22.00-23.00 men kan inte somna. Då sitter jag på telefonen och kollar lite på youtube. Sen är klockan tolv-ett på natten och vill verkligen sova. Vrider och vänder på mig tills jag somnar runt två-tre tiden. Verkligen ett problem när jag tränar friidrott på dagarna ibland och behöver energi. Om jag inte ska göra något på dagen så vaknar jag efter 11 timmars sömn. Så 13.00 tiden.

  Ville skriva eftersom jag tycker det är inspirerande och roligt att läsa andrars tankar.

  • Sova bättre says:

   1.Titta inte på mobilen för då anstränger man hjärnan.

   2.Ifall du inte kan sommna så kan du gå upp till din Mamma eller Pappa och titta på tv ifall dom är vakna.

   Mvh

 114. Aleksa Pejicic says:

  KÄNSLIGA BARN LÄSER INTE!!!!!!!

  Hej! Är en kille som är 12 år gammal och har haft sömnproblem i cirka 1 år nu. Offtast är det jätte varmt i mitt rum. Jag har skaffat ljudboken om Zlatan och den hjälper ibland. Jag har facebook och där har jag sett att det har talats om jordens undergång vid slutet på 2012. Jag har också sett filmen av ett misstag med. Då började problemen med sömnen. Jag brukar lägga mig vid 22:00 och vaknar vid 07:00. Då brukade jag gråta på kvällarna och jag trodde att det skulle hända. Då tröstade mig föreldrarna och sa:
  -Det kommer inte hända, men bara så du vet vi människor kan inte påverka när jorden vill lägga av. Sen dess har jag tänkt på det hela tiden. Och till dem som tänker tänk inte på det då, ja, det går inte. Sen har jag även blivit lurad på en sådan fake The Grudge sida av min kusin. Och det kan jag inte påverka att jag har blivit rädd och kan inte sluta tänka på henne. Offtast kan jag inte sova till 02:30 på vardagar. Och min sömn påverkar också hur jag presterar i skolan, HJÄLP!

  //Mvh sömnig pojke 🙁

 115. Trööötttt says:

  Kl-01,50
  Jag är en tjej på 13 år och jag har haft problem med att sova i ca 1 vecka jag har somnat TIDIGAST 04,00 och det är ganska jobbigt efter som att dagen efter alltså när jag har vaknat så vaknar jag typ 13,00 och då är jag sur och orkar ingenting. Det påverkar hela familjen eftersom att jag är trött och blir sur för minsta lilla grej och kan låta sur osv. Och då blir dom jag pratar med också sura. Jag vet inte vad jag ska göra har testat ALLT och det funkar inte. Nu har det ju varit jullov och jag har inte behövt gå upp kl 7. Men sen när skolan börjar igen vad ska jag göra då liksom. JAG BEHÖVER HJÄLP!!!!!

 116. trött kille says:

  Hjälp mig klockan är nu 01; 29 och jag sover ej

 117. Louise says:

  Nu är kl. är 01.54 och jag kan inte sova. Gaah! Så jobbigt! Har haft svårigheter att somna i ca 2 veckor nu. Går bara inte. Somnar kanske 03.00 om jag har tur. Någon som testat insomningstabletter?

 118. Trött tjej says:

  Hej jag är en tjej på 16 år och jag kan verkligen inte somna på nätterna jag ligger vaken till 03.00 på ett ungefär varje natt. Då får jag svårt att komma upp till skolan och presterar inte lika bra. Har haft det så här länge. Jag brukar somna till ljud, men det funkar inte längre. Jag kan somna jätte lätt på dagen. Men det spelar ingen roll om jag sovit på dagen eller inte. Kan fortfarande inte somna. Bör jag gå till en läkare ? Har mycket som snurrar i huvudet när jag ska sova. Vad ska jag göra? Snälla någon kom med ett bra tips!

 119. David says:

  Ljudbok!!! Skaffade ”Storytel” till mobilen och lyssnar på en riktigt, riktigt tråkig ljudbok när jag inte kan sova. Löste mitt problem med sömnen som jag haft i åratal. Dostojewskis Brott och straff… Fem minuter sedan somnar man som en stock 🙂 vaknar mitt inatten? På med den igen bara!
  Rekommenderas starkt

 120. Adam says:

  Jävlar Asså kan inte sova !!!!!!! Kl är 01:32 fyy har gymnasie att gå till förfan

 121. zebbe says:

  Tja!är en kille på 14 år och KAN INTE SOVA…what to do hjälp mig plz.har läst alla era tips men inget av dom funkar plz plz plz help me to sleep.jag sover inte alls mycket på nätterna och när jag sover vaknar jag hela tiden.när jag ska upp till skolan nästa dag kommer jag inte upp för att jag är så trött och om jag kommer upp(händer väldigt sällan) så äter jag inte frukost för att det inte smakar något…hjälp mig att sova.ps.har jävligt ont i rygg och höger knä…har kollat uppn knät och det är ingen fara det gör bara skit ont.

 122. david says:

  sover max 1 timme per natt o det börjar bli jävligt drygt nu. vad kan man göra?

 123. Anna says:

  Hej, jag är en tjej på 13 år som har haft sömn problem i ca 3år nu! Ofta ligger jag i flera timmar och bara väntar på att sömnen ska komma. Det är sällan jag sover mer än 6h, vilket är jobbigt, med tanke på att jag måste koncentrera mig i skolan dagen därpå. Och det värsta av allt är att det inte spelar någon roll hur trött jag är, jag kan inte sova! Även om jag bara sovit 3h natten innan! Min fråga är om jag bör söka hjälp eller inte?! Tack på förhand;)

 124. max says:

  Tog en halv sömntablett kl2100 sov bra i 2 timmar men vaknade och kan inte somna om. Detta händer ofta,kan inte ta en hel tablett då jag blir dåsig dan efter.
  Tips?

 125. Juno says:

  Det som brukar fungera allra bäst för mig är att lura hjärnan att glömma bort sömnstressen genom att leka ”bokstavsleken”. Jag bestämmer mig för en kategori (hundraser kanske?) och sätter igång: Afghanhund – Basset – Collie osv osv. Ämnen och svårighetsgrad kan varieras i oändlighet, det gäller bara att ha lite fantasi. Väljer jag nåt lite halvklurigt har jag ofta somnat efter två tredjedelar av alfabetet.

 126. Carro says:

  Kan inte somna så jag googlade ”kan inte sova”.

 127. Vilma says:

  Hej, nu är klockan 02.06 och jag har inte somnat än.. Det är varmt i mitt rum och jag svettas lite.. Har öppet fönster! Oftast så blire alltid så att jag tänker på läskiga skräckfilmer eller saker som gör mig rädd stressad och då blir jag helt still för att jag är rädd och ibland så tänder jag lampan och tittar mig omkring.. Försöker slappna av och tänka på annat men de kommer alltid tillbaks med de läskiga tankarna! Åå vill sova.

 128. TRÖTT says:

  Klockan är 05:21 och jag har fortfarande inte fått någon sömn…

 129. J-Dash says:

  Hej på er alla !

  TIPS!
  Tro inte på allt som står , natur tabletter kan vara farliga och fungerar tvärtom på olika personer från tjejer till killar , och acceptera bara att ni inte kan sova , och tänk inte på det när ni ska lägga er , typ ohhh jag kommer ha problem som igår , för du kommer inte att sova om du tänker så , lura din hjärna , tänk men jag skiter fan i om jag inte kan sova , sitt och tänk efter vad är det som gör att du inte kan sova , är det något som bekymrar dig ? Är det något du stör dig över ? kan du inte göra något åt saken då är det bara att acceptera det , och har du någon partner eller kompis som har samma problem då är det perfekt för dig sitt och prata om dina problem för människan mår så bra när han/hon får ut dem , gå inte på tabletter ALDRIG , kvittar om dem är naturliga , tro mig har samma problem och värre , tänk så här om du inte kan sova , på en eller två eller tre dagar så kommer du verkligen slockna till slut för din hjärna kommer inte orka mer den blir för trött till slut , sen är det bra att kolla på roliga filmer , titta inte på deppiga eller action och verkligen inte skräck filmer även om du är den typen som inte blir rädd , för du kan inte ha kontroll över din hjärna , skulle du ha kontroll över din hjärna så skulle du verkligen kunna behärska den och sova lätt , för det finns en del i hjärnan vi inte har kontroll över , men iaf som sagt , SKIT I DET få inte ångest av du inte kan sova , för från ångest till panik från panik till depression sen steg efter steg kommer man till hopplöshet sen rasar man helt enkelt , så ni är inte ensamma om det , jag har haft ångest , panik , depression , livet va hopplöst för mig , och ja jag gick på tabletter ett tag sen ville jag inte ta dem för människan kan själv göra det bättre för sig och acceptera att man inte mår bra , som en person som har cancer och vet att han eller hon kommer dö om en vecka typ , vad kan man göra ? nej inget bara att acceptera verkligheten , så till slut jag fick mig själv att acceptera att jag inte kan sova bra och mår som jag mår , efter det blev jag bättre när jag började tänka så , och har några tips för er som kommer att hjälpa er med sömn och vardagliga problem .
  1-Acceptera hur ni mår
  2-Ät bra även om ni mår dåligt tvinga er själva .
  3-Titta eller läsa roliga saker som gör att du skrattar av .
  4-Visa inte att du är en svag person för andra .
  5-Träna något du är intresserad av och max 3 timmar innan du kommer att lägga dig .
  6-Ändra på din rutin , gör du samma sak varje dag så va fan är det för liv för en människa , vi är inga robotar , så gör olika saker varje dag om du kan .
  7-läs böcker , helst inga deppiga , för vi mår redan sämst haha skojar .
  8-Nej drick inte mjölk och choklad ,
  för det innehåller energi .
  9-Försök med att spela strategiska spel för du kommer att tänka bra och hjärnan blir trött till slut.
  10-NOCKA ER SJÄLVA MED EN HAMMARE , om inget av detta inte har hjälpt HAHA skojar igen .
  Men jag kan göra mitt bästa för den som behöver mer tips och hjälpa till , så det är bara att skicka mail .
  PAYCEEEEEEE

 130. Angel says:

  Kl. 02.12
  Hejj, Jag är en tjej, 14 år och jag har sömnproblem också! Har legat i sängen sen 11 och är så sjukt trött, orkar knappt titta, och har ont i huvudet. Men nu har jag legat och bara blundat och vridit mig såå länge… Efter ett tag får jag som ångest och panik över att inte kunna sova. Spelar ingen roll hur tidigt jag går upp somnar vid 3/4 på morgonen varje dag ändå. Det börjar kännas hopplöst, men jag vill så gärna kunna sova, så mycket viktigt i skolan och jag måste kunna koncentrera mig. Hjälp tack<3

  • J-Dash says:

   Hej !

   Du ska aldrig tänka så , eller få ångest och panik och känna dig hopplös , för det gör inget om du inte kan sova , tänk så här att du sov dåligt igår medans du hade skola nästa dag , men du vaknade ändå gick upp och gjorde det och klarade upp dagen fast du va trött .
   Jag har det samma men du ska tänka att du klarar dig ändå , läs vad jag skriv i mitt inlägg , finns säkert något som kanske hjälper dig .

   Mvh

 131. nicki says:

  Jag är en 10 årig flicka på nätterna svettas jag och inte kan sova tips=tänck inte på nåt bara sov och gör dig bekväm!! Skrev detta kl 0:36 🙂 !!

 132. Anders says:

  Jag vill sova, men får inte. Livet i försvarsmakten 🙂 //kl 01:14

 133. Eira says:

  …. Jag har också svårt ayy sova >….<

 134. Emmy says:

  Just nu då jag skriver detta e kl halv två på natten, jag e jättetrött men kan inte sova!

  • J-Dash says:

   Hej !

   Och vad är det du tänker på när du ska lägga dig …

   Vad jag skrev och mina tips , och testa det .

   Mvh

  • Veris says:

   Hej jag är 11år och jag har svårt att sova i min egen säng och att sova över hos andra så jag ligger på en lekmadrass brevid mina föreldras säng varenda helg,lov men på vardagar så lägger jag mig 2h innan minna föreldra så jag hinner somna jag känner mig mer trygg när jag sover brevid dom jag har haft detta problem i 1-2 år nu har ni något tips hur jag kan göra?

   • Veris says:

    Och de där med sova över hos andra ungefär kl 1 2 så ringer jag hem till mina föreldra och säger att jag vill hem PS:jag känner mig fjantig

 135. Hanna says:

  Tjoo! Är en tjej på 13 år som har jätte svårt att somna kan ligga i sängen upp till 3 timmar ungefär. Jag har läst några av era bra tips men de funkar bara inte.på kvällen e jag trött men kan bara inte somna!

 136. Hej allihopa! Jag är en tjej på 14 år och jag kan sova hur mycket som helst! Igår somnade jag vid 2 kanske (var ute på stan) och vaknade vid 15:00 (jag drack inget på stan) jag har alltid haft lätt att sova! Jag brukar alltid göra så här! Jag lägger mig i sängen med allt förberett (t.e.x vatten osv) sen ligger jag ner och tänker på hur morgondagen kommer se ut eller bara tänker på någonting minne, tänk på att försöka få det så verklighetstroligt som möjligt, typ nästan som att dagdrömma! På så sätt kan iaf jag ibland bestämma vad jag ska drömma om! Hoppas deg hjälpte?

 137. Bra tips says:

  Hej! Tror många som har sömnproblem är otrygga. Testa sova bredvid någon som ni känner er trygg med så tror jag ni kommer sova bra!

 138. Wilma says:

  Hej, jag är 12år och jag har haft svårt att sova så länge jag minns, jag lägger mig vid 20.00-21.00 på vardagarna men när jag går och lägger mig somnar jag inte förren nåra timmar efter och igår låg jag vaken i ca4 timmar och när det hade gått ca2 timmar fick jag panik. Jag vill inte att jag ska ha sov problem och jag har provat allt förutom sömntabletter.snälla hjälp mig! P.s. Jag vill inte säga det till mamma el. Pappa, respektera detta.

 139. Emma says:

  Hej jag har inte svårt att sova men jag läser alltid någon bok det är ett tips

 140. Johanna says:

  Jag har svårt att somna fast jag lägger mig samma tid varje kväll sen när jag väl har somnat vaknar jag en gång i timmen de är som att jag tror att jag kommer försova mig och jag har prövat allt utom sömntabletter.

  • J-Dash says:

   Hej !

   Du har oro , så det kvittar om du lägger dig samma tid varje kväll det har ingen sammankoppling , det är något du är orolig över och får ångest av , så face’it and kill’it ..

   Mvh

 141. Bella says:

  Jag är 13 år och har haft svårt att sova sen jag var bebis!
  Tack för alla tips. Jag lägger mej 9 Varje vardag, läser till 10. Sen tar det 2-3 Timmar att somna!
  Jag har svårt att gå upp varje morgon, och jag äter inte middag förens kl 7.
  Jag försöker gå upp regelbundet!
  Men. ÄNDÅ är det svårt att somna?! Snälla hjälp meeej! Är det nåt fel på mej? Jag har ju haft svårt hela livet.

  • J-Dash says:

   Hej !

   Läs mina tips..

   Mvh

  • frimmie says:

   Jag tror det är okej att sova 6-7 timmar så länge du känner att du klarar dig

  • Christina says:

   Hej! Jag är en 11-åring som vet precis!
   Jag äter också kl. 7 middag och ( lol ) jag ligger faktiskt just nu i sängen. Och snälla, kom inte med några kommentarer som
   ”Ligg inte med mobilen i sängen!” Jag vet, ok?

   Iallafall, försök att slappna av och bara ta det lugnt. Kanske är du den typen som behöver svalt? ( Tips: öppna fönstret )
   Eller är du den som kanske borde köpa en värmekudde?

   Hoppas att tipsen hjälpte lite!

 142. Trött tjej says:

  Hej jag är 15 År och jag kan inte sova snälla hjälp !!!!

 143. Josefin says:

  Efter ca 2 timmar efter jag gått och lagt mig och inte kan sova får jag panik. Jag frågar mig själv tusen gånger varför jag inte kan sova. Sen lugnar jag ner mig och somnar efter 30 min. Ljud får mig att känna att jag inte är ensam, men jag vet inte om de stör. Jag har ingen tillgång till några av förslagen ni gav utom några.

  • J-Dash says:

   Hej !

   Japp , testa det här , ha din tv på , men på det minsta volymen men samtidigt kan du höra det pussel ljudet , och sänk ljusstyrkan på din tv , så det blir mörkt för dig , för det känns verkligen att ljud gör dig säker och bekväm .

   Mvh

  • robin says:

   jag är en kille(12 år) och jag går till sängen 20:00 och kan inte sova men när jag somnar då vaknar jag vid 09:00. jag sover inte istället för att då kommer jag försent till skolan då lyssnar jag på hårdrock (lol)
   har ingen mobil som distraherar mig vid sängen :/

 144. Ebba Nordlöf says:

  Hej!
  På kvällarna så har jag jättesvårt för att sova på kvällen! Jag lägger mig ungefär kl: 9 på kvällen och går upp kl:6:30 om det inte är lör eller sön. Då går jag upp när jag vill. Ska börja använda era sovtips men finns det någonting mer jag kan göra. Snälla hjälp mig jag vill kunna somna. Jag har inte svårt för att sova utan att somna. Jag är 10 år

  • Sova bättre says:

   Jag är med 10år och har svårt att sommna.Gå och lägg dig när du är trött och tänk inte bara på att du inte kommer vara pigg dagen efter.

   Mvh

  • frimmie says:

   jaaavlar! du sover ju i mer än 9 timmar! det e ju extremt mycket! jag brukar träna vid 9-tiden…

   • 9 timmar? says:

    Ni är 10 bast och sover runt 9 timmar per natt?
    Vad gör ni här?
    En annan har inte sovit på 72 timmar så det borde vara dags snart…

 145. Orkar inte.. says:

  Är en tjej på snart 14 år. Jag har haft problem med att sova i flera ungefär 3-4 år nu, först ligger jag och bara tänker och de är omöjligt att somna, jag ligger oftast uppe till runt 3 på morgonen. Sen När jag väl har somnat och ska gå upp till skolan så går de bara inte, hur mycke jag än vill, de känns nästan som om min kropp är förlamad och jag kan inte röra den.. De är jätteläskigt och jag vet inte varför de händer, snälla hjälp mig ..?

  • J-Dash says:

   Hej !

   Hur menar du med förlamad , att du känner att du har vaknat men kan inte öppna dina ögon eller ens prata ut något ? sen efter ett tag när du har kämpat med att vakna eller gå upp så vaknar du ?
   Eller ? …

   Mvh

 146. Trött tjej says:

  Hej
  Jag är 15 år och jag har skit svårt att sova. Jag har testat fler av era bra svar men inte funkat snälla hjälp mig att sova bättre

 147. Olivia says:

  Hej, är en tjej på 14 år. Jag sover max 4 timmar per natt, kan först inte somna men när jag väl gör det vaknar jag efter ca 2 timmar och bara ligger flera timmar…
  Såhär är det varje natt!!

 148. Wnna says:

  Kan inte sova. Vad ska man göra?! TRÖTT!!!!!

 149. Katerina says:

  Jag är 21 år och har oftast problem att somna när jag väl vill & ska lägga mig. Är jag trött på dagen somnar jag direkt eller om jag är hos någon jag känner mig bekväm hos. Men kvällarna spelar de ingen roll vart jag sover över, ska jag sova så somnar jag inte. Hjälp mig tack!

  • J-Dash says:

   Hej !
   Läs vad jag skrev i mitt inlägg , vet inte om det kommer att hjälpa dig , men det känns som om din hjärna är aktiv mest på natten , för du har ändrat på det så somna aldrig under dagen håll dig tills natten och testa om det fungerar .
   Mvh

 150. Jesper says:

  Är en väldigt ung kille som har haft problem med att sova dom närmsta 1-3 åren idag gjorde jag nåt nytt gick och la mig ca klockan 21:05 sov till 00:00 sen vakna jag och har ej kunnat sova! Vad beror det på?

  • That girl says:

   Hej!

   Det kan bero på att du inte har aktiverat dig själv tillräckligt under dagen. Men det kan också bero på att du la dig mycket tidigare än vanligt. Prova att gå och lägga dig lite tidigare än vanligt varje dag så att kroppen vänjer sig.

 151. Aron Göransson says:

  Jag har sömn problem, men vet inte varför.. Jag ligger inte och tänker eller något sånt, jag är trött och allt stämmer för att jag ska kunna somna men jag kan bara inte..

  • J-Dash says:

   Hej !
   ok testa med att ligga till din hjärna stänger av sig själv , och om du inte tänker på något , så testa med att tänka på något , aktivera din hjärna med något bra tills den blir verkligen trött och stänger av .

   Mvh

 152. Bella says:

  Jag kan ha väldigt svårt att sommna,sedan vaknar jag tigtigt på morgonen.(05.00)
  Ibland kan jag vara i sängen & bara ligga i skruva på mej & kan inte sova alls.Börja med sömntabletter?

  • anna says:

   Jag är 12 år och jag har aldrig haft problem med att sova, oftast sover jag 8-10 timmar varje natt men jag sov mer när jag var yngre. De senaste veckorna har jag haft sömnproblem då jag somnat vid 23.00-00.00 tiden.
   Mitt tips är att meditera. Då ligger du stilla i sängen och slappnar av, sedan andas du ut och in med lugna andetag och tänker att du är på ett exotiskt ställe. Det funkar för mig!

   • frimmie says:

    Anna du sover ju extremt mycket! 23.00 är extremt tidigt! du verkar inte ha sömnproblem så vad gör du här?

    • Rickard says:

     Är 23:00 extremt tidigt för en 12-åring? Är du helt efterbliven?

    • Asså hon är 12 år, fattar du verkligen inte att 23.00-00.00 är sjukt sent om man är 12år? Hur gammal är du själv egentligen?

     • Ella says:

      Okeej?..
      Jag är rätt ung också och somnar mycket senare än 23:00.
      Sitter för det mesta vid datorn och när jag inte har datorn använder jag mina mobiler. Hon har inga problem med sömnen och jag skulle inte heller säga att jag är depprimerad och har ångest för att jag sover för lite, det beror mer på miljön runt mig. 🙂
      En del har redan en rätt bra sömn och då kan man undra om det är något fel med ens sömn så förstår varför hon undrade. 😀

   • Tezz says:

    Ett väldigt bra tippa tycker jag ! Tack för att du delade med dig 🙂

    • Linnea says:

     Jag är 16 år och har haft sömnproblem så länge att jag knappt kan minnas, sov på dagar eftersom jag somnade 05.00 på morgonen vilket ledde till att gå om nian, vilket sög ju! Haha.
     Jag har har sömntabletter, circadin. Ja visst somnar jag av dom men då vaknar jag isf efter cirkus 2-3 timmar och inte kan somna om, vilket inte är så bra det heller.. Haha.

     Men det jag gör för att somna och komma upp i tid dagen därpå är:
     1. Lyssna på avslappningsmusik.
     2. Blunda och tänka på olika saker som gör mig glad eller hitta på en liten historia i huvudet, haha vet inte om ni riktigt förstår.
     3. Ha ett öppet fönster i rummet, lättare att somna när det är svalt än sjukt varmt på rummet.
     4. Det här vet jag inte om ni kommer lyssna på och det kanske låter otroligt barnsligt, men jag somnar på en gång då jag håller min mamma i handen eller sover med min katt nära ansiktet så jag känner att jag inte är ensam.
     5. Ha något svalt på ögonlocken, blöta en handduk eller ha en kall tidning över ansiktet, jätte avslappnande!

     Och om dessa funkar på mig kan jag garantera er att alla fall ett kommer funka på er med! Hoppas det var till någon hjälp! 😀

     • Juri says:

      Ditt tips nr 4 tror jag är det viktigaste. Närhet och trygghet. Det är mycket viktigt. Kanske avgörande. Du kan faktiskt prova med ett tungt täcke eller överkast ovanpå Ditt vanliga täcke. Tex dubbla trasmattor. Eller ett sk Kedjetäcke. Det får Dig att känna Dig omfamnad och har en lugnande verkan. Nästan ett mirakel, men det har hjälp mig i omgångar (är 42 år).

     • Moa says:

      Själv är jag snart 14 år, jag har sälv inga jättestora sömn problem men kan ligga vaken all från1 till 2 timmar från dess att jag lägger mig i sängen.

      Men jag brukar använda mig av nr 4!
      Att låta mamma eller pappa bara sitta i rummet eller att värma en värmedyna som jag sedan lägger i sängen funkar också. Varmt och skönt…

      Tack för tipsen ;D

     • Ingen sovtjej direkt :/ says:

      Hej!

      Jag är en tjej på 11 är och har haft en riktigt sov period att sova, för den mesta dels här jag lägger mig i sängen 21-23 vardag och somnar typ 03-05 på morgonen och vaknar 6 på morgonen. Jag hade tänkt testa era tips nu för dom lät väldigt bra! Hoppas de funkar! 🙂

   • Carolina M-H says:

    Lyssna inte på de konstiga kommentarern.
    bara för att de tycker en sak betyder inte det att du måste lyssna.
    Jag är 13 år och jag tycker att det är inte tidigt utan sent.

   • Elsa says:

    är också 12 år och har svårt att sova! jag ligger och vänder på mig i timmar och kan inte sova, men tack för tipset, ska prova det ikväll!

  • elin says:

   hej
   jag är 11 år och har svårt att sova jag brukar sova 03:00-04:00 och ibland kan det bli 05:00 och vaknar kl 07:00 varje dag för att gå till skolan och inget av de här sömn tipsen hjälper mig plus att jag inte får dricka kaffe eller energi dricka

  • sofie says:

   Jag är tolv och har sömnproblem kan somna runt fyra och vakna åtta elr nio men mitt tips är att gå bara på toa och lägg er ner i sängen och koppla av sedan sova

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *